Nieuws

Rendabele insectenkweek mogelijk

Het kweken van insecten is heel goed mogelijk rendabel te maken, mits je voldoende schaalgrootte hebt. Hoewel de afzet van insecten nu nog wat beperkt is, zijn er veel mogelijkheden. De ecologische voetafdruk van door insecten geproduceerd dierlijk eiwit is veel lager dan van andere diersoorten.

Insecten zijn vooral een interessante bron van dierlijk eiwit, omdat ze op een zeer efficiënte manier eiwit produceren, schrijft vakblad Management&Techniek in het artikel 'Insectenkweek wordt stilaan volwaardige activiteit'. Zo is 80% van een insect eetbaar, terwijl dat bij een kip niet meer dan 55% is. En de oppervlakte die nodig is voor de productie van een kilo eiwit is bij insecten niet meer dan 18m², bij kippen is dat 47m² en bij runderen zelfs 201 m². Ook de CO₂-uitstoot is veel lager. Insecten hebben dus een veel lagere ecologische voetafdruk hebben dan andere dieren die we gewoonlijk gebruiken om de productie van dierlijk eiwit.

Eetpatroon

Om in 2050 de meer dan 9 miljard mensen van een volwaardig dieet te voorzien, is het nodig dat we ons eetpatroon veranderen. Insecten kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Hoewel het eten van insecten in de westerse wereld wat ongewoon is, hebben meer dan 2 miljard mensen er geen probleem mee om insecten te consumeren. Wereldwijd worden intussen al meer dan 3000 soorten insecten ingezet voor de menselijke voeding.

Regelgeving

De kweek van insecten biedt daarom veel perspectief. Europese regelgeving beperkt de mogelijkheden om insecten te produceren voor menselijke voeding of diervoer te produceren, maar er is voor verschillende soorten een gedoogbeleid. Zo kun je insecten al inzetten voor de visteelt, en mogelijk binnenkort ook voor eenmagige dieren als kippen en varkens. Wat niet mag is het opkweken van insecten op mest of afvalstromen.

Aquacultuur

Insectenkwekers kunnen nu daarom het best inzetten op de productie van insecten voor aquacultuur, aldus het vakblad, zeker als je bedenkt dat wereldwijd 50% van de vis kweekvis is die vaak gevoerd wordt met vismeel. Insecten zijn dan een duurzaam alternatief. Insecten kunnen concurreren met vismeel, mits de schaalgrootte voldoende is.

Schaalgrootte

De meeste insectenkwekerijen zijn nog te kleinschalig. Veel van die insectenkwekers richten zich nu op nichemarkten zoals petfoods, denk aan levende sprinkhanen of krekels voor kameleons. Volgens het vakblad is het kweken van insecten is heel goed rendabel te maken, mits je de mogelijkheden hebt om voldoende schaalgrootte te realiseren. Voor de insectenkweek is die schaalvergroting en automatisering een uitdaging. En er is nog wel wat meer onderzoek nodig, naar ziekteproblemen bij kweekinsecten bijvoorbeeld of de juiste rassen.

(Bron foto: Shutterstock)