Virussen pakken bacterieziekten aan
Plantenziekten die door bacteriën veroorzaakt worden zijn bijzonder lastig. De ziekten zijn vaak zeer besmettelijk en er is geen enkel middel om bacteriën te bestrijden. Bacteriofage virussen, virussen die gespecialiseerd zijn in het aanpakken van bacteriën lijken perspectief te bieden, maar praktische toepassing is nog lastig. Een belangrijk voordeel van bacteriofage virussen is dat ze zichzelf kunnen vermeerderen, bovendien zijn ze niet schadelijk voor andere organismen. Maar bacteriën kunnen ook resistent worden tegen de bacteriofagen. Bovendien zijn virussen gevoelig voor omstandigheden als uv-licht, temperatuur of uitdroging.
Perspectief
Diverse universiteiten en proefbedrijven zijn al enkele jaren bezig met onderzoek naar mogelijkheden. In februari promoveerde Sofie Rombouts aan de KU Leuven op onderzoek naar bacteriofagen tegen zwartnervigheid in koolgewassen en Pseudomonas in prei. Haar onderzoek lijkt toch perspectief te bieden, zo is te lezen in het artikel 'Met bacteriofagen ten strijde tegen bacterieziekten'.
Praktijkomstandigheden
Rombouts isoleerde een aantal bacteriestammen en bacteriofage virussen die ze na laboratoriumonderzoek ook onder praktijkomstandigheden. Zo ontdekte ze dat Xanthomonas in kool werd aangepakt nadat de bacteriofagen door de plant vanuit de bodem opgenomen waren. Ze vond enkele virusstammen die het goed deden, maar die bleken lastig te vermeerderen. Ondanks soms tegenvallende resultaten bleek er een meetbaar effect te zijn dat voldoende aanleiding is voor nader onderzoek. De onderzoekers hebben de moed niet opgegeven. Ze hebben er vertrouwen in dat groentetelers over enkele jaren aangepaste mengsels van bacteriofagen kopen voor verschillende bacterieziekten, aldus het vakblad.
(Bron foto: Wageningen Plant Research (PPO) )