Project

Biobased Materials for Future Proof Design (KoM21017)

Bron foto: Martin de Jong, Shutterstock
Samenvatting
  • Projectstatus
    Afgerond
  • Regio
    Nederland
  • Thema
    biobased, textiel, duurzaamheid, KoM21017
  • Projectregeling
    Kennis op maat
Meer informatie
Er is weinig publiek toegankelijke kennis over biobased textiel voor bedrijven en voor studenten. Daarnaast is er een grote discrepantie tussen materialen voor textiel die in ontwikkeling zijn, en welke op de markt beschikbaar zijn. Ook maakt de snelle ontwikkeling van nieuwe materialen het heel lastig om de juiste keuzes te maken als ontwerper of inkoper. Dit project draagt bij aan een brede kennisbasis en de juiste handvatten om mee te kunnen gaan in de transitie naar biobased textiel.

De huidige textielindustrie bestaat voor ongeveer twee derde van de totale productie uit fossil-based materialen. Denk hierbij aan polyester, polyamide, en acryl, met additieven als elastaan en bijvoorbeeld de grondstoffen die noodzakelijk zijn voor verven en veredelen. Het verminderen van de impact van de textielindustrie op grondstoffengebruik vergt keuze van de juiste materialen en andere bijbehorende ontwerp. De zoektocht naar vervangende materialen, nieuwe ontwerpprocessen, consumenten acceptatie en hoe dit invloed heeft op het gedrag zijn essentiële onderdelen van de transitie naar een fossiel vrije textielindustrie. Ook het verwaarden van reststromen uit landbouw (zie recente publicatie Spinning Future Threads: The Potential of Agricultural Residues as Textile Fibre Feedstock) is essentieel in de zoektocht naar biobased textiel. Op deze manier draagt het ontsluiten van kennis over biobased materialen in de textielindustrie voor de agrofoodsector en de textielsector bij aan de aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen en de ambities gesteld in de KIA landbouw water en voedsel, om in 2030 organische rest- en zijstromen te benutten als grondstof en maximaal te hergebruiken als voedsel, diervoeder of non-food producten. 

Kennisproducten

De kennisproducten gaan in op de verschillende kansen en uitdagingen van biobased textiel welke samenhangende modules vormen die afzonderlijk of aaneengesloten gebruikt kunnen worden. Deze modules bestaan uit informatieve kennisclips, podcast afleveringen, kennisvragen en overig materiaal (rapporten, publicaties etc.). Kennisoverdracht is het vertrekpunt, met zoveel mogelijk wetenschappelijke basis aangevuld met praktijkvoorbeelden. Een brede invulling van producten en communicatiemethoden (o.a. video, tekst en audio) zorgt voor een groter bereik bij de beoogde doelgroep en verschillende didactische invulling. Er wordt een overkoepelende visuele en auditieve vorm ontwikkeld, die de producten duidelijk met elkaar verbindt. Tegelijkertijd benadrukt deze vorm de veelzijdigheid van de producten, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor zowel theoretische als praktische learners, en voor mensen met een achtergrond in design of techniek.