Project

Boer Burger Natuur Drenthe (BBND) Academie

Samenvatting
  • Projectstatus
    Lopend
  • Regio
    Drenthe
  • Thema
    Natuurinclusieve landbouw
  • Projectregeling
    SABE regeling
Meer informatie
In Drenthe is er sprake van een grote verwevenheid van landbouw en natuur. De komende jaren heeft het landelijk gebied van Drenthe daarom grote opgaven op het vlak stikstof, water, klimaat en biodiversiteit. Door de vele voedselarme zandgronden is de natuur extra kwetsbaar voor stikstof. De Drentse landbouw staat voor de uitdaging om de economische waarde te verenigen met maatschappelijke waarden, zoals een gezond milieu, een rijke natuur en een mooi landschap. Dit vraagt een transitie naar natuurinclusieve landbouw.

De ambitie van de Agenda Boer Burger Biodiversiteit van de Drentse natuur- en landbouworganisaties is daarom dat Drentse veehouderij-, akkerbouw- en gemengde bedrijven in 2030 behoren tot de koplopers in Nederland wat betreft kringlooplandbouw én het leveren van een bijdrage aan herstel en verbetering van de biodiversiteit en landschapskwaliteit. Ook is er een grote oplossingspotentie voor de landbouw op het gebied van klimaat en waterkwaliteit en -kwantiteit. 

Duurzaam Boeren Drenthe

In dit kader is het project Duurzaam Boeren Drenthe (DBD) een samenwerking van LTO Noord, DAJK, AND, Natuur en Milieufederatie Drenthe, Het Drentse Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Drenthe en de provincie Drenthe in uitvoering. Duurzaam Boeren Drenthe beloont en ondersteunt boeren op weg naar meer kringlooplandbouw, biodiversiteit en landschapskwaliteit.

Onderdeel van Duurzaam Boeren Drenthe is de Boer Burger Natuur Drenthe (BBND) Academie, een gezamenlijk kennisaanbod van de samenwerkende partijen. De BBND Academie is het centrale punt waar Drentse boeren kennis uitwisselen, studiegroepen vinden, kennis opdoen en nagaan welke trainingen, bijeenkomsten, initiatieven en bedrijfsexcursies er voor zijn of voor hun vragen en doelen geschikt zijn.

Sinds het voorjaar van 2023 nemen 387 Drentse melkveehouders, bijna de helft van de Drentse melkveehouders, deel aan een nieuw beloningssysteem op basis van 11 Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). Zij worden ondersteund door 8 gebiedscontactpersonen/ boerencoaches die zelf ook deelnemer zijn.

Duurzame Melkveehouderij Drenthe

Deze manier van informatieverstrekking en delen komt voort uit het vorige beloningsproject voor Drentse melkveehouders: Duurzame Melkveehouderij Drenthe. Dit project liep van 2018 tot en met 2023 en was een samenwerkingsverband tussen de provincie Drenthe, LTO Noord, Drents Agrarisch Jongerenkontakt, Natuur en Milieufederatie Drenthe, Het Drentse Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. In 2023 is dit project geëvalueerd. Leerpunten uit dit project zijn al meegenomen bij de opzet van Duurzaam Boeren Drenthe.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Duurzame melkveehouderij Drenthe - Melkveebedrijf VOF Riedstra-Hoving uit Veenhuizen

Bron: Provincie Drenthe

Kennisaanbod voor de melkveehouderij

De gebiedscontactpersonen hebben tijdens gebiedsbijeenkomsten de kennisbehoefte bij deelnemers opgehaald. Op basis hiervan is voor melkveehouders voor de jaren 2023 en 2024 een kennisaanbod ontwikkeld dat bestaat uit drie onderdelen: 1. De basis, 2. De verdieping en 3. De plus. Het aanbod van het kennisprogramma is bedoeld voor alle Drentse melkveehouders, dus ook voor melkveehouders die niet deelnemen aan Duurzaam Boeren Drenthe. In het kader van de basis zijn in de periode november/december 2023 8 regiobijeenkomsten georganiseerd met als thema "Aan de slag met KPI's". Een externe deskundige heeft laten zien welke mogelijkheden er zijn om te sturen op doelen met met koe, voer en bodem. In de periode april-juni 2024 staan nog twee basisbijeenkomsten in de planning over de thema's bodem en Kringloopwijzer. In het kader van de verdieping is gekozen voor het thema "Ruw eiwit in het rantsoen". Aanleiding voor deze keuze is niet alleen de kennisbehoefte maar ook het feit dat het verlagen van ruw eiwit veel impact heeft op meerdere KPI's en goed te realiseren is, maar dat niet iedereen weet hoe. In januari 2024 zijn 15 studiegroepen "Efficiënt met eiwit" van start gegaan. De studiegroep bestaat uit minimaal 4 bijeenkomsten op het bedrijf van een deelnemer. Tussendoor is er tijd voor individuele begeleiding en advies, wanneer dat gewenst is. Aanvullend op de basis en de verdieping is er de plus, een jaarrond aanbod van themabijeenkomsten, workshops, open dagen etc. van de partners van Duurzaam Boeren Drenthe en van andere partijen.

Pilot akkerbouw

In 2023 hebben 13 akkerbouwbedrijven en gemengde bedrijven deelgenomen aan de pilot KPI Drenthe Akkerbouw en Gemengde bedrijven. Daarbij is samen opgetrokken met het landelijk project KPI-Kringlooplandbouw. In de pilot hebben de agrarische bedrijven voor 13 KPI's data aangeleverd. Tijdens 2 bijeenkomsten zijn de resultaten besproken en is besproken hoe de ondernemers de score van een KPI kunnen verbeteren. Ook is bekeken wat beter kan op het vlak van dataverzameling. Uit de pilot is gebleken dat de dataverzameling in de akkerbouw lastig is, omdat er niet één systeem is zoals de Kringloopwijzer in de melkveehouderij. In 2024 is daarom een grotere praktijkpilot akkerbouw gestart. In de pilot kunnen 50 akkerbouwers aan de slag met hun scores op duurzaamheid en met kennis rondom duurzaamheid. De provincie Drenthe beloont voor deelname en ook ketenpartijen Cosun, Agrifirm, Avebe en leden van Vavi (Vereniging aardappelverwerkende industrie) gaan dat doen. De voorwaarde voor deelname is dat de ondernemers actief deelnemen en meedenken in een studiegroep (circa 4 bijeenkomsten).

Resultaten van dit project

(3)