Fieldlab

Boerderij van de Toekomst Flevoland

Samenvatting
  • Projectstatus
    Lopend
  • Regio
    Flevoland
  • Thema
    Toekomstbestendige landbouw, biodiversiteit, schone leefomgeving, dierwaardige veehouderij, klimaatmitigatie, klimaatadaptatie, verdienmodel, maatschappelijke verbinding, bodemkwaliteit
Meer informatie
Boerderij van de Toekomst Flevoland richt zich op de doorontwikkeling van de bestaande Boerderij van de Toekomst in Lelystad naar een gebiedsgericht Fieldlab in Flevoland. Vanuit een integrale set aan doelen voor een toekomstbestendig landbouwsysteem komen we tot een aantal deelontwerpen passend bij de Flevolandse context. Daarnaast werken we een structuur uit voor een op te zetten regionaal Fieldlab programma.

De landbouw in Nederland staat voor grote opgaven, onder andere op het gebied van bodem, water, biodiversiteit, klimaatadaptatie en -mitigatie, energie, circulariteit/eindige hulpbronnen, arbeid, verdienvermogen en maatschappelijke verbinding. De uitwerking van deze opgaven is sterk regio specifiek en wordt mede bepaald door grondsoort, waterbeschikbaarheid, huidige vormen van landbouw, milieu- en natuuropgaven en sociaaleconomische factoren. Dat is ook terug te zien in het Nationaal Programma Landelijk Gebied, waarbij elke regio een eigen aanpak ontwikkelt via een zogenaamde integrale gebiedsgerichte aanpak. De regionale Boerderijen van de Toekomst sluiten daar op aan, door de landbouwsystemen van de toekomst vanuit de regionale context te ontwerpen, te testen en te demonsteren.

Oplossingsrichtingen

Voor dit vervolg op de Boerderij van de Toekomst is het ook belangrijk dat er meer oplossingsrichtingen voor de toekomst worden ontwikkeld en gedemonstreerd. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden tussen teeltsystemen op lichtere en zwaardere gronden, tussen gebieden waar meer of minder zoet water beschikbaar is en tussen landbouw op grotere of kleinere afstand tot de stad of de natuur. Verder is het wenselijk om ook aandacht te besteden aan verschillende ontwikkelrichtingen voor bedrijven, waarbij biologische landbouw (met een groot aandeel in Flevoland) ook een plek kan hebben. Daardoor ontstaat een breder palet aan oplossingsrichtingen waar boeren in Flevoland zich op kunnen oriënteren.

Integrale benadering

Een andere opgave voor het vervolg van Boerderij van de Toekomst is het ontwerp van een effectieve, samenhangende strategie voor verandering. De Fieldlabs van LNV voorzien ook in een organische verbinding tussen onderzoek, systeemdemonstratie, satellietbedrijven, onderwijs en communicatie naar praktijknetwerken. Zo’n integrale benadering van het innovatiesysteem ontbreekt momenteel, ook in Flevoland. Een specifieke uitdaging hierbij is dat er heel veel praktijknetwerken, studiegroepen etc. bestaan, maar dat deze niet ingericht zijn op het ondersteunen van boeren in het experimenteren met meer risicovolle innovaties voor de toekomst.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Groenbemesters op Boerderij van de Toekomst

Bron: WUR Open Teelten

Meer informatieve video's kun je vinden op de website van Boerderij van de Toekomst.