Fieldlab

Fieldlab Plaats De Kleine Aarde - Een vitaal voedselsysteem op de zuidelijke zandgronden

Samenvatting
  • Projectstatus
    Lopend
  • Regio
    Brabant
  • Thema
    voedsel, vitaal voedselsysteem, voedselbeschikbaarheid
  • Projectregeling
    EIP - Gebiedsgerichte fieldlabs
Meer informatie
Op en rond Plaats De Kleine Aarde in Boxtel vinden boeren, tuinders, burgers en andere spelers binnen het voedselsysteem elkaar rond onze missie ‘Voedsel, vitaal voor mens en aarde, beschikbaar maken voor iedereen’. In 2024 geven we hieraan onder meer invulling via het Fieldlab Zuidelijke Zandgronden.

De kern van het Fieldlab ligt in de ontwikkeling van nieuwe arrangementen tussen burgers aan de ene en boeren en tuinders aan de andere kant. Het zijn hierbij de burgers die ‘hun’ boeren en tuinders perspectief bieden, hun bewegen tot anders handelen. Met ons Fieldlab willen we zo:

  • gebiedsdoelen op de Zuidelijke Zandgronden dichterbij brengen
  • boeren en tuinders een structureel hoger inkomen en meer bestaanszekerheid biede
  • burgers een structureel goedkoper aanbod aan duurzaam en gezond voedsel bieden

    De burger-boerarrangementen die we voorstaan, kunnen vorm krijgen in een gebiedscoöperatie met een nog te ontwikkelen nieuw ‘verdeelstation’. Dergelijke stations vormen de spil waaromheen nieuwe voedselsystemen kunnen ontstaan.

    We gebruiken 2024 om binnen de hieronder vermelde vijf onderzoekslijnen te komen tot een systeem dat, volgens ons, zomaar eens zou kunnen gaan werken; een uitwerking die laat zien dat het kan en hoe het ingevuld kan worden.

    Perspectief voor Nederland

    Een groot deel van Nederland is bestemd voor de productie van voedsel. Ook importeren we voedsel. De vraag die we ons stellen is of, en zo ja hoe, Nederland zichzelf kan voeden.

    Financieel haalbare kaart

    Uitgangspunt is dat burgers toegang hebben tot betaalbaar, duurzaam geproduceerd voedsel en dat ‘hun’ boeren een structureel hoger inkomen hebben. Een eerste (globale) uitwerking van de businesscase laat al zien dat er andere ‘ketenmodellen’ haalbaar en betaalbaar zijn.

    Productieplannen per gebied

    Hoe gaat ons voedselsysteem eruitzien als productie regionaal plaatsvindt? We verkennen manieren om af te stappen van productie per bedrijf en over te gaan naar productie(rotatie) in een regio.

    Een nieuw verdeelstation

    We onderzoeken de haalbaarheid en betaalbaarheid van nieuwe regionale verdeelstations van voedsel. Dit zijn fysieke plekken waar burgers, boeren en tuinders en hun producten samenkomen.

    Perspectief van en voor de boer

    We verkennen nieuw perspectief van en voor boer en tuinder. Hierbij zijn burgers de stuwende kracht achter hun bestaansmodel. Zij zijn het die boeren en tuinders een structureel betere inkomenspositie bieden dan vandaag de dag.