GLB-pilot: Gescheiden met waarde
Projectstatus
Lopend
Regio
Utrecht
Thema
Mestverwaarding
Projectregeling
GLB pilots
Het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2023-2027 wil toekomstbestendig boeren mogelijk maken, natuur versterken en bijdragen aan een leefbaar platteland. Het beloont daarom agrariërs en plattelandsinitiatieven die bijdragen aan verbetering van klimaat en leefomgeving en vernieuwing van landbouwketen en -producten. Het GLB is één van de grootste posten op de Europese begroting. Jaarlijks komt er ongeveer 800 miljoen aan Europees geld richting Nederland om de landbouw en het platteland te ondersteunen en te ontwikkelen. Het geld wordt verdeeld over twee pijlers: de eerste pijler bevat o.a. de basispremie en eco-regeling, de tweede pijler bevat het agrarisch natuur- en landschapsbeheer en bedrijfsinvesteringen. Door heel Nederland, zijn er pilots uitgevoerd, om te onderzoeken hoe het nieuwe GLB aansluit bij de praktijk.
GLB-pilot: Gescheiden met waarde
3 Systemen om mest te scheiden aan de bron
Bron: WUR Open Teelten
Aanpak
Onderzoek wordt gedaan naar de juiste toevoeging, verwerking en veldtoepassing van dikke mestfractie voortkomend uit stallen met mestscheiding aan de bron i.v.m. ammoniakemissie. De inzet richt zich op het vermijden van mogelijke broeikasgasemissies (methaan, lachgas, CO2) bij opslag, verwerking en toepassing. De inzet richt zich op het vermijden van mogelijke broeikasgasemissies (methaan, lachgas, CO2) bij opslag, verwerking en toepassing. Winst op stikstofvlak moet immers niet leiden tot extra broeikasgasemissies. Daarnaast wordt onderzocht hoe door bijmengen koolstof kan worden behouden of zelfs extra kan worden vastgelegd en hoe meerwaarde kan worden behaald in bodemkwaliteit, waterkwaliteit en habitat voor weidevogels.
Met de resultaten kan het GLB-stelsel van eco-regelingen aangescherpt worden. Dit moet bijdragen aan (i) het behalen van maatschappelijke meerwaarde en (ii) de verdiencapaciteit van melkveehouders in (vernatte) veenweidengebieden.
Resultaat
Inzicht wordt verkregen in de toepassing van de uit stalscheiding aan de bron voortkomende dikke fractie van mest in veenweidegebieden. Ecosysteemdiensten worden ontwikkeld, of geoptimaliseerd, om deze dikke fractie op te waarderen ten behoeve van emissiereducties (NH3, CO2eq, nutriënten naar water), bodemkwaliteit en habitat voor weidevogels met focus op gebieden met hoger waterpeil.
Samenwerkingspartners: Boerderij Achtervennen, KTC Zegveld, Louis Bolk Instituut, NMI