Demobedrijf

Integraal, Duurzaam en Marktgericht Melkvee-Akkerbouwbedrijf

Koeien grazen in een groene weide in de zomer - photonaj - via istock
Bron foto: photonaj, iStock (iStock license)
Samenvatting
  • Projectstatus
    Lopend
  • Regio
    Nederland
  • Thema
    Duurzame landbouw, Melkvee, Akkerbouw
  • Projectregeling
    SABE regeling
Meer informatie
Het gemengde melkvee-akkerbouwbedrijf "Uut Hooi" richt zich als demonstratiebedrijf op een integrale aanpak van innovaties in bodem, bij voeropslag, in de voeding van de koe en in de mest. Juist deze integrale afstemming zorgt voor een duurzame en consumentgerichte bedrijfsvoering in de melkveehouderij en de aardappelteelt. Met weinig emissies, sluiten van kringlopen, minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, betere diergezondheid en meer biodiversiteit.

Wat maakt Uut Hooi bijzonder?

De koeien van Uut Hooi krijgen hun gras uitsluitend vers en gedroogd te eten, zonder kunstmatige toevoegingen. Door de CO2-neutrale hooischuur zijn ze erin geslaagd om in ieder jaargetijde een optimaal rantsoen te kunnen bieden. De koeien worden dus zo veel mogelijk gevoerd met eiwit van eigen land. Ze krijgen vers gras gedurende ruim 8 maanden van het jaar door beweiden en zomerstalvoedering. In de zomer/herfst wordt eigen hooi bijgevoerd en ’s-winters eten de koeien veel hooi (en geen kuilgras). Het bedrijf is dus een modern gemengd bedrijf.

Vers gras

Blitterswijk, : “We zijn al langer bezig met het optimaliseren van veel gras voeren. Dit doen we door middel van beweiden en vers gras bijvoeren in de stal. Daarbij is veel ervaring opgedaan om, met hulp van onafhankelijk veevoeradviseur Henri Van Ittersum van Euro Koe IDEE, internationale contacten wat betreft hooivoeren en een ureummeter op het eigen bedrijf, dit vele gras in het lange groeiseizoen goed te benutten. Om de grote schommelingen in de kwaliteit van het verse gras in het groeiseizoen op te vangen zochten we naar een extra eigen voedermiddel. En waarbij we makkelijk konden kiezen tussen de ene keer een aanvulling met relatief veel energie en weinig eiwit en de andere keer juist andersom, afhankelijk van de kwaliteit van het gevoerde verse gras op dat moment. Dat bleek hooi te zijn uit het andere groeiseizoen. De weersvoorspellingen zijn tegenwoordig zo goed zodat het juiste tijdstip om goed hooi te maken kan worden gekozen. Ook konden we een innovatieve hooischuur bouwen m.b.v. een POP3-project, die op zonnewarmte het hooi verder kon drogen. Hooi bleek een zeer geschikt eigen voedermiddel te zijn, aanzienlijk beter dan kuilgras. Dat ook nog andere positieve effecten heeft voor dierenwelzijn en diergezondheid met dan ook een langere levensduur van de koeien. En met een betere kwaliteit van de melk waarmee een apart merk kaas in de markt is gezet

Bodembeheer en Biodiversiteit

Er is veel aandacht op het bedrijf voor de juiste bodembeheer voor betere kwaliteit van de producten en minder emissies.
Zo wordt verdichting voorkomen door gebruik van de juiste machines met lage bandendruk. Door de juiste organische stofvoorziening, mede door Bokashi te maken en inzet van organische reststromen, voor een goed bodemleven en watervasthoudend vermogen. Blitterswijk: ”We gaan ook frequenter beregenen, zodat de graszode beter intact blijft met minder onkruiddruk en dan ook minder graslandvernieuwing en zodat gras gelijkmatiger groeit voor juiste kwaliteit eiwit in het gras. Zodat ook de akkerbouwgewassen minder droogtestress krijgen. We beregenen elektrisch voor minder emissies van broeikasgassen en betere benutting van eigen opgewekte zonne-energie."

Minder stikstof uitstoot

Het voeden van koeien op deze manier betekent dat veel meer (hoge kwaliteit) eiwit van eigen land komt waardoor weinig krachtvoer van buiten het bedrijf nodig is. Zodat de stikstofexcretie aanzienlijk is gedaald en ook de ammoniak- en methaanemissie. Door verbetering van de biologische processen in de koe en in de mest, o.a. met zuurstofverrijking en door veel watertoevoeging bij het aanwenden van de mest nemen deze emissies nog verder af.

Mede door beter bodembeheer met meer organische stof, minder verdichting en frequenter elektrisch beregenen en precisiebemesten naar behoefte neemt de benutting van de nutriënten toe en de uit- en afspoeling af. Door de combinatie van beter bodembeheer met frequenter beregenen en de juiste gewaskeuze is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen laag. Door de betere voeding met lager ureumgehalte (het overtollige eiwit belast bijvoorbeeld niet de nieren) stijgt de diergezondheid en het dierenwelzijn. Door de gekozen bedrijfsopzet neemt de biodiversiteit toe.

Er is in de afgelopen jaren al zeer veel belangstelling voor deze nieuwe bedrijfsopzet, zeker omdat het maatschappelijk een hele goede aanvulling is voor de regio, omdat de producten ook hier worden afgezet door hetzelfde demobedrijf.