Project

Kennisvoedsel

Voedsel op houten snijplank -  TeeFarm op Pixabay
Bron foto: TeeFarm, Pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Projectstatus
    Lopend
  • Regio
    Noord-Holland
  • Thema
    Voedsel, regionale voedselketens
  • Projectregeling
    EIP - Algemeen
Meer informatie
Het project Kennisvoedsel richt zich op het bevorderen van duurzame, lokale voedselketens binnen de provincie Noord-Holland. Het doel is om de korte keten verder uit te bouwen door de logistieke en commerciële processen voor agrarische ondernemers te vergemakkelijken en te optimaliseren, zodat zij hun producten direct aan consumenten en zakelijke afnemers kunnen aanbieden. Hierdoor draagt het project bij aan een circulaire en regeneratieve landbouw, waarin duurzaamheid, klimaatadaptatie en het welzijn van zowel mens als dier centraal staan.

Dit initiatief sluit nauw aan bij de doelstellingen van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) en de Voedselvisie 2020-2030 van Noord-Holland, waarin verduurzaming en de versterking van de regionale voedselvoorziening centraal staan. In het bijzonder beoogt het project de volgende strategische doelen te realiseren:

1. Creëren van een toekomstbestendig verdienmodel voor boeren door de korte keten te benutten.
2. Optimalisatie van de regionale voedselvoorziening, met een ambitie om in 2030 25% van de voedselconsumptie regionaal te produceren.
3. Versterking van de korte keten door een digitaal platform voor logistiek, marketing en kennisdeling.

De uitdagingen die het project aanpakt, omvatten logistieke beperkingen, variatie in vraag en aanbod, en de noodzaak van kennisdeling. Innovaties zoals het platform van Lokalist en de concepten van Eric van Veluwen helpen boeren efficiënter te opereren en hun producten aantrekkelijker te maken.

De samenwerkingspartners, waaronder Lokalist, MVO Nederland, UvA/HvA Facility Services, Gebroeders Ham, Voedsel Verbindt en Eric van Veluwen, spelen elk een essentiële rol. De verwachte impact van het project omvat een sterkere regionale samenwerking, toename van vraag naar lokaal voedsel, en ondersteuning van boeren in hun transitie naar regeneratieve landbouw, wat bijdraagt aan een beter milieu en verhoogde biodiversiteit.