Project

Tail Challenge

Samenvatting
  • Projectstatus
    Lopend
  • Thema
    Varkens, krulstaarten, couperen
  • Projectregeling
    EIP - Dierenwelzijn
Meer informatie
Bij Van Loon Group geloven ze in de kracht van samenwerking en innovatie om de toekomst van de varkenshouderij nog beter te maken. Een belangrijk project dat perfect in deze visie past is de Tail Challenge. Dit project, gesteund door het Europees Innovatie Partnerschap (EIP) en medegefinancierd door de Europese Unie, heeft als doel het welzijn van varkens te verbeteren door te stoppen met het couperen van varkensstaarten.

De ambitie van de Nederlandse varkenshouderij is om per 2030 te stoppen met het couperen van varkensstaarten. Het project Tail Challenge, dat loopt van 1 juni 2024 tot 1 juni 2026, biedt zeven varkenshouders de kans om ervaring op te doen met het houden van varkens met lange staarten. Hierbij wordt gestreefd naar 100% lange staarten aan het einde van het project. Dit gebeurt onder professionele begeleiding, waarbij ook de variaties in de kostprijsverhoging van ongecoupeerde varkens in kaart worden gebracht. Deze informatie is belangrijk om een duurzaam prijsmodel te ontwikkelen voor varkensvlees van varkens met lange staarten.

Een tweeledige aanpak

Het project Tail Challenge richt zich op twee kernproblemen. (1) De financiele drempel voor benodigde bedrijfs- en managementaanpassingen wordt verlaagd, waardoor de terugverdientijd van een bedrijfsinvestering verkort wordt. Deze financiële ondersteuning maakt de overgang naar het houden van varkens met lange staarten financieel haalbaarder voor varkenshouders. (2) Door middel van de krulstaartroutekaarten van Coviva wordt kennis opgedaan en gedeeld over het houden van varkens met ongecoupeerde staarten. Tegelijkertijd wordt de variatie in kostprijsverhoging inzichtelijk gemaakt, wat nodig is om een toekomstbestendig prijsmodel voor varkensvlees met lange staarten te ontwikkelen.

Het doel van de Tail Challenge

Het doel van de Tail Challenge is om een succesvol marktconcept te ontwikkelen voor de Nederlandse consument, dat bestaat uit vlees van varkens met lange staarten. Belangrijk hierbij is dat de welzijnsverbetering voor de varkens, door het vermijden van ingrepen zoals couperen en castratie, niet leidt tot welzijns- of gezondheidsproblemen zoals staartbijten, noch tot inkomensderving voor de varkenshouder.

Het project in actie

Om de doelstellingen van de Tail Challenge te behalen, worden verschillende activiteiten ondernomen. Het project ontwikkelt hulpmiddelen om risicofactoren voor staartbijten te verminderen en ongenoegen in de stal te kunnen herkennen om snel in te kunnen grijpen, met als doel 100% ongecoupeerde varkens succesvol te houden. Staartlengte en -schade zal worden gemeten en geëvalueerd om het dierenwelzijn te verbeteren. Daarnaast analyseert de Tail Challenge de kosten van ongecoupeerde varkens. Opgedane kennis, ervaringen, resultaten en inzichten worden gedeeld met de keten en stakeholders binnen en buiten de varkenssector.

Samenwerking

Het Tail Challenge project is een samenwerking tussen Best Star Meat Pork B.V. (penvoerder), slachthuis Compaxo Zevenaar Vlees B.V., en zeven varkenshouderijbedrijven. Door samen te werken, kunnen ze innovaties realiseren die bijdragen aan een diervriendelijkere varkenshouderij en een duurzamer toekomstperspectief voor de hele sector.