Shear Cell technologie: Unieke technologie voor productie van nieuwe generatie vleesvervangers
Poster over de Shear Cell technologie, een technologie die meer vezelachtige structuren genereert dan de gangbare technieken waarmee vleesvervangers kunnen worden gemaakt die de vezelachtigheid/beet van kippenvlees benaderen.
Technologie voor het maken van een volgende generatie vleesvervangers: de shear cell technologie
De mondiale vraag naar vlees en vleesproducten zal ten opzichte van nu in 2050 verdubbeld zijn. Eén van de mogelijkheden om op een duurzame manier aan deze toenemende vraag te voldoen is de ontwikkeling van vleesvervangers, die beter dan de huidige vleesvervangers aansluiten bij de wensen van de consumenten met betrekking tot gelijkenis op vlees. Deze gelijkenis is van cruciaal belang omdat het, om een deel van de vleeseters te laten kiezen voor vleesvervangers, noodzakelijk is producten te ontwikkelen die zowel in bereiding, mondgevoel en complete beleving niet onder doen voor vlees. Met de gangbare technieken kunnen vleesvervangers gemaakt worden die de vezelachtigheid/ beet van kippenvlees benaderen. Recent zijn op labschaal een tweetal technologieën ontwikkeld die in potentie meer vezelachtige structuren genereren en derhalve aan de basis kunnen liggen van een nieuwe generatie vleesvervangers. Deze technologieën zijn elektrostatisch spinnen en een technologie die we hier aanduiden als de shear cell technologie. In dit rapport wordt alleen aandacht besteed aan deze laatste technologie
Technologie voor het maken van een volgende generatie vleesvervangers: de shear cell technologie
De mondiale vraag naar vlees en vleesproducten zal ten opzichte van nu in 2050 verdubbeld zijn. Eén van de mogelijkheden om op een duurzame manier aan deze toenemende vraag te voldoen is de ontwikkeling van vleesvervangers, die beter dan de huidige vleesvervangers aansluiten bij de wensen van de consumenten met betrekking tot gelijkenis op vlees. Deze gelijkenis is van cruciaal belang omdat het, om een deel van de vleeseters te laten kiezen voor vleesvervangers, noodzakelijk is producten te ontwikkelen die zowel in bereiding, mondgevoel en complete beleving niet onder doen voor vlees. Met de gangbare technieken kunnen vleesvervangers gemaakt worden die de vezelachtigheid/ beet van kippenvlees benaderen. Recent zijn op labschaal een tweetal technologieën ontwikkeld die in potentie meer vezelachtige structuren genereren en derhalve aan de basis kunnen liggen van een nieuwe generatie vleesvervangers. Deze technologieën zijn elektrostatisch spinnen en een technologie die we hier aanduiden als de shear cell technologie. In dit rapport wordt alleen aandacht besteed aan deze laatste technologie.
Shear cell technologie : unieke technologie voor productie van nieuwe generatie vleesvervangers
Poster over de Shear Cell technologie, een technologie die meer vezelachtige structuren genereert dan de gangbare technieken waarmee vleesvervangers kunnen worden gemaakt die de vezelachtigheid/beet van kippenvlees benaderen.
Technologie en grondstoffen voor vleesvervangers en hoogwaardige eiwitten
In deze studie is een inventarisatie gemaakt van mogelijke grondstoffen en technologieën voor de productie van duurzame eiwitproducten voor humane voeding; eiwitproducten die ter vervanging van minder duurzame vleesproducten geconsumeerd kunnen worden. De studie is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV, programma duurzame voedselsystemen.
Technologie en grondstoffen voor vleesvervangers en hoogwaardige eiwitten
In deze studie is een inventarisatie gemaakt van mogelijke grondstoffen en technologieën voor de productie van duurzame eiwitproducten voor humane voeding; eiwitproducten die ter vervanging van minder duurzame vleesproducten geconsumeerd kunnen worden. De studie is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV, programma duurzame voedselsystemen.
Nice to Meat maakt van vlees een sterk merk
Nice to Meat levert al 128 jaar vlees aan de horeca. In de jaren 90 nam Mikel Pouw het bedrijf over. Met succes. Vooral dankzij zijn conclusie dat er in Nederland weinig vlees van topkwaliteit verkocht werd. Hij sprong in dit gat, en importeert sinds 1997 de meest bijzondere soorten vlees van over de hele wereld.
Vlees langer houdbaar en van betere kwaliteit met hogedruk [Thema Technologie]
Hogedruktechnologie is een mild alternatief voor thermische conservering
'Meat for diversifying markets' : Internationaal congres voor vleesonderzoek en technologie
Afgelopen zomer vond de 65e editie plaats van het International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST). In Potsdam Duitsland verzamelden zich 494 deelnemers, die op 367 posters en in 420 abstracts met de overige congresbezoekers hun kennis deelden. De behoefte om kennis en voortgang in onderzoek met elkaar te delen, is bijzonder groot.
Zo maak je vleesvervangers gezonder
Wie vlees wil minderen is al lang niet meer aangewezen op sponzige tofublokken en tempeh. Van rookworst tot filet-American, alles heeft tegenwoordig wel een vega-variant. Dat klinkt gezond, maar vleesvervangers bevatten vaak veel zout, suiker en vet. Kan dat beter? En hoe dan?
Nieuwe technologieën voor vleesvervangers - Groen Kennisnet
Drie Wageningse onderzoekers gaan vleesvervangers produceren met de zogenaamde 'shear cell' technologie. Met deze technologie kunnen vleesvervangers geproduceerd worden die het mondgevoel en de textuur van echt vlees lijken te hebben.
Elies Lemkes : 'Nieuwe technieken helpen industrie verduurzamen'
Voedselverwerkingsbedrijven hebben een sleutelpositie als het gaat om verduurzaming van de keten, meent Elies Lemkes. Een nauwe samenwerking met toeleveranciers en afnemers is daarvoor noodzakelijk, net als de implementatie van innovatieve technologieën.
Vleesvervangers : Encyclopedie van A-Z
Vleesvervangers leveren een aantal voedingsstoffen die veel in vlees zitten. Vleesvervangers passen in een eetpatroon met minder of geen vlees. In een goede vegetarische keuze zit eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. Daarnaast vindt het Voedingscentrum dat een goede vegetarische keuze een meer duurzame keuze moet zijn dan vlees. Voorbeelden zijn eieren, peulvruchten, soja en noten. In ontwikkeling is het gebruik van wieren, algen, insecten en kweekvlees.
To be (meat) or not to be (meat) : Is cultured meat actually meat?
Odd as it may sound, there is a considerable debate on whether cultured meat should be called meat or not. Supporters of this position state that the tissue is created from animal muscle cells, just like ordinary meat. Because cultured meat is made of animal cells it can be labelled as meat without any reservation. Opponents on the other hand claim that slaughter of an animal is central to producing meat and hence cultured meat should be labelled as a meat substitute.
Technologie voor vleesalternatief
In Nederland is binnenkort een nieuwe generatie vleesvervangers te verkrijgen. Dankzij de nieuwe technologie die het Wageningse Food and Biobased Research (FBR) samen met het innovatiebedrijf TOP ontwikkelde. Het nieuwe kunstvlees zal niet direct in ieders pan liggen, verwacht projectleider Jeroen Knol van FBR. Maar er valt niet aan te ontkomen.
Technologie voor vleesalternatief
In Nederland is binnenkort een nieuwe generatie vleesvervangers te verkrijgen. Dankzij de nieuwe technologie die het Wageningse Food and Biobased Research (FBR) samen met het innovatiebedrijf TOP ontwikkelde. Het nieuwe kunstvlees zal niet direct in ieders pan liggen, verwacht projectleider Jeroen Knol van FBR. Maar er valt niet aan te ontkomen.
Vion lanceert begin 2020 zes vleesvervangers
Vion speelt in 2020 nadrukkelijk in op consumententrends. Zo worden de eerste zes plantaardige vleesvervangers begin 2020 gelanceerd en ketenconcepten worden verder uitgebouwd. Topman Ronald Lotgerink verwacht dat de transitie van aanbod- naar vraaggestuurd produceren nog een jaar of drie in beslag neemt.
Groei vleesvervangers biedt kansen voor telers
De vraag naar vleesvervangers groeit hard. Fabrikanten hebben behoefte aan plantaardige grondstoffen. Die stijgende vraag biedt kansen voor telers van eiwitrijke gewassen, zegt algemeen directeur Frank Giezen van vleesvervangerproducent Ojah.