Kunnen we straks veilig rauwe melk drinken? : nieuwe technologie moet veiligheidsrisico's wegnemen
Het wordt steeds duidelijker: het drinken van rauwe melk is gezond, vooral ook voor kinderen. Er is eigenlijk maar één belemmering om volop rauwe melkproducten te nuttigen, namelijk de kans dat er nog schadelijke bacteriën in de melk aanwezig zijn. Maar wellicht is dat binnenkort verleden tijd.
Alcohol : Encyclopedie A-Z
Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Matig alcoholgebruik van 1 glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker bij vrouwen. Meer drinken dan 1 glas per dag geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker.
Technologie tegen voedselschaarste
Powerpointpresentatie over technologie en voedsel.
Voedselverpakking wordt actiever en intelligenter: nieuwe technieken in de strijd tegen voedselbederf : dossier
De industrie is voortdurend op zoek naar nieuwe verpakkingstechnieken die actief inwerken op de omgevingslucht van voedingswaren. Deze kunnen het geleidelijke bederf aanzienlijk afremmen en de controle van de versheid verbeteren. De verpakkingen worden daardoor steeds geraffineerder. "Smart Packaging" kent de laatste jaren een gestage groei en draagt ertoe bij dat voedselverspilling wordt vermeden. Een greep uit de voornaamste recente innovaties.
Beyond smart cities: de drink- watervraag in de toekomst
Met ‘smart cities’ wordt meestal bedoeld dat we door gebruik van ICT ‘alles’ goed in beeld hebben. Voor het strategische asset management van de waterbedrijven is echter meer nodig: inzicht in toekomstige ontwikkelingen is onontbeerlijk. Om verder te gaan dan de smart city, kijken we in dit artikel naar de drinkwatervraag in verscheidene mogelijke toekomsten. Hoe kunnen de drinkwatervraag en afvalwaterstroom veranderen richting 2050? En hoe kunnen we daarmee omgaan?
Technologie als hefboom voor duurzame ontwikkeling
Aanleiding voor dit essay is het twintigjarig jubileum van het programma Milieu & Technologie dat SenterNovem uitvoert voor de ministeries van VROM, EZ en LNV. Sinds 1988 stimuleert het programma bedrijven in de industrie bij het milieuvriendelijker en innovatiever maken van hun productieprocessen, producten en diensten. Door onder andere subsidie, kennisnetwerken en kennisoverdracht helpt het bedrijven praktische oplossingen te vinden voor de praktische problemen die ze tegenkomen bij de ontwikkeling en toepassing van milieutechnologie. Dit essay is gelardeerd met technische en marktgerichte projectvoorbeelden uit het programma Milieu & Technologie, juist om weer een verbinding tussen theorie en praktijk te maken.
Derde internationale congres over UV-technologie
Afgelopen mei vond in de VS het 3e internationale congres van de International Ultraviolet Association over de UV-technogie plaats. Met het oog op de onwikkelingen in toepassing van deze technologie voor de productie van drinkwater in Nederland ging de aandacht uit naar nieuws over de UV-lampen, desinfectie, geavanceerde oxidatie en de vorming van bijproducten
ANF: doorbraak in de technologie van effluentfiltratie [thema afvalwater]
De provincie Gelderland probeert grondwateronttrekking voor laagwaardige toepassingen te verminderen. Daarom steunt de provincie een praktijkonderzoek om effluent van rwzi Apeldoorn op te werken tot industriewater met behulp van membraanfiltratie, deels ter vervanging van drink- en grondwater. Dit praktijkonderzoek is uitgevoerd door Waterschap Veluwe in samenwerking met Grontmij. Vanaf oktober 2002 tot augustus 2003 is microfiltratie als techniek onderzocht. Daarna is het onderzoek voortgezet met nanofiltratie tot februari jl.. De grootte van beide installaties is zo gekozen dat ze voorzien zijn van fullscale modules, waardoor opschaling eenvoudig is: de microfiltratieinstallatie produceert drie tot zes kubieke meter per uur en de nanofiltratieinstallatie 0,5 tot één kubieke meter per uur. Binnen het onderzoek zijn nieuwe methoden ontwikkeld om de vervuilingpotentie van het effluent op het membraan te voorspellen. Daarnaast is een nieuw zuiveringsconcept ontwikkeld: ANF. Dit betekent zowel een doorbraak in het praktijkonderzoek als voor de vergaande behandeling van rwzi-effluent. Op dit moment bevindt het onderzoek zich in de laatste fase
Eten en drinken : over de productie en kwaliteit van onze voeding
Deze brochure geeft informatie over de wereld van voedselkwaliteit, voedselveiligheid en innovatie en de rol van LNV daarbij
Biomarkers of moderate alcohol intake and alcoholic beverages : A systematic literature review
The predominant source of alcohol in the diet is alcoholic beverages, including beer, wine, spirits and liquors, sweet wine, and ciders. Self-reported alcohol intakes are likely to be influenced by measurement error, thus affecting the accuracy and precision of currently established epidemiological associations between alcohol itself, alcoholic beverage consumption, and health or disease. Therefore, a more objective assessment of alcohol intake would be very valuable, which may be established through biomarkers of food intake (BFIs). Several direct and indirect alcohol intake biomarkers have been proposed in forensic and clinical contexts to assess recent or longer-term intakes. Protocols for performing systematic reviews in this field, as well as for assessing the validity of candidate BFIs, have been developed within the Food Biomarker Alliance (FoodBAll) project. The aim of this systematic review is to list and validate biomarkers of ethanol intake per se excluding markers of abuse, but including biomarkers related to common categories of alcoholic beverages. Validation of the proposed candidate biomarker(s) for alcohol itself and for each alcoholic beverage was done according to the published guideline for biomarker reviews. In conclusion, common biomarkers of alcohol intake, e.g., as ethyl glucuronide, ethyl sulfate, fatty acid ethyl esters, and phosphatidyl ethanol, show considerable inter-individual response, especially at low to moderate intakes, and need further development and improved validation, while BFIs for beer and wine are highly promising and may help in more accurate intake assessments for these specific beverages.
“Per stal vijftig procent tijdwinst op het reinigen van de drink- en voerlijnen”
De reinigingsrobot van Allroundreiniging Swinkels BV maakt in één werkgang de drink- en voerlijnen schoon. De robots hebben diverse sproeikoppen, waardoor alles van boven tot onder en van links naar rechts volledig wordt schoongespoten. Allroundreiniging Swinkels BV ontwikkelde de robot, kreeg veel lof voor hun innovatieve idee en passen de robot nu op grote schaal toe in de praktijk. De Pluimveekrant zocht het technische brein achter de robots op tijdens de reinigingswerkzaamheden in één van de veertien stallen van een pluimveehouder in het Brabantse Alphen.