Menu

‘Aardrupsen Noctuidae Agrotis’

Foodsector
Filter
  • video

    Hoe worden chocoladezoenen gemaakt?:Een koekje, chocolade en een witte vulling

    Vandaag gaan we het hebben over zoenen: chocoladezoenen. De oorspronkelijke naam is negerzoen en in het Vlaams negerinnentet, wat vrij vertaald negerinnenborst betekent. Vonden sommige mensen iets wat discriminerend dus is de naam veranderd in zoen. Een zoen bestaat uit 3 dingen: een koekje aan de onderkant, een soort van chocolade uit de buitenkant en aan de binnenkant zit een witte vulling. Waar bestaat die witte vulling uit? Uit stroop en eiwitten. Nu heb ik alleen het eiwit nodig, dat is nogal een gedoe dus gebruiken ze in deze fabriek gedroogde eiwitkorrels. Dat is zo geel door het droogproces. De eiwitkorrels moeten eerst weer vloeibaar gemaakt worden. Dat gebeurt door ze te mengen met water in deze ketel. Als ik hier een stevig schuim van wil maken, moet ik heel lang kloppen. Weet je wat? Zo, gaat veel sneller. Na een tijdje is het eiwit stevig schuim. Deze ketel zit vol met dat eitwitschuim. Ziet er lekker uit, maar er zit nog geen smaak aan. Om er smaak aan te geven moet er stroop bij worden gedaan. Het is nu nog een beetje dun, dus het moet ingedikt worden. Dat doen ze door het heel heet te maken, 116 graden. Door die warmte verdampt het water en dikt de stroop in. Na een tijdje zijn de ingrediënten goed gemengd en is het schuim dik genoeg om er zoenen van te maken. En dan nu het echte werk. Er worden 12 wafeltjes tegelijk op deze lopende band gelegd. Dan spuit deze schuimmachine precies de juiste hoeveelheid schuim op elk wafeltje, 444 zoenen per minuut. In deze ketel zit imitatiechocolade. Die wordt verwarmt zodat hij vloeibaar blijft. De chocolade komt terecht bij de chocolade waterval. De wafeltjes met daarop het schuim gaan onder de waterval door. Nu moeten ze nog ingepakt worden. Dat gebeurt niet machinaal maar met de hand omdat ze heel kwetsbaar zijn. Ik vind deze een beetje klein en een beetje gewoon. Heb je iets waarmee ik indruk kan maken, iets waar ik echt mee thuis kan komen? Kijk. Dit is pas een zoen.

  • rapport
  • artikel

    Een babyboom van digitale tweelingen : WUR investeert vier miljoen euro in zelflerende modellen

    Digitale tweelingen duiken overal op: in de auto-industrie, de transportsector en de bouw. Inmiddels is ook WUR in afwachting van haar eerste digital twin in tomatenkassen, voedingsapps en boerderijen. Wat is een digital twin en wat hebben we eraan?

  • factsheet

    Voedselkeuzelogo’s onder de loep

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Voedingscentrum hebben 3 bestaande Europese voedselkeuzelogo’s vergeleken met de Nederlandse richtlijnen voor goede voeding.

  • artikel

    Van biet tot obesitas : Tracé van Suiker

    Van biet of riet tot suiker - in de vorm van een klontje, of toegevoegd aan koek, cola en ketchup.

  • video

    Hoe worden stroopwafels gemaakt?

    Op de markt kun je soms zien hoe een stroopwafel wordt gemaakt, maar de koek en stroop zijn dan altijd al klaar. Hoe worden stroopwafels in een fabriek gemaakt?

  • factsheet

    Bewaren van voedsel : Factsheet

    Goed bewaren van voedingsmiddelen levert veel voordelen op. Producten blijven langer goed, je hoeft minder weg te gooien en bacteriën groeien minder snel zodat je er niet ziek van wordt. Hoe je het beste producten kunt bewaren hangt af van het soort voedingsmiddel. Sommige producten moet je in de koelkast bewaren, terwijl dit bij andere producten niet hoeft of zelfs beter is van niet.