Menu

‘Bladvlekkenziekte graan Septoria tritici’

Foodsector
Filter
  • video

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Margarine

    In Nederland smeren we graag margarine op ons brood. Het lijkt op boter, maar is het niet. Hoe is margarine populair geworden in Nederland?

  • video

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Stremsel

    Kaas is vegetarisch, zou je zeggen. Maar om kaas te maken heb je stremsel nodig. En dat wordt dan weer gemaakt van koeienmaag. Maar er bestaat ook vegetarisch stremsel, gemaakt van gist of schimmel.

  • video

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Kwark

    Kwark vind je in het zuivelschap. Het lijkt op yoghurt, maar eigenlijk is het een soort kaas. Het maken van ambachtelijke kwark kost veel tijd en dus kiezen veel kwarkproducenten voor een efficiëntere productiewijze. Maar is dat dan eigenlijk wel kwark?

  • video

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Eieren

    Vak: aardrijkskunde, economie. Sinds 2012 zijn legbatterijen verboden in de EU. Maar in Italië nemen kippenboeren het niet zo nauw met de Europese regelgeving. En die legbatterij-eieren worden weer verwerkt in pasta, koekjes en andere producten die je ook in Nederland kunt kopen.

  • video

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Kaas

    Vak: economie. Kaas wordt gemaakt van melk. Maar de ene belegen kaas smaakt heel anders dan de andere. Fabriekskaas wordt zo snel en goedkoop mogelijk geproduceerd en smaakt altijd hetzelfde. Handgemaakte kaas is duurder omdat die langer rijpt. Welke factoren spelen er mee in de prijsvorming van kaas?

  • video

    Waarom is geitenkaas wit?:Geitenmelk is witter dan koemelk

    Een gewoon plakje kaas is geel. Maar geitenkaas is hartstikke wit. Hoe komt dat? Dolores gaat naar een geitenboerderij waar geitenkaas wordt gemaakt.

  • video

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Kaas met oorsprong

    Kaas met een AOP-keurmerk moet voldoen aan bepaalde eisen. Kleine kaasboerderijen maken hun kaas volgens authentiek recept. Maar voor de grote industrie zijn de richtlijnen veel soepeler. En toch mogen zij ook het AOP-keurmerk op hun kaas zetten. Hoe zit dat?

  • artikel

    Sturen op smaak en voedingswaarde

    Grondloze teelt roept al snel het beeld op van een waterige tomaat of paprika met minder smaak en voedingswaarde dan eenzelfde tomaat of paprika die in de volle grond is geteeld, bij voorkeur in Italië of Spanje. Maar klopt dat beeld wel? Vork-redacteur Michiel Löwik benaderde twee deskundigen om de waarheid te achterhalen over smaak en voedingswaarde van producten die hun wortels niet in de aarde hebben gehad.

  • artikel

    Tijdswinst door de verpakkingslijn

    Het Nederlandse Simons Halal Food kent een continue omzetgroei. Hierdoor was een nieuwe verpakkingslijn noodzakelijk. Niet alleen verlaten grotere volumes halalworstjes en - vleeswaren de fabrieksvloer, ook de productieprocessen verlopen steeds sneller.

  • artikel

    Voedselveiligheid telt ook bij afvoer koe

    Het Voedselketeninformatie(VKI)-formulier helpt bij het bewaken van de voedselveiligheid. Toch constateren toezichthouders dat het hierbij het nodige misgaat. Soms bewust uit angst, vaker door onwetendheid. Voedselveiligheid geldt niet alleen voor melk, maar ook voor het vlees van de koe, waarschuwt het NVWA.

  • artikel

    Duurzaam eten : Encyclopdedie A-Z

    Duurzamer eten doe je in de eerste plaats door minder te eten, dus niet meer dan je nodig hebt. Ook helpt het om minder te kiezen voor milieubelastende dierlijke eiwitrijke producten, zoals vlees en kaas. Een voedselpatroon zonder of met minder vlees geeft een lagere milieubelasting. Kies bij voorkeur voor producten met keurmerken op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke handel, natuur, milieu en herkomst.

  • artikel

    Vleesvervangers : Encyclopedie van A-Z

    Vleesvervangers leveren een aantal voedingsstoffen die veel in vlees zitten. Vleesvervangers passen in een eetpatroon met minder of geen vlees. In een goede vegetarische keuze zit eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. Daarnaast vindt het Voedingscentrum dat een goede vegetarische keuze een meer duurzame keuze moet zijn dan vlees. Voorbeelden zijn eieren, peulvruchten, soja en noten. In ontwikkeling is het gebruik van wieren, algen, insecten en kweekvlees.

  • artikel

    Melk en melkproducten : Encyclopedie A-Z

    Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2. Zuivel staat daarom in de Schijf van Vijf.

  • video

    Kwaliteitssystemen in de Nederlandse zuivelketen

    Een glas melk, bakje yoghurt of plak kaas, we houden ervan! In binnen- en buitenland genieten mensen van onze Nederlandse topkwaliteit zuivelproducten. Hoe zorgen boeren en zuivelondernemingen ervoor dat deze kwaliteit hoog blijft en de voedselveiligheid gewaarborgd is? Aan de basis hiervan liggen het vakmanschap van de boer, de kennis van de zuivelsector en de kwaliteitssystemen in de zuivelketen. Van gras tot glas werken zij samen om te zorgen voor een topproduct.

  • artikel

    De valkuilen van verleiding (2) : Wetgeving

    Marketing is verleiden en daarbij hoort een zekere overdrijving. Maar overdrijven is niet zonder risico’s: verleiding kan daardoor omslaan naar misleiding. En dát is verboden.

  • artikel

    De toekomst van Voedselveiligheid : Trends en ontwikkelingen

    De paardenvleesaffaire, salmonella in gerookte zalm, Q-koorts, vogelgriep, het bestrijdingsmiddel fipronil in eieren; je zou er haast van gaan denken dat het slecht gesteld is met de voedselveiligheid in Nederland en Europa. Is dat ook zo? We praten erover met Marco Balhuizen, advocaat bij DVAN Advocaten, Dirk Goede, directeur van Adriaan Goede BV en Eugène Scholten, CEO van de Kennemervis Groep.

  • artikel

    ‘Meer- waarde voor melk’ : Jelle Zijlstra

    Melk van Leentje 124, Ariana 83 of Annie 264. Onder de naam Elke Melk ligt het in het schap bij Albert Heijn. Op de fles prijkt de naam van de koe, worden de gehaltes met sterren aangegeven en wordt de smaak omschreven. Jelle Zijlstra, melkveehouderij-econoom bij Wageningen University en Research, ziet Elke Melk als een opstap naar meer.

  • rapport
  • artikel

    Listeria monocyto genes beheersen

    Listeria is de naam van een grote groep bacteriën, waarvan Listeria monocytogenes (Listeria M.) de bekendste is. Listeria M. stond vorig jaar weer volop in de belangstelling doordat vleeswaren ermee besmet waren. Daarnaast vraagt de NVWA van levensmiddelenbedrijven om Listeria M. te beheersen. Reden om weer eens extra aandacht te besteden aan deze bacterie.

  • artikel

    Weinig residu in dier

    In dieren en dierlijke producten worden maar weinig residuen van diergeneesmiddelen gevonden. Dat staat in een nieuw rapport van het Europese bureau voor voedselveiligheid, de EFSA.

1 2 3