Foodsector
GKN_VOEDING'[0]
  • video
    Schooltv
    2024

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Krokodil

    In all you can eat-restaurants staan steeds vaker exotische dieren op het menu. Krokodil bijvoorbeeld. Komt dit vlees rechtstreeks van de savanne in Afrika of zijn er krokodillenboerderijen waar ze worden gekweekt voor de Nederlandse markt?

  • video
    Schooltv
    2024

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Frikandel

    De frikandel is de populairste snack van Nederland. Hij is lekker, vet en goedkoop. Maar er wordt ook wel eens gezegd dat ze worden gemaakt van ogen, uiers en slachtafval. De Keuringsdienst zoekt uit wat daarvan waar is en hoe de frikandel zich vanaf de jaren 50 heeft ontwikkeld.

  • video
    Schooltv
    2024

    Keuringsdienst van Waarde in de klas :Vegetarische rookworst

    Gewone rookworst is gemaakt van vlees. Je koopt er al een voor minder dan een euro. De vegetarische variant is veel duurder. Hoe kan dat? De Keuringsdienst onderzoekt of het vlees te goedkoop is of de vleesvervangers te duur.

  • video
    Schooltv
    2024

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Vlees

    Varkensvlees is populair in Nederland en de vraag stijgt. Hoe kunnen we het beste aan die vraag voldoen: met efficiënte megastallen of juist met kleinschalige varkenshouderijen? De Keuringsdienst zoekt uit hoe de varkenshouderij van de toekomst eruitziet.

  • video
    Schooltv
    2024

    Hoe worden hondenbrokken gemaakt?:De schijf van vijf in een brokje

    Hallo Timo hier van het Klokhuis kantoor! En wat is jouw vraag? Hoe worden hondenbrokken gemaakt? Waarom wil je dat weten? We weten hoe ons eten wordt gemaakt, maar hoe worden hondenbrokken nou eigenlijk gemaakt? Nou volgens mij zijn het gewoon kruidnoten hoor! Nee misschien heb je wel gelijk. Is dit een goede vraag? Ja! Dan stuur ik Bart naar de hondenbrokkenfabriek! Dat is een goede vraag, want wat we eten is natuurlijk belangrijk. Als wij als mens fit en gezond willen blijven, kennen wij de schijf van 5. Met daarin een zuivelproduct, de groente en fruit, brood en pasta, water en natuurlijk vette vis met natuurlijk gezonde oliën omega 3 en 6. Maar gezond eten is niet alleen goed voor ons, ook voor de 2 miljoen honden in Nederland en die hebben ook de schijf van 5 nodig. Dat zit gelukkig allemaal in dit brokje. De schijf van 5 voor de hond bestaat uit eiwitten in de vorm van gedroogd vlees, vitamines en mineralen maar dan in poedervorm, koolhydraten en dan niet uit brood en pasta maar uit maisgerst of tarwekorrels, water, en honden gebruiken geen boter maar visolie. Maar hoe krijg je de schijf van 5 nou in zo'n brokje? In deze hondenvoerfabriek worden per jaar meer dan 25 miljoen kilo hondenbrokken gemaakt. De voorraden worden de hele dag aangevoerd door vrachtwagens. Ze komen vanuit heel Europa met grondstoffen als vleesmeel zoals dit, maar ook met mais of zalmolie. Alle ingrediënten moeten eerst even klein worden gemaakt zodat ze in het brokje kunnen. Dat gebeurt in dit apparaat: een hamermolen. Deze hamertjes rammen als het ware alle ingredienten door zo'n zeef heen. Zo ziet het mengsel er dan uit als het in de volgende machine terecht komt. Dit is nog rauw. Als een hond het zo zou eten dan zou hij ziek kunnen worden. Wij mensen koken onze groenten ook voordat we het opeten. Het koken gebeurt in dit apparaat, het is eigenlijk een soort snelkookpan. Het heet een extruder. Het is hierin zo'n 135 graden. Het mengsel wordt helemaal verhit en vervolgens met een schroef naar het einde van de extruder geduwd. Daar zitten deze piepkleine gaatjes. Daar wordt het mengsel doorheen gedrukt en vervolgens met mesjes die daar zitten heel snel afgesneden waardoor er geen slierten ontstaan maar brokjes. En die hebben we nodig. De brokjes worden hier weer afgekoeld en kijk, dan ziet het er zo uit. Het is een beetje een natte, zachte, warme brij. Dit moet weer worden droog gemaakt en dat gebeurt in de volgende machine. Dat drogen gebeurt hier. Dit is eigenlijk een enorme föhn. Het is belangrijk dat die brokjes zo droog mogelijk worden geblazen want dat maakt ze krokanter en langer houdbaar. En dan de laatste stap. De brokken krijgen hier een coating, een soort beschermlaag. Daar worden ze wat donkerder van en vetter. Dan zijn de brokken helemaal klaar en kunnen ze verpakt worden en gaan ze vanaf hier de hele wereld over. Nou Sam, nu weet je ook hoe je brokjes gemaakt worden. Lekker hé. Kijk eens, rechtstreeks vanuit de fabriek een verse maaltijd. Mooi hé, ik krijg er een brok van in mijn keel. Op? Dan is het item afgelopen.

  • video
    Schooltv
    2024

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Droge worst

    Droge worst heeft vaak een wit laagje. Dat wordt veroorzaakt door een schimmel die tijdens het productieproces aan de worst wordt toegevoegd. Het produceren van droge worst zonder schimmel gaat sneller en is dus goedkoper. Maar voor een ambachtelijke uitstraling voegen sommige producenten een wit neplaagje toe aan hun droge worst.

  • video
    Schooltv
    2024

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Insecten

    Insecten worden al een tijdje gezien als een goed alternatief voor vlees. Zou dit slechts een trend zijn of vervangen wij ons vlees over een aantal jaar voor insecten? En zijn krekels en sprinkhanen echt zo gezond en goed voor het milieu als wordt gedacht? De Keuringsdienst van Waarde zoekt uit hoe het zit.

  • video
    Schooltv
    2024

    Keuringsdienst van Waarde in de klas:Kipfilet

    Vak: Biologie. De meeste kipfilet uit de supermarkt komt van vleeskuikens die 42 dagen leven voordat ze geslacht worden. De zogenaamde plofkip. Je krijgt dan een kipfilet van ongeveer 300 gram. Maar bij bijvoorbeeld de Turkse slager zijn de kipfilets veel groter. Dat krijg je door kippen langer te laten leven, en door de kippen met de gewenste eigenschappen te selecteren.

  • artikel
    Vork : prikken in de voedselketen 8 februari: 72 - 77
    2021

    Sturen op smaak en voedingswaarde

    Grondloze teelt roept al snel het beeld op van een waterige tomaat of paprika met minder smaak en voedingswaarde dan eenzelfde tomaat of paprika die in de volle grond is geteeld, bij voorkeur in Italië of Spanje. Maar klopt dat beeld wel? Vork-redacteur Michiel Löwik benaderde twee deskundigen om de waarheid te achterhalen over smaak en voedingswaarde van producten die hun wortels niet in de aarde hebben gehad.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 28 2: 24 - 25
    2021

    Natuurvlees vraagt om een verpakking met een verhaal

    Hoe verpak je vlees duurzamer? Die uitdaging ging Slagerijen Kaldenberg aan voor haar concept Natuurvlees. Met als resultaat een skinpack met 75% minder plastic, die geautomatiseerd wordt ingepakt, gewogen, geregistreerd en voorzien van een per verpakking in hoogte variërend label.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 28 2: 42 - 43
    2021

    Een optimaal voedseletiket voor allergie-informatie

    Communicatiekundigen van de faculteit Geesteswetenschappen, experts van het UMC Utrecht en TNO onderzoekers hebben een voorstel ontwikkeld voor een optimaal voedseletiket waar mensen met een allergie of intolerantie makkelijk de relevante informatie kunnen vinden. Bovendien gaven ze zes aanbevelingen waar de industrie mee aan de slag kan.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 28 2: 36 - 37
    2021

    Tijdswinst door de verpakkingslijn

    Het Nederlandse Simons Halal Food kent een continue omzetgroei. Hierdoor was een nieuwe verpakkingslijn noodzakelijk. Niet alleen verlaten grotere volumes halalworstjes en - vleeswaren de fabrieksvloer, ook de productieprocessen verlopen steeds sneller.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 28 2: 16 - 21
    2021

    Op koers naar toekomstbestendig verpakken

    Een voedingsproducent, een leverancier van verpakkingsfolie, een machinefabrikant en een automatiseerder, allemaal toevallig óók consument, schuiven samen aan in een zoom-meeting, om te praten over trends en ontwikkelingen in toekomstbestendig verpakken.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 28 1: 26 - 29
    2021

    Textuur geven aan plantaardige eiwitten : Met shearcell en extrusie

    Smaakbeleving is een complex samenspel van factoren; van wat je zintuigen waarnemen en eerdere ervaringen. De lat voor vleesvervangers ligt daardoor hoog: consumenten die minder vlees besluiten te eten, willen vervangers die de sensatie en het mondgevoel van écht vlees zo goed mogelijk benaderen. Hoe geven we de vervangers de juiste geur, textuur, sappigheid en smaak?

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 28 5: 35 - 37
    2021

    Digitalisering bij fabrikant Autodrop : 'Wij voegen identiteit toe aan snoep'

    Twaalf miljoen kilo snoep rolt er jaarlijks van de band bij fabrikant Concorp, bekend van Autodrop. De derde generatie van dit familiebedrijf maakt zich op voor de volgende fase van groei, en richt zich op innovatie van de producten én processen.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 28 5: 52 - 53
    2021

    Deuren beïnvloeden functioneren pand : Bevlogen generaties vertellen

    Pluimveeslachterij Remkes heeft een nieuw pand laten bouwen om de productie van gegaarde kippenvleesproducten uit te breiden. Een duurzaam gebouw met moderne machines en industriële deuren die het functioneren van het pand borgen. Twee generaties ontmoeten elkaar hier voor een terugblik op het verleden, de realisatie van de nieuwbouw en een blik richting de toekomst.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 28 5: 44 - 45
    2021

    Een veilig en duurzaam pand begint bij beton : Slim vanaf het begin

    De afgelopen jaren realiseerde Willy Naessens Nederland meerdere koelhuizen in de voedingsindustrie, waaronder het nieuwe pand voor Wilko Fruit in Breda, fase 2 en 3 van de logistieke DC’s voor the Greenery in Barendrecht en het nieuwe pand van Kivits-Goes Handling en VGK Cool Logistic in Ridderkerk. Allemaal met het eigen prefab betonconcept.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 28 2: 46 - 48
    2021

    Verpakken versus verliezen : Een duurzame verpakking voor levensmiddelen

    Het vinden van een duurzame verpakking voor voeding is een complex vraagstuk, dat vraagt om een multidisciplinaire aanpak waarin verschillende expertises hun kennis en kunde bundelen. Want ook al staat het gebruik van plastic voor verpakkingen flink ter discussie; voor een aantal levensmiddelen is het de beste optie om ze veilig en smakelijk te houden.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 28 2: 28 - 29
    2021

    Nieuwe verpakkingslijn voor aspergeteler Teboza: vers en veilig naar de klant

    Nederlanders zijn dol op asperges. Met name de vraag naar geschilde exemplaren blijft stijgen, merkt de Limburgse aspergeteler Teboza. Dankzij een nieuwe verpakkingslijn kunnen grotere volumes van het witte goud hun weg vinden van kwekerij naar bord.

  • artikel
    Varkens : officieel orgaan van het Nederlands Varkensstamboek 12: 16 - 17
    2020

    Eetkwaliteit belangrijkste kenmerk varkensvlees

    Uiteindelijk gaat het bij het fokken en houden van varkens maar om een ding: de eetkwaliteit. De consument moet het varkensvlees lekker vinden, het graag eten en vooral ook blijven eten. Want de consument is degene die het meeste geld in de keten steekt.

1 2 3