Menu

‘Netvlekkenziekte Pyrenophera teres’

Akkerbouw
Foodsector
Bloembollenteelt
Video
2022
Engels
Artik+
Artikel
Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw
Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw
"><script>alert(1)</script>
1023396
1026097
1023973
1009607
1023399
Collectie Natuurinclusieve landbouw
Filter
  • artikel

    Sturen op smaak en voedingswaarde

    Grondloze teelt roept al snel het beeld op van een waterige tomaat of paprika met minder smaak en voedingswaarde dan eenzelfde tomaat of paprika die in de volle grond is geteeld, bij voorkeur in Italië of Spanje. Maar klopt dat beeld wel? Vork-redacteur Michiel Löwik benaderde twee deskundigen om de waarheid te achterhalen over smaak en voedingswaarde van producten die hun wortels niet in de aarde hebben gehad.

  • artikel

    24/7 paraat: Wageningse expertise in landelijke crisisteams : Voedselveiligheid

    Branden, terreuraanslagen en andere calamiteiten kunnen gevolgen hebben voor de kwaliteit en veiligheid van voedsel en drinkwater. Daarom staat een selecte groep onderzoekers van Wageningen University & Research altijd paraat om de overheid bij calamiteiten te voorzien van wetenschappelijke input.

  • artikel

    Alcoholvrije dranken : Encyclopedie A-Z

    Met alcoholvrije dranken worden hier alcoholvrije varianten van bekende alcoholhoudende dranken bedoeld. Voorbeelden zijn alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn. ‘Alcoholvrij’ betekent niet altijd ‘zonder alcohol’ of 0,0%. In alcoholvrij bier kan tot 0,1% alcohol zitten en in alcoholvrije wijn tot 0,5%. Let dus altijd goed op het etiket als je echt 0,0% wilt drinken.

  • artikel

    Alcohol : Encyclopedie A-Z

    Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Matig alcoholgebruik van 1 glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker bij vrouwen. Meer drinken dan 1 glas per dag geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker.

  • rapport
  • artikel

    Lactose in zuivel

    Een van de meest voorkomende componenten in melk is lactose (melksuiker). Waarom hebben sommige mensen problemen met de vertering van lactose? Moeten zij alle zuivelproducten mijden?

  • artikel

    Rauwe melk beschermt écht : interview

    Rauwe melk kan zowel astma als voedselallergie voorkomen. Melkverwerking, waaronder verhitting, vernietigt dit beschermende effect. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Suzanne Abbring aan de Universiteit Utrecht.

  • artikel
  • website

    Uytewaal Catering maakt eerste soep van gezuiverd regenwater

    Uytewaal Catering in Houten heeft in oktober de eerste soep van gezuiverd regenwater geproduceerd. De cateraar gebruikte hiervoor de Drop2Drink unit van D2D Water Solutions. Doel van het Europese VIDA-onderzoeksproject is om aan te tonen dat gezuiverd regenwater een belangrijke bron kan zijn voor de voedselproductie. Voedselbedrijven kunnen hiervoor vooralsnog alleen drinkwater gebruiken van een bij het ministerie van IenW geregistreerd drinkwaterbedrijf.

  • artikel

    Van bron tot kraan… of fles : Tracé van Drinkwater

    Dat er schoon en veilig drinkwater uit de kraan in je keuken of badkamer komt is geen evidentie. Voordat het water in het drinkwaterleidingnetwerk terecht komt, gaat er een grondig reinigingsproces aan vooraf. Je leest hier alvast een beknopte samenvatting van het verhaal achter ons drinkwater.

  • artikel

    Keurmerk of concept geen garantie op een ‘plus’

    Bulk of niche? Scharrel, vrije-uitloop of biologisch? Samenwerking of zelf vermarkten? Een keurmerk of ketenconcept geeft de pluimveehouder de mogelijkheid om zich onderscheiden en zaken te borgen. Toch blijkt een plus op het productprijs niet een vanzelfsprekendheid.

  • rapport

    Zuivel werkt voor jou

    De zuivelindustrie produceert samen met 16.500 melkveebedrijven en 53 zuivelfabrieken zuivelproducten voor mens en dier. Per jaar wordt 13,9 miljard liter melk verwerkt tot onder andere kaas, boter, melk, drinkyoghurt en toetjes. Dat zijn 13 grote zwembaden vol melk per dag! Dagelijks werken er ruim 49.000 mensen met uiteenlopende functies aan kwaliteitsproducten waar Nederland om bekend staat. Om dit zo te houden blijft de vraag naar goed en vakkundig personeel groot! In deze brochure lees je alles over de kansen die deze mooie branche jou te bieden heeft. De vraag naar goed personeel blijft de komende jaren stijgen, de branche is op zoek naar: productontwikkelaars, voedingsoperators, verpakkingsoperators, monteurs, teamleiders, laboranten en kwaliteitsmedewerkers.

  • rapport

    Fraudebeeld diervoederketen

    Dit fraudebeeld geeft inzicht in fraude en andere illegale activiteiten in de diervoederketen. Het beschrijft waar in de keten de fraude plaats-vindt en legt de omstandigheden bloot die deze illegale activiteiten mogelijk maken. Fraude in de diervoederketen kan risico’s opleveren voor voeder- en voedselveiligheid. Ook ondermijnt deze fraude (het vertrouwen in) het systeem dat is opgezet om voor die veiligheid te zorgen.

  • rapport

    Toezichtbeeld voedergewassen en diervoeder (plantaardig)

    Het Toezichtbeeld voedergewassen en diervoeder is samen met het Risicobeeld voedergewassen en diervoeder van BuRO en het Fraudebeeld voedergewassen en diervoeder van de NVWA-IOD een onderdeel van de Integrale ketenanalyse voedergewassen en diervoeder (plantaardige keten voor dierlijk gebruik). Het toezichtbeeld geeft inzicht in de handhavingsresultaten in de jaren 2015, 2016 en 2017 van de NVWA.

  • rapport
  • factsheet

    Voedselkeuzelogo’s onder de loep

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Voedingscentrum hebben 3 bestaande Europese voedselkeuzelogo’s vergeleken met de Nederlandse richtlijnen voor goede voeding.

  • video

    Waarom voedsel meer impact heeft op het klimaat dan vervoer

    Voedsel heeft een enorme impact op het milieu. Het produceren van eten en drinken kost grondstoffen en energie en er gaat natuur verloren. Jasper legt uit het dat komt.

  • artikel

    Portret: Debora Sijtsema van Coca-Cola

    Wie zijn toch de mensen die ons eten en drinken maken? Debora Sijtsema is dagelijks bezig de producten van Coca-Cola te verbeteren en doet dit met een visie op duurzaamheid. Ze kent de levensmiddelenindustrie van binnenuit, en vertelt waarom zij vertrouwen heeft in de industrie.

  • factsheet

    Bewaren van voedsel : Factsheet

    Goed bewaren van voedingsmiddelen levert veel voordelen op. Producten blijven langer goed, je hoeft minder weg te gooien en bacteriën groeien minder snel zodat je er niet ziek van wordt. Hoe je het beste producten kunt bewaren hangt af van het soort voedingsmiddel. Sommige producten moet je in de koelkast bewaren, terwijl dit bij andere producten niet hoeft of zelfs beter is van niet.

  • rapport

    Eten en drinken : over de productie en kwaliteit van onze voeding

    Deze brochure geeft informatie over de wereld van voedselkwaliteit, voedselveiligheid en innovatie en de rol van LNV daarbij