Dit beheer houdt rekening met aanwezige soorten of het vegetatietype. Het afvoeren van maaisel is belangrijk, maar ecologisch bermbeheer gaat verder dan alleen verschralen. Bij goede uitvoering ontstaat meer diversiteit in bloeiende planten en wortelstructuur, waardoor de bodem bijvoorbeeld meer water en ziektes vasthoud. Zo wordt een kwaliteitsimpuls gegeven aan de verbinding van leefgebieden van soorten. En is daarmee een noodzakelijke voorwaarde om de basiskwaliteit natuur te behalen.
Ecologisch beheer van bermen houdt rekening met de planten en dieren die in de berm leven. Dat kan door een aantal basisprincipes in acht te nemen.
- Stel beheerdoelen op en leg vast waar bijzondere flora of fauna aanwezig is,
- Maai gefaseerd en laat bij iedere maaibeurt 15-30% van de vegetatie ongemaaid, op zo klein mogelijke schaal. Houd hierbij rekening met aanwezige ecologische waarden.
- Voer het maaisel af. Laat het maaisel maximaal 5 dagen drogen alvorens het te wiersen en te rapen. Gebruik een maai-zuig combinatie terughoudend.
- Niet klepelen, dit leidt tot directe en indirecte schade aan flora en fauna en strookt daarom niet met ecologisch beheer. Lees hier meer over bij het kopje 'machines'.
- Volg de effecten van het beheer door ecologische monitoring en stuur waar nodig bij. Leer meer hierover bij het kopje 'monitoring'.
- Laat vakbekwaam personeel, met oog voor flora en fauna, het beheer uitvoeren. Onderaan het dossier bij 'meer informatie' staat een lijst met opleidingen en cursussen voor goed ecologisch bermbeheer.
Door ecologisch beheer volgens deze principes uit te voeren wordt het succesvol en draagt het bij aan duurzame populaties van flora en fauna in bermen.