Belangrijke spelers in Nederlandse eiwittransitie
Onderwerp
eiwittransitie, eiwitbronnen, voedselketen
Interessant voor
food professional, bedrijven
De 'Eiwit Uitblinkers' zijn geselecteerd op basis van diverse criteria, waaronder innovatie, meetbare successen, zichtbaarheid, groeipotentieel, en de mate van communicatie naar de consument. Dit zijn de bedrijven die niet alleen achter de schermen werken aan verduurzaming, maar ook hun verhaal actief delen met het publiek, aldus Food&Agribusiness.
Eiwit Uitblinkers
De Top 10 Eiwit Uitblinkers van 2023 volgens Food&Agribusiness zijn:
1. Boermarke
Boermarke maakte de grootste stap van dit jaar. De van oudsher zuivelverwerker uit Enschede gaat de komende jaren in etappes volledig over op plantaardige zuivelvervangers.
2. McDonald's
Deze fastfoodketen kwam met vegetarische varianten van onder andere de McKroket en meer alternatieven naast de al bestaande variatie aan Meatless-kipproducten.
3. Albert Heijn
Albert Heijn introduceerde de plantaardige huismerklijn AH Terra. Deze bevat zo'n 200 plantaardige producten.
4. Green Protein Alliance
De Green Protein Alliance zette in 2023 een stap met de Eiweet-monitor. Met deze tool kan de organisatie in kaart brengen hoe de verhoudingen plantaardige en dierlijke eiwitten veranderen in supermarkten.
5. De Nieuwe Melkboer
De Nieuwe Melkboer heeft de eerste plantaardige zuivelboerderij van Nederland gebouwd. Hier produceren ze sojayoghurt. Naast de sojateelt naar Nederland halen, maken de eigenaren ook van de productie en verwerking nu een ‘korte keten’: alles op één locatie met de mogelijkheid om verder op te schalen.
“De eiwittransitie is iets dat door de hele keten speelt en impact heeft op bedrijven daarbinnen, het is mooi om te zien hoe deze uitblinkers daarin vooroplopen en op een positieve manier laten zien dat verandering mogelijk is.”
6. BOON
Peulvruchten zijn dé plantaardige bron van eiwitten, maar hebben nogal een stoffig imago. Het bedrijf BOON ziet hierin een kans en een taak om meer aandacht te vestigen op de peulvrucht.
7. Foodvalley
Foodvalley is een netwerkorganisatie die met The Protein Community eiwitbedrijven, academische instellingen en overheden met elkaar verbindt.
8. Avebe
Zetmeelproducent Avebe die zet in op nieuwe producten als vegan ijs en ei. Ook zetten zij in op duurzame productie en teelt.
9. Eiwitboeren van Nederland
De eiwitboeren van Nederland zijn telers van vlinderbloemigen. Zij willen peulvruchten, zoals Nederlandse veldbonen, lupine of kikkererwten op de kaart zetten.
10. FrieslandCampina
FrieslandCampina introduceerde dit jaar drie plantaardige varianten, te weten barista haver, haverdrink en sojadrink. Op de website van Food&Agribussiness is te lezen dat dit een bijzondere en gewaagde stap is voor de coöperatie van melkveehouders, die in 2023 ook een proef deed met haver- en sojateelt bij de leden in Nederland.