Nieuws

Duurzaam omgaan met kleine zoetwaterbellen in Zeeland

Druppelirrigatie op akker met jonge peenplanten - Angelique Nijssen via iStock
Bron foto: Angelique Nijssen, iStock (iStock license)
Samenvatting
  • Regio
    Zeeland
  • Onderwerp
    zoetwaterbeschikbaarheid, Zeeland, onttrekking
  • Interessant voor
    agrariërs, beleidsmakers
Bekijk de bronnen
De hoeveelheid water die duurzaam uit kleine zoetwaterbellen in Zeeland kan worden gehaald, hangt af van drie belangrijke factoren: de weerstand van de laag onder de zoetwaterbel, de diepte van de zoetwaterbel en de dikte van de zoetwaterbel. Dit blijkt uit het artikel ‘Duurzaam omgaan met kleine zoetwaterbellen’ op H2O online.

In Zeeland is de beschikbaarheid van zoetwater voor landbouw vaak afhankelijk van regenwater dat in de bodem is opgeslagen. Dit water zit meestal in zoetwaterbellen in zandige gebieden zoals kreekruggen en duinen. Op dit moment is vanuit het oogpunt van duurzame beheer van de zoetwaterbellen alleen toegestaan om zoetwaterbellen van 15 meter of dikker aan te boren. Acacia Water onderzocht of ook kleinere zoetwaterbellen duurzaam kunnen worden gebruikt.

Uit het onderzoek bij een akkerbouwbedrijf in Sirjansland bleek dat de weerstand van de laag onder de zoetwaterbel belangrijk is om te voorkomen dat zoutwater omhoog komt. Ook bleek dat bij dunne zoetwaterbellen het zoutgehalte binnen enkele jaren kan toenemen. Dit werd duidelijk toen het zoutgehalte al in het tweede jaar van wateronttrekking toenam.

Zout

Het thema van maart is zout, een breed begrip dat op verschillende manier in groene domein terugkomt. Voor agrariërs is verzilting een belangrijke uitdaging, in de foodsector speelt zout een grote rol in smaak en gezondheid en zilte en brakke natuur komt met zijn eigen waarden en uitdagingen. Blijf Groen Kennisnet in de gaten houden voor meer informatie over de verschillende aspecten van zout in het groene domein!

Bronnen

(1)