Nieuws

Ecologische voetafdruk voedselsysteem 2050 half zo groot als 2015

Supermarkt - Mohamed_hassan via Pixabay
Bron foto: Mohamed_hassan, Pixabay (Pixabay licence)
Samenvatting
  • Onderwerp
    voeding, duurzaam, voedselketen
  • Interessant voor
    food professional, consumenten
Bekijk de bronnen
Het Nederlandse voedselsysteem is in 2050 ecologisch, sociaal én economisch duurzaam, met een ecologische voetafdruk half zo groot als in 2015. Voedsel in Nederland is naast duurzaam ook lekker, gezond en veilig, en de volledige voedselketen is economisch gezond. Deze missie staat beschreven in een nieuwe Kennis en Innovatieagenda Landbouw-Water en Voedsel die de overheid heeft opgesteld voor de periode 2024-2027.

De overheid zet komende jaren in op een klimaatbestendig, waterrobuust, duurzaam, gezond en veilig Nederland. Kenisontwikkeling is daarbij belangrijk. De Kennis- en Innovatieagenda Landbouw-Water-Voedsel 2024-2027 legt uit hoe de overheid deze doelen wil bereiken. Deze agenda maakt duidelijk hoe Nederland zich komende jaren wil ontwikkelen op het gebied van natuur, land- en tuinbouw, gebiedsinrichting en water, voedsel, noordzee en grote wateren en veilige delta. Technologieen als smart technologies, biotechnologie en verdeling en fermentaties en bioconversies kunnen helpen om deze doelen te bereiken. Om dit te bereiken wil de overheid samenwerken met bedrijven, kennisinstellingen en organisaties.

Toekomst van voeding

Voeding is één van de pijlers binnen deze agenda. De agenda benoemt zes meerjarige programma's die zich focussen op voedselinnovatie. Dit zijn:

  • Een ecologisch en economisch houdbaar landbouw- en voedselstysteem
  • Duurzame vewerking en voedselveiligheid
  • Alternatieve eiwitten
  • Duurzaam en gezond voedselaanboed en consumentengedrag
  • Voedselzekerheid nu en in te toekomst
  • Meervoudige verwaarding naar food en non-food