Nieuws

Eet geen particuliere eieren uit de regio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena

Hen laying eggs in nest of hay inside chicken coop, Alter_photo via iStock
Bron foto: Alter_photo (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    PFAS, ei, hobbykippen
  • Interessant voor
    kippenhouders
Bekijk de bronnen
Het RIVM testte in het najaar van 2023 eieren van hobbyhouders in de gemeente Altena en in de regio Zuid-Holland Zuid op PFAS. Op 22 van de 31 locaties waren de PFAS-waarde zo hoog dat mensen door het eten van 1 ei per week al meer PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde. Daarom adviseert het RIVM om geen particuliere eieren uit die regio te eten.

Het RIVM verzamelde in het najaar van 2023 op 31 locaties, waar mogelijk, 10 kippeneieren. Deze kippen werden gehouden in zeven gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid, namelijk Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Molenlanden, Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam en de Hoeksche Waard, en in de gemeente Altena in de provincie Noord-Brabant. De eieren zijn geanalyseerd op PFAS.  

Naar aanleiding van het onderzoek blijft RIVM adviseren om in de regio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena geen particuliere eieren te eten. Dit advies is eerder op 21 december 2023 uit voorzorg gegeven omdat in deze eieren veel PFAS zit. Particuliere eieren komen van kippen die als hobby worden gehouden. Bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen. Inwoners kunnen wel eieren uit een winkel en van de markt eten omdat daar minder PFAS in zit.  

Het is nog niet duidelijk hoe de PFAS in deze eieren komt. Het RIVM start nu een landelijk onderzoek naar PFAS in particuliere eieren waar medio 2025 de uitkomsten van worden verwacht. Het advies kan veranderen als de concentratie PFAS in de particuliere eieren daalt.