Nieuws

Eiwit van eigen land

Happy cows jumping, anatols via iStock
Bron foto: anatols, iStock (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    grasland, eiwitproductie, eiwitbehoefte, ontsloten gras
  • Interessant voor
    melkveehouders, adviseurs, beleidsmakers
Bekijk de bronnen
Het zo duurzaam mogelijk omgaan met de eiwitten van eigen land, dat is een belangrijk streven op melkveehouderijen. Via bedrijfsvoering kan hierop gestuurd worden en vervolgens op twee manieren worden ingezet: het verhogen van de eiwitproductie op eigen land en het verlagen van de eiwitbehoefte van de veestapel.

''Eiwit van eigen land betekent: eigen geteeld eiwit in het rantsoen van je veestapel,'' legt Gerjan Hilhorst van Wageningen University & Research uit. Hij geeft aan je als veehouder je eigen geteeld eiwit kan optimaliseren door het juiste maaimoment te kiezen waardoor de juiste DVE/OEB verhouding in je product komt en de benutting van eiwit in de koe wordt geoptimaliseerd. Hilhorst vervolgd: ''Het tweede is het weidegras of vers gras, probeer dat zo veel mogelijk in je rantsoen te krijgen. Dat is heel kostbaar eiwit. Kijk ook of het gras via najaarsgras of zomerstalvoedering toch beter benut kan worden.''  

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
KringloopTip 3: Eiwit van eigen land

Bron: Wageningen Livestock Research

Het verlagen van het eiwitgebruik is het tweede onderdeel. ''Daarvoor belangrijk is het verlagen van het ruweiwitgehalte in het rantsoen,'' vervolgd Hilhorst. ''Als je daaraan werkt, werk je niet alleen aan het verlagen van je eiwitgebruik, maar ook aan het verlagen van je stikstofexcretie en aan het verlagen van de bron van je ammoniakemissie van jouw gebruik.''

“Het verhogen van eiwitefficiëntie is goed voor het milieu en de portemonnee van de melkveehouder. Het is bovendien een goede stap in het streven naar grondgebondenheid.”

Willem Koops, Beleidsmedewerker Onderzoek & Innovatie ZuivelNL

Eiwitproductie en eiwitbenutting 

Het project ‘Eiwit van eigen land’ heeft een factsheet ontwikkeld om meer regie te krijgen op het kengetal ‘Eiwit van eigen land’ (EEL) dat onderdeel is van de KringloopWijzer. De factsheet geeft achtergrondkennis, een filmpje, een presentatie en een eenvoudige tool om zelf mee te oefenen. En natuurlijk een lijst met maatregelen om de eiwitproductie en eiwitbenutting van eigen land te optimaliseren. ''Het verhogen van eiwitefficiëntie is goed voor het milieu en de portemonnee van de melkveehouder. Het is bovendien een goede stap in het streven naar grondgebondenheid,'' vertelt Willem Koops, Beleidsmedewerker Onderzoek & Innovatie ZuivelNL.  

Bijeenkomsten om inzicht te krijgen 

Ook het project 'Doorkijk op een gezonde productie' biedt melkveehouders de mogelijkheid om gedurende twee jaar deel te nemen aan verschillende bijeenkomsten die onder andere inzicht geven in eiwitbenutting, diergezondheid en weidemanagement in combinatie met de nieuwste GLB-regels. Het doel is om veehouders te helpen hun veestapel gezond te houden en tegelijkertijd duurzaam te produceren. Edith Finke, adviseur Mest & Mineralen, benadrukt het belang van deze kennissessies: ''Melkveehouders krijgen inzicht in hoe ze hun veestapel gezond kunnen houden en tegelijkertijd duurzaam kunnen produceren. Denk bijvoorbeeld aan efficiëntere eiwitbenutting, het effect van bufferstroken op de bedrijfsvoering en het verbeteren van diergezondheid.''

Ontsloten gras 

Een andere manier van het duurzaam inzetten van eiwitten van eigen land is door gebruikt te maken van ontsloten gras. In een proef op de Lunterse geiten- en varkenshouder van Henri Drost wordt ontsloten gras gevoerd aan geiten. Door vers gras uit elkaar te trekken en te persen worden eiwitten beter verteerbaar gemaakt. Het idee is dat het dier de eiwitten in het ontsloten gras sneller kan verwerken in de maag, wat ten goede kan komen van de melkproductie en verminderen van emissies. Rob Lambrechts, commercial director Grasse verteld dat ondanks er veel voedingsrijke stoffen uit het gras zijn gehaald, de overgebleven grondstof nog steeds een vergelijkbare voedingswaarde heeft als het oorspronkelijke gras. Dit product is eerder al getest bij rundvee. De test wordt uitgevoerd door onder andere Dionne de Ruijter (onderzoeker bij Wageningen Livestock Research) en veevoerproducent Grassa. 

Maandthema: duurzame eiwitten

Het thema van april is duurzame eiwitten, een essentieel onderdeel van een toekomstbestendig voedselsysteem. Dit onderwerp speelt een rol binnen het hele groene domein, of het nu gaat om het verbouwen van nieuwe eiwitgewassen, het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige alternatieven, of het benutten van reststromen in veevoer. Houd Groen Kennisnet in de gaten en ontdek de vele aspecten van duurzame eiwitten!

Bronnen

(4)