Nieuws
Vakinformatie voor de melkveehouder
Actueel
Nieuws
Gebiedsprocessen in overgangsgebieden
Er is werk aan de winkel in overgangsgebieden; de streken die grenzen aan Natura2000-gebieden. Overgangsgebieden zijn belangrijk voor het herstel van de natuur in de Natura2000-gebieden, daarom stelt de overheid geld beschikbaar. Maar op welke manieren kunnen gebiedspartijen dit geld inzetten?
Nieuws
Vezelgewassen volop in de belangstelling
Alternatieve gewassen, zoals vezelhennep, olifantsgras en lisdodde, staan volop in de belangstelling. Voor boeren en tuinders zijn het kansrijke soorten voor rotatieteelt of natte gronden. Voor de bouwsector maken de gewassen een verduurzamingsslag mogelijk. Op de langere termijn zien onderzoekers nog meer mogelijkheden in de markt dan op de korte termijn.
Nieuws
Win-winsituatie met inzet van houtige gewassen rond boerenerf
Met behulp van beplanting kunnen boeren en tuinders een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de biodiversiteit. Door nieuwe producten te oogsten en te verkopen ontstaat ook een extra verdienmodel. Binnen het onderzoeksproject BEEdivers zijn in samenwerking met zes boerenbedrijven in het Groene Hart de eerste stappen gezet.
Agenda
Dossiers
Groen Kennisnet maakt dossiers over verschillende thema's in de melkveehouderij. Hieronder vind je een selectie van deze dossiers.
Page 1 of 2
Uitgelicht: Mestaanpak
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1417022",
"1228883"
]
Nieuws
Het overschot aan mest groeit weer
Het mestoverschot in Nederland is het afgelopen jaar met een half miljoen kilo gegroeid tot bijna 25 miljoen kilo fosfaat. Ook de aanvoer van fosfaat in de Nederlandse landbouw nam in 2022 toe, met bijna 4 miljoen kilo. In de voorgaande jaren daalde deze aanvoer juist. Dat blijkt uit de meest recente landelijke rapportage van het Nederlands Centrum Mestverwaarding.
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1408395",
"1188709"
]
Projecten in de melkveehouderij
Project
Biodivers boeren op Schiermonnikoog
De zeven melkveehouders op Schiermonnikoog hebben gezamenlijk een integrale oplossing ontwikkeld voor de vermindering van stikstofemissie en -depositie op het Natura 2000 gebied Duinen van Schiermonnikoog, het project ‘Biodivers boeren op Schiermonnikoog’. De afgelopen jaren hebben de melkveehouders zich, samen met de provincie, het ministerie van LNV en ANV Waddenvogels, ingezet om het project te realiseren. Door deze oplossing kunnen zij alle zeven boer blijven op het eiland.
Project
Natuur werkt: regeneratieve veehouderij als bronaanpak van landbouwemissies
Stichting Wij.land heeft in de afgelopen 5 jaar een boerennetwerk, van veehouders, opgebouwd in het westelijk veenweidegebied. Door middel van de Wij.land aanpak wordt er samen met de boer gekeken naar oplossingen om het boerenbedrijf meer natuurinclusief te maken. Door middel van een bodemcursus en verdiepende praktijkgroepen op rantsoen, mest en ecosysteemdiensten ervaren deelnemende boeren welke mogelijkheden er zijn om in de kringloop op het bedrijf aanpassingen te maken. Gezondere bodems – gezondere gewassen – gezondere koe – gezondere producten – gezondere mest – gezondere bodems.
Project
Hooi – een goede basis
Een groep van 14 melkveehouders uit alle delen van het land zijn overgeschakeld – of willen op korte termijn overschakelen naar – de productie van ‘hooimelk’. Dit is melk van koeien die met een rantsoen van alleen hooi en vers gras zijn gevoerd (dus geen gefermenteerde voedingsmiddelen als snijmais en kuilvoer, en geen of minimaal krachtvoer). Daarbij wordt in een Oostenrijk ontwikkelde droogtechniek van het vers gemaaide gras gebruikt waarmee met een extreem korte veldperiode (0 tot 1 dag) volstaan kan worden.
Project
Betere N-benutting en bodemkwaliteit door kringloopboeren
Kringlooplandbouw is een veelbesproken begrip. In de toekomstige landbouwvisie wordt gekeken naar hoe kringlooplandbouw vorm kan krijgen en een rol kan spelen in het Nederlandse landbouwsysteem. In het gebied van de Agrarische Natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is al decennia lang een grote groep agrariërs actief met het sluiten van kringlopen op hun bedrijf en in hun omgeving. Een groep van ongeveer 15–20 agrariërs, die hoofdzakelijk bestaat uit melkveehouders en gemengde (vee)bedrijven, wil in dit nieuwe project samen optrekken om de kennis en ervaring over kringlooplandbouw verder te optimaliseren en een stap verder te brengen.Zomerreeks: Nationaal Park De Maasduinen
In de zomerreeks van 2024 spreekt Groen Kennisnet met verschillende betrokkenen van het Nationaal Park en vraagt ze naar hun kijk op de toekomst van het gebied. Hun ideeën en ervaringen zijn bedoeld ter inspiratie voor agrariërs, natuurterreinbeheerders, provincies en gemeentes die in dezelfde zoektocht zitten.
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1418322",
"1418986",
"1423042"
]
Nieuws
Maasduinen
Nationaal Park De Maasduinen van bedreiging naar kans
In Nationaal Park De Maasduinen werken natuurterreinbeheerders, overheden en agrariërs samen aan de toekomst van het gebied. Ze pakken de verschillende opgaven voor landbouw, natuur, stikstof, water en klimaat samen op en kijken wat de mogelijkheden zijn. “Voorheen zagen we het Nationaal Park als een bedreiging, kunnen we hier wel boeren en op wat voor een manier? Maar we hebben het omgedraaid naar kansen", zegt melkveehouder Rik Zeegers.
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1420106",
"1420666",
"1423780"
]
Weideman en Weidevogelman
De Weideman en Weidevogelman weten alles van gras, grasland, weidegang, weidevogels en melkkoeien. Als coach en vakman helpen ze melkveehouders met praktisch advies en kennis.
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1205644"
]
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1410306"
]
Leren
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1182931",
"1183363",
"1193603"
]
Cursusmateriaal Melkveehouderij
Nieuws
Maasduinen
Groen Kennisnet tipt de docent: Transitie naar duurzaam landschap in Nationaal Park De Maasduinen
Op veel plekken werken provincies, waterschappen, gemeenten, maatschappelijke partners, (agrarisch) ondernemers, grondeigenaren en grondgebruikers samen in gebiedsprocessen om de opgaven in het landelijk gebied aan te pakken. In de zomer van 2024 sprak Groen Kennisnet verschillende betrokkenen bij het gebiedsproces in Nationaal Park De Maasduinen. Aan de hand van deze praktijkverhalen maken studenten kennis met het gebied en leren ze wat er komt kijken bij gebiedsgericht werken.Video's
Drone speurt weidevogelnesten op met AI
Nieuwe Oogst
Melkveehouder kan gigakuil in zijn eentje afdekken
Nieuwe Oogst
Jonge Nederlandse boer vertrekt naar Denemarken: 'Hier is alles prima'
WNL
Op bezoek bij: Melkveehouder Tom - Regeneratieve melkveehouderij
Pure Graze
Nieuwsbrief Groen Kennisnet
Wil je op de hoogte blijven van het nieuws van Groen Kennisnet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.