Nieuws
GLB-pilots
Vakinformatie voor de melkveehouder
Actueel
Nieuws
Lancering staatvanbiologisch.nl: de website voor monitoring van biologische ontwikkeling
De Nederlandse overheid heeft in december 2022 een actieplan gepresenteerd met de ambitie om het biologische areaal te laten groeien van 4% in 2022 naar 15% in 2030. Vanaf nu is de voortgang van deze biologische ontwikkeling te volgen op de nieuwe website staatvanbiologisch.nl.
Nieuws
Een natuurinclusieve blik met het leerboek NIL
“Als mensen natuurinclusief aan de slag gaan, dan worden ze innovatief”. Diederik Sleurink en Ine Sturkenboom zien volop kansen voor natuurinclusieve landbouw in het onderwijs en in de beroepspraktijk. Een terugblik op een goed gesprek over een goed boek.
Nieuws
Wijzigingen in eco-regeling in 2025
In 2025 komen er een aantal wijzigingen in de Nederlandse uitvoering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het zijn wijzigingen in de eco-regeling en de conditionaliteiten (GMLC’s – Goede Landbouw- en Milieucondities). Groen Kennisnet zet de wijzigingen op een rij.
Agenda
Uitgelicht: Bedrijfsovername
Nieuws
Wanneer is het boerenbedrijf toekomstbestendig voor de nieuwe generatie?
Het is een vraag die veel boerenfamilies bezighoudt: onder welke voorwaarden is het agrarisch bedrijf toekomstbestendig? Een praktisch werkboek geeft handvatten voor het maken van keuzes. Voor jonge boeren en tuinders die voor een bedrijfsovername staan, geeft de Expeditiegids Bedrijfsopvolging richting.
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1197645",
"1197407",
"1420812"
]
Jongvee
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1219620",
"1189590"
]
Nieuws
Kalvermanagement opnieuw onder de loep
Kalveren vormen een cruciaal onderdeel van de Nederlandse rundveehouderijsector. Het nieuwe Kennis op Maat project ‘Kalveropfok anno 2025: kennis deling en kennis leemtes’ gaat kennis over het jonge kalf bundelen en vertalen naar de praktijk. De thema’s biest, interactie tussen koe en kalf en tussen kalf en kalf staan centraal. Ben jij een (toekomstige) veehouder, dierenarts, onderzoeker, erf-betreder of docent in het agrarisch onderwijs? Meld je nu aan maak onderdeel uit van een waardevolle kennisuitwisseling.
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1417397",
"1403285"
]
Dossiers
Groen Kennisnet maakt dossiers over verschillende thema's in de melkveehouderij. Hieronder vind je een selectie van deze dossiers.
Page 1 of 2
Projecten in de melkveehouderij
Project
Biodivers boeren op Schiermonnikoog
De zeven melkveehouders op Schiermonnikoog hebben gezamenlijk een integrale oplossing ontwikkeld voor de vermindering van stikstofemissie en -depositie op het Natura 2000 gebied Duinen van Schiermonnikoog, het project ‘Biodivers boeren op Schiermonnikoog’. De afgelopen jaren hebben de melkveehouders zich, samen met de provincie, het ministerie van LNV en ANV Waddenvogels, ingezet om het project te realiseren. Door deze oplossing kunnen zij alle zeven boer blijven op het eiland.
Project
Natuur werkt: regeneratieve veehouderij als bronaanpak van landbouwemissies
Stichting Wij.land heeft in de afgelopen 5 jaar een boerennetwerk, van veehouders, opgebouwd in het westelijk veenweidegebied. Door middel van de Wij.land aanpak wordt er samen met de boer gekeken naar oplossingen om het boerenbedrijf meer natuurinclusief te maken. Door middel van een bodemcursus en verdiepende praktijkgroepen op rantsoen, mest en ecosysteemdiensten ervaren deelnemende boeren welke mogelijkheden er zijn om in de kringloop op het bedrijf aanpassingen te maken. Gezondere bodems – gezondere gewassen – gezondere koe – gezondere producten – gezondere mest – gezondere bodems.
Project
Hooi – een goede basis
Een groep van 14 melkveehouders uit alle delen van het land zijn overgeschakeld – of willen op korte termijn overschakelen naar – de productie van ‘hooimelk’. Dit is melk van koeien die met een rantsoen van alleen hooi en vers gras zijn gevoerd (dus geen gefermenteerde voedingsmiddelen als snijmais en kuilvoer, en geen of minimaal krachtvoer). Daarbij wordt in een Oostenrijk ontwikkelde droogtechniek van het vers gemaaide gras gebruikt waarmee met een extreem korte veldperiode (0 tot 1 dag) volstaan kan worden.
Project
Betere N-benutting en bodemkwaliteit door kringloopboeren
Kringlooplandbouw is een veelbesproken begrip. In de toekomstige landbouwvisie wordt gekeken naar hoe kringlooplandbouw vorm kan krijgen en een rol kan spelen in het Nederlandse landbouwsysteem. In het gebied van de Agrarische Natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is al decennia lang een grote groep agrariërs actief met het sluiten van kringlopen op hun bedrijf en in hun omgeving. Een groep van ongeveer 15–20 agrariërs, die hoofdzakelijk bestaat uit melkveehouders en gemengde (vee)bedrijven, wil in dit nieuwe project samen optrekken om de kennis en ervaring over kringlooplandbouw verder te optimaliseren en een stap verder te brengen.Leren
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1182931",
"1183363",
"1193603"
]
Cursusmateriaal Melkveehouderij
Nieuws
Maasduinen
Groen Kennisnet tipt de docent: Transitie naar duurzaam landschap in Nationaal Park De Maasduinen
Op veel plekken werken provincies, waterschappen, gemeenten, maatschappelijke partners, (agrarisch) ondernemers, grondeigenaren en grondgebruikers samen in gebiedsprocessen om de opgaven in het landelijk gebied aan te pakken. In de zomer van 2024 sprak Groen Kennisnet verschillende betrokkenen bij het gebiedsproces in Nationaal Park De Maasduinen. Aan de hand van deze praktijkverhalen maken studenten kennis met het gebied en leren ze wat er komt kijken bij gebiedsgericht werken.Video's
Drone speurt weidevogelnesten op met AI
Nieuwe Oogst
Melkveehouder kan gigakuil in zijn eentje afdekken
Nieuwe Oogst
Jonge Nederlandse boer vertrekt naar Denemarken: 'Hier is alles prima'
WNL
Op bezoek bij: Melkveehouder Tom - Regeneratieve melkveehouderij
Pure Graze
Nieuwsbrief Groen Kennisnet
Wil je op de hoogte blijven van het nieuws van Groen Kennisnet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.