Nieuws

Gebruik natuur in strijd tegen plagen en ziekten

Houtwal aan begin van Blokslootpolder - Agnes Monkelbaan
Bron foto: Agnes Monkelbaan (CC BY-SA 4.0)
Samenvatting
  • Onderwerp
    gewasbescherming, weerbare teeltsystemen, natuurlijke bestrijders, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw
  • Interessant voor
    akkerbouwers, tuinders, glastuinders, fruit- en bomentelers, bloembollentelers
Bekijk de bronnen
Het aanleggen van hagen en houtwallen en een ruimere gewasrotatie zijn relatief eenvoudige maatregelen om de verbinding tussen land- en tuinbouw en natuur te versterken. Binnen akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt kunnen maar liefst 29 van dit soort maatregelen worden toegepast. Rond een aantal ingrepen is echter nog veel onduidelijk.
In samenwerking met

Het doel van het rapport 'Inventarisatie van maatregelen voor een betere verbinding van land- en tuinbouw met natuur' is het toewerken naar weerbare teeltsystemen. Dit wordt ook genoemd als een van de onderdelen in de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 en het bijbehorende Uitvoeringsprogramma.

Op basis van een brede inventarisatie en externe raadpleging onder ketenpartijen, agrarische collectieven en individuele agrariërs, zijn alle maatregelen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan dit doel geïdentificeerd en beoordeeld. Hierbij is onderscheid gemaakt in vier (groepen van) teelttypen: akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt, fruit- en bomenteelt, bloembollenteelt en glastuinbouw. De maatregelen zijn beoordeeld op hun bijdrage aan de doelen uit het Uitvoeringsprogramma, hun toepasbaarheid en bijdrage aan de algehele biodiversiteit.

          Conclusies

          • De aanleg van hagen, bloemstroken en houtwallen levert veel natuurwinst (biodiversiteit) op en kost weinig moeite.
          • Het gebruik van groenbemesters en het verhogen van bodemorganische stof worden al regelmatig toegepast.
          • Een ruimere gewasrotatie leidt tot minder plaagdruk, maar betekent meestal ook een groter machinepark.
          • Mengteelten (zoals agroforestry of strokenteelt) zijn nog minder gangbaar. Hier is nog veel onduidelijk over de bijdrage aan de biodiversiteit.
          • Het ontbreekt aan kennis rond inoculatie, biostimulanten, biodiversiteit langs waterwegen en habitats voor zoogdieren en vogels.

            Wat is Crkls?

            Crkls (spreek uit als cirkels) is het antwoord op de versnippering van het landbouwkundig onderzoek in de afgelopen decennia. Het platform maakt de onderzoeksresultaten beter vindbaar en relevant voor de ondernemer. De initiatiefnemers Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research (WUR), Groen Kennisnet en Aeres Hogeschool willen zo een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige landbouw in Nederland.
            Groen Kennisnet is onderdeel van de stuurgroep Crkls en heeft nauw contact met de redactie van Crkls.

            Bronnen

            (2)