Nieuws

Hoe een hogere hartslag verband houdt met belastingssignalen bij paarden

Vrouw op wit paard - Yves via Pixabay
Bron foto: Yves, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    belasting van paarden tijdens training
  • Interessant voor
    paardenhouders
Bekijk de bronnen
Hoe meet je de belasting van paarden tijdens inspanning? Dat vroeg student Delano Vrachtdoender zich af. Hij zocht het uit in zijn afstudeeronderzoek.

De Nederlandse paardensport krijgt onder andere van Dier&Recht kritiek op hoe er wordt omgegaan met het welzijn van paarden. De richtlijnen die er nu zijn over welzijn, zijn met name gericht op huisvesting. Over de belasting is nog niet veel bekend.

In het onderzoek analyseerde Delano het gedrag van zes paarden. Deze paarden zijn tijdens inspanning drie keer 30 minuten geobserveerd. Tijdens de observatie werd gekeken naar de belastingssignalen van het paard, daarnaast is de hartslag van het dier gemonitord. Voorbeelden van belastingssignalen zijn het veranderen van de hoofdpositie, het zwiepen met de staart en steigeren. In totaal is er naar 21 verschillende gedragingen gekeken.

Uit het onderzoek bleek dat de paarden de belastingssignalen alleen tijdens inspanning en dus met hogere hartslag vertoonden. Tijdens rust en lage hartslag vertoonden de dieren geen belastingssignalen. Het afstudeeronderzoek omvatte een kleine onderzoeksgroep van zes paarden. In de toekomst zou een groter en meer gestandaardiseerd onderzoek meer duidelijkheid kunnen bieden in de relatie tussen hartslag en belastingssignalen en de invloed van de ruiter hierop.

Meer studentenonderzoeken

Groen Kennisnet neemt scripties en studentenonderzoeken van alle groene hogescholen op in de kennisbank. Zoek bijvoorbeeld in onze kennisbank op ‘studentenverslag’ of bekijk onze pagina ‘Praktijkgericht onderzoek HAO’ waar alle actualiteiten en ook bijvoorbeeld de lectoraten worden weergegeven.