Hoogtepunten Groen Kennisnet 2023
Onderwerp
uitgelicht, einde van het jaar
Interessant voor
groene domein
Nieuwe vangmethodes Amerikaanse rivierkreeft
De Nederlandse waterschappen zitten met de Amerikaanse rivierkreeft in hun maag. Deze invasieve exoten vermenigvuldigen zich razendsnel en veroorzaken schade aan flora, fauna en het watersysteem. Innovatieve vangmiddelen zijn in ontwikkeling om de kreeftenoverlast op grote schaal te kunnen bestrijden. Een belangrijke stap naar een evenwichtiger ecosysteem.
Interview Vera Bavinck: pionieren in de pluimveehouderij
Dit voorjaar spraken we met de ambitieuze veranderaar Vera Bavinck. Ze vertelt over de studiegroep Dubbeldoelkip. De dubbeldoelkip is genetisch gezien een in-between tussen twee soorten kippen. Deze kip legt zo’n 200 à 300 eieren én heeft een groei waarmee met name de haan ook goed eetbaar is. Een dubbeldoelkip zit steviger in elkaar en heeft minder welzijnsproblemen. Groen Kennisnet vroeg Bavinck wat haar drijft? En hoe ze de toekomst van de pluimveehouderij voor zich ziet?
Boeren anno 2030: duurzamer met korte keten
Groen Kennisnet bracht afgelopen zomer de reeks: boeren anno 2030. Hierin een blik op de toekomst. De land- en tuinbouw staat voor de opgave om de komende jaren in rap tempo verder te verduurzamen. Als de veelbelovende ontwikkelingen van nu in de praktijk zijn gebracht: hoe ziet de land- en tuinbouw er anno 2030 uit?
Groen Kennisnet tipt de docent: aan de slag met biodiversiteit
In de rubriek 'Groen Kennisnet tipt de docent' licht Groen Kennisnet iedere twee weken actuele bronnen uit zodat docenten deze meteen kunnen inzetten in de klas. Een van de favorieten: de tip over biodiversiteit. Wereldwijd is afgesproken dat landen (overheden en bedrijfsleven) hun best doen de biodiversiteit te beschermen en te behouden. In deze 'tipt’ gaan studenten met behulp van de toolbox ‘Samen voor biodiversiteit’ hiermee aan de slag. Hoe help jij in 2024 de biodiversiteit vooruit?
Dossier: voedselverspilling en reststromen
Een derde deel van al het geproduceerde voedsel in de wereld wordt niet gegeten. Dat betekent dat er jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel wordt verspild. Dat is ongelofelijk zonde. In dit dossier zet Groen Kennisnet praktische oplossingen op een rij om reststromen tóch te kunnen gebruiken. Een stukje van de puzzel om verspilling tegen te gaan.
Webinar: preventie van bodemverdichting in de akkerbouw
Tijdens het webinar ‘Preventie van bodemverdichting in de akkerbouw’ ging Groen Kennisnet in gesprek met Derk van Balen, onderzoeker bedrijfssystemen en bodem bij Wageningen Plant Research. In het project werken onderzoekers, brancheorganisaties en het onderwijs samen om het kennisniveau over bodemverdichting in de praktijk te verhogen. De drie animaties: 'Wat is bodemverdichting?', 'De gevolgen van bodemverdichting' en 'Hoe kun je bodemverdichting voorkomen' vormden de basis voor een verdiepend gesprek over deze onderwerpen.