Nieuws

Innoveren rondom landbouw, water en voedsel

Bron foto: Frank Cornelissen, iStock (iStock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    toekomstvisie, innovatie, subsidieregelingen
  • Interessant voor
    ondernemers, beleidsmakers
Bekijk de bronnen
In de Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water en Voedsel deelt het ministerie van LVVN de innovatiethema’s voor de jaren 2024-2027. Voor deze jaren wordt ingezet op zes thema’s waar kennis en innovatie moet zorgen voor een gezonde, veilige, welvarende en duurzame toekomst voor Nederland.

De nieuwe Kennis- en Innovatie-Agenda Landbouw, Water en Voedsel noemt de thema’s waarop de overheid de komende jaren geld beschikbaar stelt voor kennisontwikkeling en innovatie. Dat zijn: 

  1. Natuur
  2. Land- en tuinbouw
  3. Gebiedsinrichting en water
  4. Voedsel
  5. Noordzee en grote wateren
  6. Veilige delta

    De Kennis- en Innovatieagenda is opgesteld in overleg met andere partijen, zoals bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. De uitgebreide agenda van maar liefst 105 pagina’s is samengevat in een handzame wegwijzer en op de bijbehorende site is er meer informatie. 

    Technologie, klimaat en groeivermogen 

    De Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water en Voedsel (KIA-LWV) is onderdeel van een breed innovatiebeleid vanuit de landelijke onderheid. Dat innovatiebeleid richt zich veelal op ontwikkeling van allerlei technologieën. Maar het ministerie van LVVN (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) benadrukt dat de KIA-LWV aansluit bij de uitdagingen die er liggen op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Het beleid is gericht op een duurzaam groei- en verdienvermogen voor de sector, aldus de wegwijzer.   

    Schatkist 

    De overheid stelt op verschillende manieren financiering voor kennis- of innovatieprojecten beschikbaar. Op de site van KIA-LWV is meer informatie over allerlei vormen van financiering voor initiatieven die vallen onder de thema’s uit de kennis- en innovatieagenda. 

    Aandacht voor natuur 

    In Nederland staat de natuur onder grote druk: dieren en planten verdwijnen en de kwaliteit van de natuur neemt af. Met nieuwe kennis en innovatie kan dit worden gestopt, aldus de agenda. Daarvoor is een vernieuwende aanpak nodig. Binnen het thema is er aandacht voor: 

    • versterken van biodiversiteit en natuur
    • versterken en waarderen van ecosysteemdiensten
    • oplossingen die we afkijken van de natuur en die effectief inzetten
    • de transitie naar een natuurinclusieve samenleving
    • natuurbeleid en -beheer op basis van technologie en data

      Land- en tuinbouw 

      De Nederlandse land- en tuinbouw is innovatief en wereldwijd toonaangevend, maar ondertussen kent de sector en haar ondernemers pittige hobbels. Ondernemers die het steeds moeilijker krijgen om een boterham te verdienen binnen de eisen van de markt en de maatschappij. Productiesystemen die veel vragen van de omgeving, met bijvoorbeeld bodems die uitgeput raken en hoge emissies naar bodem, water en lucht. Dat moet anders. De agenda deelt het beeld van een duurzame Nederlandse land- en tuinbouw in 2050: economisch duurzaam en passend binnen de grenzen van de natuurlijke omgeving. Ook draagt deze land- en tuinbouw bij aan het welzijn van mens en dier en is klimaatadaptief. 

      Om de uitdagingen het hoofd te bieden, zijn er innovatieprogramma’s op het gebied van verdienvermogen en perspectief, veerkrachtige productiesystemen en energietransitie. Ook zijn er innovatieprogramma’s voor een land- en tuinbouw die plaatsvindt binnen de grenzen van de omgeving en voor een duurzame productie.   

      Een ruimtelijke inrichting die klopt 

      In de toekomst hebben we uitstekende oplossingen voor de ruimte in ons postzegellandje. De innovaties en kennisdeling is de komende jaren gericht op een verantwoordelijk ruimtelijke inrichting, zowel in de stad als op het platteland. Een inrichting met samenhang die rekening houdt met natuur, water en bodem en de bewoners van een gebied: mens, dier en plant.  

      Voedsel met een missie 

      De voedselmissie staat als volgt beschreven in de wegwijzer: ‘In 2050 is het Nederlandse voedselsysteem ecologisch, sociaal én economisch duurzaam, met een ecologische voetafdruk half zo groot als in 2015. Voedsel in Nederland is naast duurzaam ook lekker, gezond en veilig, en de volledige voedselketen is economisch gezond.’ 

      Binnen dit einddoel gaat het om efficiënt omgaan met grondstoffen, verduurzaming, een verschuiving naar meer plantaardige eiwitbronnen, veilig voedsel, verandering van de voedselomgeving en het voedselaanbod. Ook is samenwerking met andere landen noodzakelijk om te komen tot een globaal robuust voedselsysteem. 

      Blauw Nederland 

      Waterrijk Nederland in 2050? Volgens de agenda betekent dat een ecologisch verantwoorde visserij, scheepvaart en energiewinning met een betaalbare, circulaire en natuurinclusieve bescherming van ons land en water. Er is voldoende en goed zoet water beschikbaar en de grote wateren zijn veilig bevaarbaar.