Kalf bij de koe houden via stappenplan
Onderwerp
kalf, praktijkhandleiding
Interessant voor
melkveehouders, docenten, adviseurs, detailhandelaren
''Op één moment, in het najaar, worden alle kalfjes gespeend,'' vertelt melkveehouder Rike van Noord-van Zee. ''Ze zijn dan al gewend water en gras te eten en drinken, want ze lopen continu bij de koeien. Die doen het voor. Met twee weken eten ze al gras en ze gaan ook snel water drinken. Ze blijven altijd een beetje melk drinken, want dat is gewoon lekker.''
Familie van Zee houdt kalfjes bij de koe
Bron: Caring Farmers
Consumenten
De website van Caring Farmers richt zich ook op consumenten, met uitleg en een overzicht van verkooppunten. Caring Farmers zetten zich in voor een eerlijke prijs voor de kalf-bij-koezuivel. Ondertussen is deze zuivel al in ruim 300 supermarkten verkrijgbaar.
Melkveehouder Dittie van Zee: ‘’Wij vinden de kalf bij de koe natuurlijker en als de consument dat ook mooi vindt, wat heeft hij er dan voor over? Dit is niet alleen productie, maar een manier van leven.’’
Stappenplan
Het stappenplan is gemaakt voor melkveehouders die overwegen om de kalfjes langere tijd bij de koe te houden. Het plan deelt informatie op het gebied van onderwerpen zoals geboortemanagement, financieel plan, spenen en scheiden. Het project is tot stand gekomen met Sabe subsidie van LNV/RVO, maar ook door donaties van vele donateurs van Caring Farmers, het Barth Misset Fonds, Reroot the Dutch Food System, Fund Animal Welfare Projects.