Nieuws

LTO video’s Multifunctionele Landbouw ter inspiratie

Vrouw met mand in boerderijwinkel - Bruby Verona via iStock
Bron foto: Bruby Verona, iStock (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    multifunctionele landbouw, recreatie, zorglandbouw, agrarische kinderopvang, omgevingswet, boeren, transitiepad
  • Interessant voor
    melkveehouders, tuinbouwers, terreinbeheerders, beleidsmakers
Bekijk de bronnen
Multifunctionele landbouw neemt verschillende vormen aan. Ter inspiratie heeft de vakgroep Multifunctionele Landbouw van LTO een reeks video's gemaakt.

Multifunctioneel landbouw biedt bestaande en toekomstige ondernemers veel kansen en mogelijkheden. Als agrarisch ondernemer zie je veel verschillende vormen. Zo kan een melkveehouderij neventakken op het bedrijf hebben, zoals agrarische kinderopvang of een boerencamping. Of een akkerbouwer heeft daarnaast een winkel op het bedrijf. Wie graag even een kijkje op andermans bedrijf wil nemen, om te zien hoe anderen dat nou doen, kan dat nu gemakkelijk doen met deze nieuwe video’s van LTO.

In de 3 tot 5 minuten durende video’s leggen agrarische ondernemers uit hoe zij multifunctionele landbouw invullen. Zij delen welke keuzes zij maakten, waar ze tegenaan liepen en geven tips & tricks aan toekomstige ondernemers.

Van opvolging en agrotoerisme op Landgoed de Barendonk tot een grote diversiteit aan gewassen en boerderijeducatie bij Bijzonder Brabants. Sommige multifunctionele landbouwbedrijven hebben heel veel neventakken naast elkaar op één locatie. Zo bedrijft Stadsboerderij Almere niet alleen 200 hectare biologisch-dynamische akkerbouw, maar heeft het ook verschillende samenwerkingen met externe partners. Bijvoorbeeld met een imker, maar je kunt er ook koekjesbakken, er is een marktcafé, kinderopvang, zorgopvang, homeopathie met kruidentuin en je kunt er houtbewerking. Daarnaast is het een vergaderlocatie, boerderijwinkel en heeft de stadsboerderij een pluktuin.

Droomplan voor Multifunctionele Landbouw

Een mooi voorbeeld van een LTO inspiratievideo is boer Spierings. Hij legt in de video uit hoe hij en zijn vrouw een droomplan voor de bedrijfsovername als leidraad gebruikten. Dit plan is voor hen een houvast waarnaar zij elke keer kunnen terugpakken. Wanneer er zich nieuwe mogelijkheden voordoen, zoals subsidies voor nieuwe activiteiten, dan kunnen zij kijken of dit past binnen wat zij voor ogen hebben.

“Ik raad anderen aan een (droom)plan te schrijven van waar je naar toe wilt. En je daar aan vast te houden.”

"Jasper Spierlngs, 2023"
Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Inspiratie MFL - Boer Spierings

Bron: YouTube

Kennis op Maat (KoM) project

De bedrijfsfilms zijn gemaakt in het kader van het KoM-project “Naar een robuuste Multifunctionele Landbouw: van kennis naar actie”. Dit project richtte zich op het updaten van succesvolle publicaties en het ontwikkelen van nieuw materiaal.

Zo hebben vier praktische brochures een update gekregen, zijn deze video’s uitgekomen, zijn er twee workshops georganiseerd, is er op Groen Kennisnet een vakpagina voor Multifunctionele Landbouw en is er op de Aeres Hogeschool een serie van zes lessen ontwikkeld.

Het project liep van april 2021 tot maart 2023 en was een samenwerking tussen Wageningen Plant Research, LTO Nederland (vakgroep MFL), Aeres Hogeschool Dronten, Federatie Landbouw en Zorg, Coöperatie Verenigde Agrarische Kinderopvang, VEKABO, Stichting Educatief Platteland! (Platform Boerderijeducatie Nederland).

Bekijk de toolboxvideo's

(9)
Inspiratie MFL - Landgoed de Barendonk Inspiratie MFL - Bijzonder Brabants Inspiratie MFL - Boer Spierings Inspiratie MFL - De Buytenhof Inspiratie MFL - Het Lansingerland Inspiratie MFL - Hoeve Biesland Inspratie MFL - Kleine Schorre Inspiratie MFL - Stadsboerderij Almere Inspiratie MFL - Wenum Hoeve