Nieuws
Kennis op Maat projecten
Nieuws
Actuele wetenschappelijke kennis uit Kennis op Maat (KOM) projecten wordt door Groen Kennisnet ontsloten in dossiers (overzicht van alle resultaten van een project) en wiki’s (lesmateriaal, online handboeken) met praktijkinformatie voor bedrijfsleven en onderwijs. Er kunnen ook andere diensten van Groen Kennisnet worden geleverd zoals het opzetten van een community, een cursus, een zoekbox of een portaal.
Nieuws
Insectensector werkt aan professionalisering
De insectensector is wereldwijd sterk in opkomst vanwege de belangrijke rol die insecten kunnen spelen in zowel de humane consumptie als de diervoedersector. Insecten zijn rijk aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen en kunnen bijdragen aan de verduurzaming van landbouw- en voedselproductiesystemen. Dankzij de groeiende belangstelling en het potentieel, is er een grote behoefte aan kennis en professionalisering binnen deze relatief nieuwe sector.
Nieuws
Kennis op maat: oproep geopend voor projecten
De Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen roepen partijen op projecten in te dienen voor het programma Kennis op Maat (KoM). Voor deze openstelling is de deadline 1 november 2024.
Nieuws
Praktische CRISPR-Cas cursus voor plantenveredelaars uit mkb
CRISPR-Cas is een technologie met veel potentie voor de plantenveredeling. Speciaal voor medewerkers van mkb-bedrijven in de plantenveredeling is in een Kennis op Maat (KOM)-project door Wageningen University & Research en Plantum een CRISPR-Cas cursus gemaakt. Deze uitgebreide cursus vindt plaats in oktober en biedt deelnemers diepgaande kennis en praktijkervaring op het gebied van plantengenoombewerking en cisgenese. Aanmelden kan tot 25 september.
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1221879",
"1178184",
"1224576"
]
Dossiers
De resultaten van een Kennis op Maat project kan Groen Kennisnet vastleggen in een dossier. In dit blok een aantal voorbeelden van dossiers die Groen Kennisnet voor de KOM-projecten heeft gemaakt.
Dossier
Bodemverdichting
Dossier
Q-organismen in de boomkwekerij
Quarantainewaardige organismen zijn organismen die beperkt of (nog) niet in Nederland aanwezig zijn en een bedreiging vormen voor teelten en de groene ruimte. In dit overkoepelende dossier, worden 4 informatiesheets aangeboden over Q-organismen in de boomkwekerij: de japanse kever, de aziatische boktor, de oost-aziatische boktor en de essenprachtkever.
Dossier
Kennistransfer plantgezondheid
De Nederlandse land- en tuinbouw is wereldwijd toonaangevend. Tegelijkertijd staat de sector voor een aantal grote uitdagingen: behoud van natuurlijke hulpbronnen, herstel van de biodiversiteit, het tegengaan van (de gevolgen van) klimaatverandering, en een steeds smaller wordend middelenpakket. Plantgezondheid vervult in deze uitdagingen een sleutelrol.
Dossier
Hittestress
Hittestress bij melkvee kan in Nederland al optreden vanaf 20 °C. Dit betekent voor Nederland dat een kwart van het jaar de kans op hittestress bij melkkoeien bestaat. Door de klimaatveranderingen zal hittestress bij melkvee steeds vaker optreden. Wat is hittestress, hoe kun je het herkennen in melkvee, en wat kun je er aan doen om de negatieve effecten te verminderen? Op deze pagina worden deze vragen beantwoord.Groen Kennisnet wiki
De Wiki van Groen Kennisnet is een samenwerkingsomgeving waarin je op een laagdrempelige manier kennis, informatie en lesmateriaal kunt maken en met elkaar delen. Voor een aantal Kennis op Maat projecten hebben we inmiddels een wiki gemaakt: Wiki mest (KOM22007), Fokkerijkennis (KOM22002), Praktijk-Raamwerk voor GLOBALG.A.P.(KOM21016), Hennep uit de kast (KOM21007), Hokverrijking varkens (KOM20046), Precisiefruitteelt (KOM20025), De nieuwe hovenier (KOM20002),Voer voor adviseurs (KOM21001), Digitale gids natuurinclusieve akkerbouw (KOM20004), Koplopercursus melkveehouderij (KOM20005), Hernieuwbare brandstoffen (KOM20021), Biobased Materials for Future Proof Design (KOM21017), Circulaire glastuinbouw (KOM20018) en Kruiden voor Landbouwhuisdieren (KOM20047).
Nieuws
Handvatten voor de teler bij GlobalG.A.P. versie 6
Sinds januari dit jaar is er een nieuwe versie van GlobalG.A.P. ingegaan. Om telers extra handvatten te geven, is de wiki ‘Praktijk Raamwerk voor GlobalG.A.P.’ ontwikkeld. In het kader van de lancering van deze nieuwe wiki organiseerde Groen Kennisnet een webinar dat in het teken stond van GlobalG.A.P. versie 6. “Het doel van de wiki is om bewustwording te creëren en te ondersteunen” aldus Leo van Overbeek.
Nieuws
Nieuwe wiki maakt kennis mest en mestverwerking inzichtelijk
Nederland produceert veel mest die moeilijk plaatsbaar is. Door mest te bewerken kan de toepasbaarheid van mest toenemen. Naar aanleiding van vele vragen en behoeften aan kennis uit de praktijk ontwikkelde NCM (Nederlands Centrum voor Mestverwaarding) samen met Wageningen University & Research (WUR), HAS green academy en Groen Kennisnet de website wikimest.nl.
Nieuws
Nieuwe wiki vezelhennepteelt
Vezelhennep is een van de veelbelovende gewassen die als grondstof voor de bio-economie kan dienen. Er is echter weinig publiek toegankelijke kennis over vezelhennep. Met de wiki vezelhennepteelt bieden de makers kennisondersteuning voor agrariërs, ondernemers en studenten.Meer leermateriaal
Sommige Kennis op Maat projecten kiezen er voor om lesmateriaal te laten ontwikkelen door een derde partij. Het kan daarna worden opgenomen in Groen Kennisnet als link naar de website van dit lesmateriaal (Biodiversiteitsmonitoring voor melkveehouderijbedrijven, KOM20019, Biodiversiteitsmonitor Open Teelten, KOM21005, Faunabeheer in de praktijk, KOM21003). Of het lesmateriaal kan worden gehost op een server van Groen Kennisnet (Fruit 4.0, KOM20025). Groen Kennisnet maakt vervolgens een nieuwsbericht om het lesmateriaal beter vindbaar te maken en onder de aandacht te brengen.
Nieuws
Digitale cursus ‘Bloesem- en vruchtdunning op taakkaart’ ontwikkeld
Nu de bloesemperiode weer in aantocht is, is ook de juiste bloesem- en vruchtdunning weer actueel.
Nieuws
Gewasdivers telen voor het mbo
Het praktijkcluster AGRO komt met nieuw lesmateriaal over gewasdivers telen voor het mbo. Dit lesmateriaal laat studenten kennismaken met alle relevante aspecten van strokenteelt, mengteelt, pixelteelt en agroforesty en is nu toegankelijk via Groen Kennisnet.
Nieuws
Leer meer over faunabeheer
Wil jij wetenschappelijke kennis over biodiversiteitsbehoud en faunabeheer toepassen in de praktijk? Dan is nu je kans! Het lespakket Faunabeheer in de praktijk biedt studenten van het mbo en doeners in het veld de mogelijkheid om hun kennis op het gebied van faunabiodiversiteit uit te bereiden.Zoekbox met een themacollectie voor een website
Voor een aantal Kennis op Maat projecten bouwen we een collectie op over een bepaald thema: invasieve exoten (KOM20032), mestverwaarding (KOM20011), groene agenda (KOM20010) en BioKennisbank (KOM20039) en Multifunctionele landbouw (KOM20049).
Nieuws uit de collectie Invasieve exoten
Nieuws
Havenbedrijf Rotterdam zoekt effectieve aanpak Aziatische duizendknoop
Nieuws
Terugblik online inspiratiesessie Groen Kennisnet: Nutriëntenkringloop
Donderdag 24 juni organiseerde Groen Kennisnet een online inspiratiesessie over de nutriëntenkringloop. Een overzicht van de belangrijkste punten van de experts en ambassadeurs op het gebied van mestverwaarding.
Nieuws
Herziene editie brochure Multifunctionele Landbouw
In deze herziene brochure krijg je als multifunctionele agrarisch ondernemer een actueel overzicht van hoofdlijnen over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid in de multifunctionele landbouw. Deze herziene editie is mogelijk gemaakt door het KOM-project ‘Naar een robuuste Multifunctionele landbouw’.
Nieuws
Toename gebruik collectie Groen, Welbevinden en Klimaatadaptatie
De collectie van het portaal Groen, Welbevinden en Klimaatadaptatie van Groen Kennisnet wordt veel gebruikt. In 2020 is er een toename van het aantal downloads van de factsheets van De Groene Agenda te zien.Een partnersite van Groen Kennisnet
Voor een aantal Kennis op Maat projecten maakt en beheert Groen Kennisnet een eigen partnersite waarmee ze kunnen communiceren over hun thema: Groene agenda (KOM20010) is als partnersite online en Biokennis (KOM20039).
Nieuws van het portaal Groen, welbevinden en klimaatadaptatie
Nieuws
Nieuwe website biokennis.nl nu live!
De nieuwe BioKennissite is gelanceerd. BioKennis is van oudsher de plek waar je kennis kunt vinden over biologische landbouw en voeding. De site is nu volledig vernieuwd en onderdeel van Groen Kennisnet.
Nieuws
Wetenschappelijke basis voor stadsvergroening
Wageningen Universiteit & Research is samenwerkingspartner van stichting De Groene Stad. Hun gezamenlijke doel is steden verder vergroenen. Dat heeft voordelen voor bijvoorbeeld waterberging en gezondheid. Wageningse onderzoekers zorgen voor een wetenschappelijke onderbouwing van stadsvergroening.
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"632678",
"368142"
]
Een Groen Kennisnet Webinar
Verschillende onderzoekers en projectleiders hebben de resultaten van hun KOM project gedeeld bij ons in de studio. Een webinar is een toegankelijke manier om kennis te delen, en bovendien een manier om interactie op te zoeken. De kijkers kunnen immers vragen stellen tijdens het webinar
Groen Kennisnet Webinar: Groene Doeners & Nature Based Solutions
Groen Kennisnet
Groen Kennisnet Webinar: Q-organismen in de boomkwekerijsector
Groen Kennisnet
Communicatie over KOM-projecten via Groen Kennisnet
Als er nieuwe resultaten zijn van een KOM-project kan Groen Kennisnet er een nieuwsbericht over maken. Dit nieuwsbericht wordt geplaatst op relevante Startpagina's of Partnerpagina's van Groen Kennisnet en wordt ook meegenomen in de nieuwsbrieven van Groen Kennisnet. In de agenda van Groen Kennisnet kunnen bijeenkomsten worden opgenomen die de KOM-projecten organiseren. Daarnaast worden presentaties van rapportagedagen over KOM-projecten opgenomen in de Kennisbank van Groen Kennisnet
Nieuws
Kennis voor de keurmeester van de toekomst
Hoe blijf je als AGF keurmeester up-to-date over ontwikkelingen in het werkveld? Binnen het Kennis op Maat project 'Keurmeester van de Toekomst' is wetenschappelijke kennis gecombineerd met kennis uit de praktijk. Deze informatie staat op de website www.FreshKnowledge.eu.
Meer nieuwsberichten over resultaten KOM-projecten
Nieuws
Cursusmateriaal over verduurzaming van diervoeders
Het Kennis-op-Maat (KoM) project “Veiligheid van circulaire diervoeders” ontwikkelde informatiemateriaal over verdere verduurzaming van de diervoedersector. Deze informatie is nu beschikbaar voor het bedrijfsleven en het groene onderwijs.
Nieuws
Tot 13% meeropbrengst mais door bodemverrijking met kleigrond
Uit landinrichtingsprojecten komt hoogwaardige kleigrond vrij die niet benut wordt. Onderzoek wijst uit dat het aanbrengen van kleigrond de eigenschappen van droogtegevoelige zandbodems kan verbeteren. Met hogere opbrengsten als resultaat.
Nieuws
Kennis uit project "Eiwit Eigen Land" beschikbaar voor Groen Onderwijs
Binnen het Kennis-op-Maat-project “Eiwit van Eigen Land” is onderwijsmateriaal gemaakt, getest en ontsloten voor het groene onderwijs. Het gaat om achtergrondkennis, een filmpje, een presentatie en een eenvoudige tool om zelf mee te oefenen. En natuurlijk een lijst met maatregelen om de eiwitproductie en eiwitbenutting van eigen land te optimaliseren.
items: [] items.length: 0 itemsArray:
[
"1204578",
"1193078",
"1022825"
]
Video's
Video's gemaakt in Kennis op Maat projecten
Inspiratie Multifunctionele landbouw - Wenum Hoeve
Kennis op Maat project 'Naar een robuuste MFL: van kennis naar actie' (KOM20049)
Energy for transport systems : renewable fuels for heavy transport
Kennis op Maat project 'Online learning resource and community biobrandstoffen' (KOM20021)
Output per KOM-project gestart in 2020
Overzicht van de resultaten per Kennis op Maat project dat is gestart in 2020 via een zoekvraag in de Kennisbank van Groen Kennisnet
Uitgelicht resultaat
Nieuws
Crkls: alle onderzoek met impact op één plek voor ondernemers
Akkerbouwers kunnen voortaan op één plek de resultaten van praktijkgerichte onderzoeken vinden: www.crkls.nl. De website is openbaar toegankelijk en geeft de informatie helder en relevant voor de praktijk weer. Initiatiefnemers zijn Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research (WUR), Groen Kennisnet en Aeres Hogeschool. Crkls wordt stap voor stap uitgerold naar andere agrarische sectoren.
2020
Output per KOM-project gestart in 2021
Overzicht van de resultaten per Kennis op Maat project dat is gestart in 2021 via een zoekvraag in de Kennisbank van Groen Kennisnet
Uitgelicht resultaat
Nieuws
WIKI Natuurinclusieve landbouw “Voer voor adviseurs”
Natuurinclusieve landbouw betekent best een grote stap voor veel boeren, die velen pas maken als ze zien wat de gevolgen zijn voor bedrijfsvoering, kosten en opbrengsten. Voor een goed advies over natuurinclusieve bedrijfsplannen moeten adviseurs en coaches daarom beschikken over integrale kennis en goede leermaterialen.
2021
Output per KOM-project gestart in 2022
Overzicht van de resultaten per Kennis op Maat project dat is gestart in 2022 via een zoekvraag in de Kennisbank van Groen Kennisnet.
Output per KOM-project gestart in 2023
Overzicht van de resultaten per Kennis op Maat project dat is gestart in 2023 via een zoekvraag in de Kennisbank van Groen Kennisnet
Nieuws
Geslaagde studiedag Fokkerij en Genetica voor HBO- en MBO docenten
In de afgelopen 8 jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest in de maatschappij die leiden tot meer aandacht voor klimaat en dierenwelzijn. Tegelijkertijd is in het onderzoek de selectie op DNA-samenstelling, genomic selection, ontwikkeld. Door deze ontwikkelingen zijn selectieprogramma’s en fokprogramma’s sterk veranderd. Een studiedag voor docenten is georganiseerd om nieuwe kennis samen te brengen.
2023
Output per KOM-project gestart in 2024
Overzicht van de resultaten per Kennis op Maat project dat is gestart in 2024 via een zoekvraag in de Kennisbank van Groen Kennisnet.
Nieuws
KOM-project ‘Zorg voor natuur’ van start
Het project ‘Zorg voor natuur’ richt zich op het toegankelijker maken van een groene en gezonde leefomgeving voor kwetsbare bewoners. Dit initiatief, onderdeel van de Kennis op Maat (KOM) projecten, versterkt de samenwerking tussen groenbedrijven, zorginstellingen en zorgverzekeraar Menzis. Hierdoor kunnen groenprofessionals een grotere bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van bewoners en patiënten. Ontdek hoe groen kan bijdragen aan welzijn en gezondheid!Video
Video's gemaakt in Kennis op Maat projecten