Nieuws

Nieuw Groen Kennisnet dossier: Eiwittransitie

Bron foto: aangepast van samael334, iStock (iStock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    eiwittransitie, voedseltransitie, dossier
  • Interessant voor
    ondernemers, docenten, studenten
Bekijk de bronnen
De eiwittransitie is een verschuiving van het gebruik van dierlijke eiwitten naar juist meer plantaardige eiwitten. Het is een langzaam bewegend proces dat een positieve impact moet hebben op zowel het milieu als de volksgezondheid. Maar wat houdt deze eiwittransitie precies in? Een uitgebreid overzicht van bronnen en informatie vind je nu in het nieuwe dossier.

De Nederlandse overheid streeft in de Nationale Eiwitstrategie naar een voedingspatroon dat bestaat uit 50% dierlijke eiwitten en 50% plantaardige eiwitten in 2030. Nog verder in de toekomst is dit doel zelfs 60% plantaardig en 40% dierlijk. Deze verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten heet de eiwittransitie. Omdat deze transitie grote invloed heeft op het groene domein stelde de redactie van Groenkennisnet het dossier de eiwittransitie op.  

In het dossier komen de meest relevante bronnen in de kennisbank samen, en krijgt de gebruiker een dieper beeld van de verschillende bouwstenen van de eiwittransitie. Onderwerpen zoals een veranderend voedingspatroon, milieu-impact, alternatieve (duurzame) eiwitbronnen, circulaire eiwitsystemen en een maatschappelijke verschuiving komen aan bod.