Nieuws

Nieuwe wiki vezelhennepteelt

Bron foto: Nikoncharly (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    vezelhennepteelt
  • Interessant voor
    biobased professional, akkerbouwer
Bekijk de bronnen
Vezelhennep is een van de veelbelovende gewassen die als grondstof voor de bio-economie kan dienen. Er is echter weinig publiek toegankelijke kennis over vezelhennep. Met de wiki vezelhennepteelt bieden de makers kennisondersteuning voor agrariërs, ondernemers en studenten.

In acht hoofdstukken gaan de auteurs in op de teelt, verwerking en toepassingen van vezelhennep. Zo is er voor de agrariër uitgebreid aandacht voor teeltplan, zaadselectie, bodem & veldbewerking en oogst. Ondernemers die aan de slag willen met vezelhennep leren in het handboek meer over de industriële verwerking van dit gewas in voeding, textiel en verschillende technische toepassingen zoals biocomposieten.

Wiki

De wiki bevat korte en beknopte hoofdstukken die goed leesbaar zijn op je mobiel. Verder kun je zes video's bekijken met informatie over: wat is vezelhennep, welke aspecten zijn van belang voor de boer en voor het soort ras, wat is de invloed van bodem en veldbewerking, wat is de invloed van teelt en oogsten op de kwaliteit van vezelhennep en mogelijke toepassingen van vezelhennep. De wiki is ook te downloaden in pdf formaat als handboek.

Projectpartners

Wageningen Food & Biobased Research schreef het handboek in samenwerking met LTO-Noord, Ekoboerderij de Lingehof, Hempflax, Giesen Crop Research, Pantanova, JKD International, Polisema, HAS Den Bosch, Saxion, Hogeschool Gent en Europese Industriële Hennep Associatie (EIHA) in het kader van een Kennis op Maat project. Dit programma heeft als doel om kennis bruikbaar te presenteren voor het midden- en kleinbedrijf.