Nieuws

Start het schooljaar goed met een trommel zonder rommel

School lunch box met gezonde voeding - gpointstudio via Istock
Bron foto: gpointstudio, Istock (Istock licence)
Samenvatting
  • Onderwerp
    gezonde voeding, lunch, smaaklessen, lessen
  • Interessant voor
    leerkrachten basisonderwijs, schoolbestuurders, ouders
Bekijk de bronnen
Het initiatief Trommel zonder Rommel wil ervoor zorgen dat de inhoud van lunchtrommels op de basisschool gezonder wordt. Dit doen ze door ouders en kinderen te inspireren en bewust te maken van een gezonde lunch. Op 22 augustus 2023 werd dan ook de Trommel zonder Rommel-les, ontwikkelt door Smaaklessen, gelanceerd.

Het initiatief Trommel zonder Rommel ontstond nadat de GGD’s in de regio’s Zuid-Holland Zuid en West-Brabant in gesprekken met scholen opmerkten dat lunchtrommels vaak ongezond gevuld waren. Dat een groot deel van de broodtrommels van kinderen op de basisschool een ongezonde vulling hadden bleek ook uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research. Onderzoekers bekeken de inhoud van 487 lunchtrommel en zagen dat veel kinderen (43%) een suikerhoudende drank mee naar school namen terwijl slechts een klein deel groente (6%) of fruit (5%) meekreeg.

Inspiratie en bewustwording

Voor een gezond voedingsbeleid op school is draagvlak van ouders/verzorgers nodig. Het initiatief Trommel zonder Rommel zet hierop in door middel van bewustwording en inspiratie. Op de website en het landelijk verspreide inspiratieboekje komen ouders meer te weten over gezonde voeding. Ook krijgen zij tips die het maken van een lunch voor kinderen makkelijker maakt en vinden ze inspiratie voor een gezonde lunch in Lidl-filialen.

Trommel zonder Rommel-les

Speciaal voor het initiatief ontwikkelde Smaaklessen lessen waarin kinderen met hun lunchtrommel aan de slag gaan. In de lessen leren ze meer over een gezonde lunch, lunchproducten in de Schijf van Vijf en bedenken ze nieuwe lunchrecepten met de broodjesbouwer.

Aan de start van het schooljaar (2023-2024) maken 400 schoolklassen gebruik van de Trommel zonder Rommel-les. Zij worden voorzien van gratis lesmateriaal en snackgroente die tijdens deze les gegeten kunnen worden.