Nieuws

Taal van de koe

Koeien - PublicDomainPictures via Pixabay
Bron foto: PublicDomainPictures, Pixabay (Pixabay licence)
Samenvatting
  • Onderwerp
    gedrag, communicatie
  • Interessant voor
    melkveehouders, studenten, docenten
Bekijk de bronnen
Via het project ‘Koeientaal in beeld’ zijn op verschillende veehouderijen opnamen gemaakt om koeientaal te onderzoeken. Iedere video toont een individueel dier met een eigen verhaal. "Een belangrijke les die we geleerd hebben is het ritme van de koe. Dit ligt lager dan dat van de mens’’ zegt projectleider Marjolein de Rooij.

Initiatiefnemer van het project en projectleider Marjolein de Rooij: ''Dieren in de veehouderij worden door hun situationele context vaak niet meer als interessant beschouwd. Terwijl koeien ons net zo kunnen verbazen en verrassen als wilde dieren. Met dit project laten we de stem van de koe horen en leren we studenten en anderen om ernaar te luisteren en anders naar koeien te kijken. Met compassie, nieuwsgierigheid en bewondering.''

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Introductie

Bron: Vakbond voor Dieren

Studenten van agrarische opleidingen krijgen inzicht in de taal en communicatie van koeien door middel van instructievideo’s. De video’s zijn vrij toegankelijk en ook van belang voor boeren en beleidsmakers.

Ritme ligt lager

De Rooij: ''Een belangrijke les die we geleerd hebben is het ritme van de koe. Dit ligt lager dan dat van de mens en is ook minder dwingend dan veel mensen in hun communicatie met andere mensen dagelijks ervaren. Koeien nemen de tijd om contact te maken, om geluid te laten horen en om daarop te reageren. Een gehaaste koe zijn we niet tegengekomen. Dat betekent dat als je daadwerkelijk wilt leren hoe en wat koeien communiceren je als eerste geduld moet hebben. Zoals je een mens waarmee je praat niet sneller kan laten praten, zo kun je ook een koe niet dwingen haar tempo aan jou aan te passen. In het observeren van de dieren volg je het ritme van de koe.''

Bronnen

(1)