Nieuws

Vogelgriep vastgesteld in Renswoude

Kippen - via Bionext
Bionext
Samenvatting
  • Onderwerp
    vogelgriep
  • Interessant voor
    pluimveehouders, kleinveehouders
Bekijk de bronnen
Op een bedrijf in de Gelderse vallei met vrije-uitloophennen is op 11 november 2023 vogelgriep vastgesteld. In bijna heel Nederland geldt hierdoor weer een ophok- en afschermplicht.

Op 3 november had het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de ophok- en afschermplicht voor pluimvee ingetrokken voor de Gelderse vallei. Hierdoor verviel de algemene ophokplicht voor heel Nederland. Vanwege een nieuwe uitbraak van het vogelgriepvirus geldt vanaf 11 november 2023 weer een ophok- en afschermplicht.

Eerste uitbraak sinds juli 2023

De uitbraak in Renswoude, gemeente Utrecht, is de eerste sinds juli 2023. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 65.000 hennen geruimd.

Dierentuinen

De afgelopen twee jaar was er een bezoekersverbod voor de vogelverblijfplaatsen in dierentuinen. Als verblijven wel werden bezocht, was er een registratieplicht. Het risico op besmetting was lager dan in eerdere risicobeoordelingen, aldus LNV op 3 november 2023. Hierdoor kwam het bezoekersverbod en de registratieplicht bij dierentuinen te vervallen. Door de herinvoering van de ophokplicht op 11 november 2023 is er opnieuw een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Veldproef vogelgriepvaccinaties 

1800 eendagskuikens kregen een vaccinatie tegen hoogpathogene H5N1 vogelgriep. De veldproef wordt uitgevoerd op twee boerderijen in Overijssel en Flevoland namens het ministerie van LNV. Dit is een belangrijke stap richting het grootschalig vaccineren van pluimvee tegen het vogelgriepvirus. Het is belangrijk dat de vaccins beschermen tegen ziekteverschijnselen, maar vooral de verspreiding van het vogelgriepvirus tegengaan. De veldproef loopt tot eind 2025 en halverwege 2024 kunnen we de eerste resultaten verwachten.  

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Wordt de vogelgriep de nieuwe pandemie?

Bron: Universiteit van Nederland