Wat als heel Nederland vegan eet?
Onderwerp
vegan, verandering voedingspatroon, gezondheid
Interessant voor
diëtisten, voedingsspecialisten, vegans
Voor deze serie lieten de auteurs van Nemo Kennislink zich inspireren door het project Nederland Veganland van landschapsarchitect Berno Strootman en hoogleraar Environmental Sustainability Jan Willem Erisman van Universiteit Leiden. Nederland Veganland gaat vooral over veranderingen in het landschap. Nemo Kennislink trekt het gedachte-experiment breder en kijkt in de elfdelige serie ook naar aspecten als de volksgezondheid, het risico op ziektes die van dier op mens overspringen of de gevolgen voor de Noordzee als er geen visserij meer is. In dit nieuwsbericht gaan we dieper in op de gevolgen van vegan eten op de gezondheid en de voedselvoorziening.
Gezondheid
In deel twee van ‘Heel Nederland vegan’ buigen de auteurs van Nemo zich over de vraag wat plantaardig eten betekent voor de gezondheid. Daarvoor interviewen ze Ellen Kampman, voedingswetenschapper verbonden aan de Wageningen University. Zij vertelt dat het moeilijk in te schatten is wat het zou betekenen voor de gezondheid als iedereen plantaardig eet. Wel zegt ze dat Nederlanders minder dikkedarmkanker en diabetes zouden hebben met een plantaardig eetpatroon. Daarnaast is educatie belangrijk volgens Kampman. Bepaalde voedingsstoffen, denk aan eiwitten en ijzer, moeten namelijk op de juiste manier vervangen worden. Omdat niet alle voedingsstoffen makkelijk te vervangen zijn, raadt de Gezondheidsraad maximaal 300 gram per week rood vlees aan. Ook voor bepaalde groepen mensen, zoals sterk menstruerende vrouwen, ouderen of kinderen, is nog onduidelijk wat de precieze consequenties zijn van een volledig plantaardig dieet.
Voedselvoorziening
Deel negen van de serie gaat dieper in op de vraag of het mogelijk is om heel Nederland te voeden met plantaardige eiwitten van eigen bodem. In het artikel vertelt landschapsarchitect Berno Strootman over zijn onderzoek Nederland Veganland. In dit onderzoek vervangt hij grasland met melkkoeien door akkerbouw. Hij bekijkt daarbij welke plaatsen geschikt zouden zijn voor akkerbouw en welke gewassen geteeld moeten worden voor een gezonde voeding voor zowel je gezondheid als het klimaat, de zogenaamde Schijf for Life. In dit veganistische scenario zijn er vele mogelijkheden voor het telen van gewassen, van appels en spinazie tot walnoten en quinoa. Uit het project blijkt dat iets meer dan de helft van de huidige landbouwgrond nodig is voor een plantaardig voedingspatroon. Gewassen telen voor de Nederlandse consument past dus met gemak, aldus Strootman.