Nieuws

Water winnen in de landbouw: Cosun benut water uit suikerbieten

Suikerbietenveld - TasfotoNL via iStock
Bron foto: TasfotoNL, iStock (iStock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    suikerbieten, water
  • Interessant voor
    akkerbouwers, tuinders, adviseurs
Bekijk de bronnen
Niet te nat, niet te droog en niet te zout. Deze voorwaarden zijn voor de Nederlandse landbouw steeds minder een vanzelfsprekendheid, en onderzoekers verwachten dat waterstress in de toekomst verder zal toenemen. In deze reeks komen 10 innovatieve oplossingen uit het Wijs met Water project aan bod. Deze week: hoe Cosun Beet Company water wint uit suikerbieten en dit inzet voor duurzame landbouw en glastuinbouw.

Ons huidige waterverbruik is niet toekomstbestendig. Om te zorgen voor transitie zijn inspiratoren nodig. Deze personen maken zich zorgen over het huidige watergebruik en zoeken naar creatieve oplossingen voor watertekorten, bodemdaling en verzilting. Ook wordt er door deze koplopers gekeken naar het verbeteren van de gangbare manier van het watergebruik.

Cosun verwerkt jaarlijks zo'n zes miljoen ton suikerbieten. Omdat een suikerbiet voor ongeveer tweederde uit water bestaat, komt er tijdens het productieproces ruim 1,2 miljoen m³ water vrij.

“Qua volume is water het grootste ‘product’ dat wij maken.”

Paul Hagens, manager Terreinontwikkelingen Cosun

Dit water wordt opgevangen, gezuiverd en hergebruikt, onder andere voor het wassen van bieten. Wanneer het waswater te vervuild raakt, wordt het gezuiverd in de eigen waterzuiveringsinstallatie, die al sinds de jaren ’70 in gebruik is.

Van reststroom naar waardevolle watervoorziening

Sinds 2015 levert Cosun een deel van het gezuiverde water aan de glastuinbouw in Nieuw Prinsenland. Daar wordt het verder gezuiverd en ondergronds opgeslagen in een zandlaag, zodat tuinders ook in droge periodes over voldoende water beschikken. Jaarlijks gaat het om zo’n 200.000 m³ water. Een deel van dit water – circa 25.000 m³ – wordt zelfs weer teruggeleverd aan Cosun voor gebruik in de ketels van de suikerfabriek.

Deze samenwerking tussen Cosun, de Coöperatieve Vereniging Glastuinbouw en andere partijen laat zien hoe reststromen uit de voedingsindustrie duurzaam kunnen worden ingezet in andere sectoren.

Suikerbiet als bron voor biobased innovatie

De suikerbiet vormt de basis voor de ontwikkeling van nieuwe biobased producten. Ze dient als inspiratiebron voor hoogwaardige toepassingen op het gebied van voeding, diervoeding, biobased huishoudartikelen, groene energie en water. Met deze innovaties laat Cosun zien dat de biet veel meer is dan alleen een bron van suiker.

Project geeft vervolg

Cosun heeft in 2025 de strategie Unlock 30 gelanceerd, die voortbouwt op eerdere duurzaamheidsdoelen. Naast waterwinning investeert het bedrijf ook in biogas, zonne-energie en windturbines. Zo werkt Cosun aan haar ambitie om de groenste en meest innovatieve bietenverwerker van Europa te zijn.

Maandthema: water

Deze maand staat Groen Kennisnet stil bij de onmisbare rol van water in de groene sector én in ons dagelijks leven. Water is overal: in de bodem, in sloten en rivieren, in de kas, op het land en in de lucht. Het is cruciaal voor plantengroei, diergezondheid en voedselproductie. Maar water staat ook onder druk: door droogte, verzilting, vervuiling en overstromingen. Hoe gaan we daar als sector en samenleving mee om?
Houd Groen Kennisnet in de gaten en ontdek hoe waterbeheer, innovatie en samenwerking bijdragen aan een veerkrachtige toekomst!

Wijs met Water reeks

(7)

Bronnen

(1)