Nieuws

Wroetvarkenshouders zetten stappen richting biodiversiteit

Varkens - Peggychoucair via Pixabay
Bron foto: Peggychoucair, Pixabay (Pixabay licence)
Samenvatting
  • Onderwerp
    biodiversiteit, dierenwelzijn
  • Interessant voor
    varkenshouders, adviseurs, beleidsmakers, onderzoekers
Bekijk de bronnen
Wroetvarkenshouders in Overijssel werken samen met Natuur en Milieu Overijssel (NMO) aan het vergroten van hun kennis over biodiversiteit op en rond hun bedrijven. Deze eerste kennismaking geleidde tot een groeiende interesse om die kennis verder te verdiepen en te delen binnen én buiten de Wroetvarkenketen.

Een belangrijk doel van het project is het ontwikkelen van een toegankelijke en uniforme manier om biodiversiteitsmaatregelen vast te leggen, specifiek gericht op de varkenshouderij. Het project richt zich op thema’s als kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw en duurzaam ondernemerschap. Ze werken aan individuele bedrijfsscans met aanbevelingen en houden informatieavonden. Met deze aanpak wordt gewerkt aan een toekomstbestendige varkenshouderij waarin biodiversiteit een vanzelfsprekend onderdeel is van het ondernemerschap.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Kijkje in de wroetstal

Bron: Krullvarken

Biodiversiteit en bioveiligheid

Het netjes houden van je erf voorkomt ongedierte, maar door de juiste landschapselementen toe te passen houden andere dieren het ongedierte ook weg. In een artikel van Nieuwe Oogst wordt uitgebreid gesproken over de verschillende toepasbare mogelijkheden om biodiversiteit rondom het erf te vergroten. Door nestkasten voor roofvogels op te hangen wordt veel ongedierte opgegeten.'Een varkenshouder streeft naar een opgeruimd erf, zodat het er goed uitziet en ongedierte niet dichtbij de stal kan komen,' vertelt verkoopadviseur Evelien Logtenberg-Pierik van het Wroetvarken. ‘Verder weg van de stallen hoeft het minder 'netjes' te zijn.'

Maandthema: biodiversiteit

Het thema van mei is biodiversiteit. Deze maand staan we stil bij het belang van het behouden en versterken van de soortenrijkdom van Nederland. Biodiversiteit vind je overal: in de bodem, op je bord, onder water, en ook in de stad is er aandacht voor biodiversiteit. We kunnen niet zonder: het netwerk van plant- en diersoorten zorgt voor schone lucht, filtert het water, helpt de landbouw met plaagbestrijding en de bestuiving van gewassen. Houd Groen Kennisnet in de gaten en ontdek wat de biodiversiteit voor jou doet!