Kennisbank Invasieve exoten

Melkveehouderij
Foodsector
GKN_PRECISIELANDBOUW AND
GKN_MESTVERWAARDING
Leermiddelen
Ailanthus altissima
Lagarosiphon major
Lespedeza cuneata
Lysichiton americanus
Salvinia molesta
Sisyrinchium
  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 22 06: 34 - 35
    2015

    Controle is altijd nodig

    Hond-en kateigenaren zien liever dat zijzelf ziek zouden worden van voedsel dan hun huisdier. De dieren kunnen tenslotte niet vertellen waar het aan scheelt. Daarom wordt diervoeding zorgvuldig gecontroleerd, van grondstof tot eindproduct in de winkel. Food- en feedlaboratorium NutriControl ondersteunt organisaties in de hele keten.

  • nieuws
    2015

    Algenbedrijven in Nederland willen doorgroeien - Groen Kennisnet

    Micro-algen zijn microscopisch kleine organismen die een goede humane voedselbron zijn en worden daarvoor al vele tientallen jaren gebruikt. Maar niet alleen als humane voedselbron zijn algen toe te passen, ook in diervoeding zoals voer voor vee, paarden, huisdieren, maar ook voor vissen en schelpdieren, de aquacultuur. Verder is het toe te passen in cosmetica, farmacie en zelfs als vernieuwde energiebron.

  • video
    NWO
    2018

    Meer restproducten verwerken in kippenvoer

    Sonja de Vries vertelt over het onderzoek naar kippenvoer dat ze doet met de Veni-beurs. De kip beschikt over een uniek mechanisme om efficiënt met laagwaardige grondstoffen om te gaan: reflux. Als we dit optimaal benutten, kunnen we meer restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie in kippenvoer verwerken.

  • artikel
    Cosun magazine / uitg.: Cooperatie Cosun 53 6: 4 - 5
    2019

    Cosun zet maximaal in op plantaardig

    Op de komende kringvergaderingen worden de leden onder andere bijgepraat over de nieuwe visie van Cosun. In deze toekomstvisie staat in welke richting het concern zich verder wil ontwikkelen. “Het doel van de visie is continuïteit, richtinggevend, meer winst en een betere bietenprijs”, aldus Albert Markusse, voorzitter van de concerndirectie.

  • rapport
    ZuivelNL
    2019

    Zuivel werkt voor jou

    De zuivelindustrie produceert samen met 16.500 melkveebedrijven en 53 zuivelfabrieken zuivelproducten voor mens en dier. Per jaar wordt 13,9 miljard liter melk verwerkt tot onder andere kaas, boter, melk, drinkyoghurt en toetjes. Dat zijn 13 grote zwembaden vol melk per dag! Dagelijks werken er ruim 49.000 mensen met uiteenlopende functies aan kwaliteitsproducten waar Nederland om bekend staat. Om dit zo te houden blijft de vraag naar goed en vakkundig personeel groot! In deze brochure lees je alles over de kansen die deze mooie branche jou te bieden heeft. De vraag naar goed personeel blijft de komende jaren stijgen, de branche is op zoek naar: productontwikkelaars, voedingsoperators, verpakkingsoperators, monteurs, teamleiders, laboranten en kwaliteitsmedewerkers.

  • artikel
    VeeteeltVlees : vakblad voor vleesveehouders in Nederland en Belgie 4: 30 - 31
    2020

    Afgekeurde karkassen voor menselijke consumptie

    Runderkarkassen worden gekeurd voordat zij in de voedselketen gebracht mogen worden. De bedoeling van deze keuring is de consument te beschermen voor vlees dat abnormaliteiten vertoont, dat besmet is met ziekteverwekkers of dat residuen van diergeneesmiddelen of andere schadelijke stoffen bevat.

  • rapport
    Rijksoverheid
    2023

    Verkenning sleuteltechnologieën voor LNV : eindrapport

    Dit rapport bevat de resultaten en analyse van een verkenning naar de mate waarin diverse sleuteltechnologieën kunnen bijdragen aan de missies van LNV (missies: A – Kringlooplandbouw; B – Klimaatneutrale landbouw en voedselproductie; C – Klimaatbestendig landelijk en stedelijk gebied; D – Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel; en E – Duurzame en veilige Noordzee en andere wateren). Voor elke sleuteltechnologie (key enabling technology) is een fiche uitgewerkt die is opgenomen in een separaat achtergrondrapport. Over alle fiches heen is een analyse gemaakt die zich richt op onderzoeksvragen van deze verkenning en de mate waarin sleuteltechnologieën kunnen bijdragen aan de missies van LNV. Op basis daarvan zijn voorlopige conclusies en aanbevelingen geformuleerd ten aanzien van het sleuteltechnologiegerichte beleid van LNV. Deze analyse, conclusies en aanbevelingen staan centraal in dit rapport.

  • rapport
    Tweede Kamer
    2022
  • rapport
    Tweede Kamer
    2023
  • overig
    WUR_staff repository
    2023
  • overig
    WUR_staff repository
    2022
  • artikel
    Nieuwe oogst : leden-, nieuws- en vakblad van LTO Noord, ZLTO en LLTB. Editie midden 40: 5
    2020

    Snelle data kunnen veel schade voorkomen

    Informatie over de herkomst van appels, bloemkool, vlees en zuivel snel beschikbaar maken, van erf tot supermarktschap. Daar werkt Fresh Upstream aan. Volgens programmamanager Harrij Schmeitz is dat niet alleen in het belang van de retail. 'Data kunnen niet alleen de schade van calamiteiten beperken. Ze zijn ook cruciaal voor technologische innovatie.'

  • rapport
    Rijkswaterstaat
    2020

    Zeewier : trenddossier

    Duik met De Lichtkogel in de geschiedenis van zeewier, ontdek de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen en leer meer over de teelt en de vele toekomstige mogelijkheden.

  • rapport
    Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
    2019

    Nederland als koploper in kringlooplandbouw : vraagt om kennis en innovatie met impact!

    Waarom een kennis- en innovatieagenda voor LNV? Ingrijpende veranderingen in het huidige landbouw- en voedselsysteem zijn noodzakelijk voor het realiseren van de noodzakelijke omslag naar kringlooplandbouw als onderdeel van een circulair voedselsysteem. Inzet op kennis en innovatie is daarvoor cruciaal maar gaat niet altijd vanzelf. Vanuit het publieke belang heeft de overheid hier dan ook een faciliterende en stimulerende rol. We streven naar maximale impact van onze kennis- en innovatie-inspanningen door te kiezen voor de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen waarvoor de transitie naar kringlooplandbouw oplossingen moet bieden. Onze inzet daarop maakt integraal onderdeel uit van het brede Rijksbeleid. Het uitvoeren van deze agenda, de koers van LNV’s kennis- en innovatiebeleid voor de komende tien jaar, moet leiden tot meer samenhang en massa van de inspanningen, tot nog gerichtere samenwerking met stakeholders en daarmee tot een efficiënte en effectieve inzet van de beperkte capaciteit. Hiermee beogen we de impact ervan te vergroten.

  • rapport
    Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
    2019

    Realisatieplan Visie LNV : op weg met nieuw perspectief

    De kern van de visie Waardevol en verbonden, die op 8 september jl. is verschenen, is de omschakeling naar kringlooplandbouw. Deze omschakeling is nodig voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland. Het is een omschakeling waarin niet druk op de kostprijs van producten leidend is, maar het streven naar voortdurende verlaging van het verbruik van grondstoffen en vermindering van de druk op de leefomgeving. De resultaten daarvan zijn een beter verdienvermogen voor boeren, tuinders en vissers, minder schadelijke emissies naar bodem, lucht en water en vergroting van de biodiversiteit. De voedselvoorziening moet én economisch én ecologisch efficiënt zijn: we willen kunnen voorzien in de behoefte aan voedsel, met een volhoudbaar gebruik van grondstoffen en een verantwoord gebruik van hulpbronnen. Kringlooplandbouw maakt het mogelijk op kosten te besparen en zo min mogelijk tot geen negatieve impact te hebben op biodiversiteit, natuur, klimaat en landbouwhuisdieren.

  • artikel
    De molenaar : weekblad voor de graanverwerkende en veevoederindustrie 114 16: 20 - 21
    2011

    'Wij zijn onze flora' : inzicht in microbiota biedt perspectief voor duurzame veehouderij

    Het Gengenaf-project moet een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van gezonde voeding. "Meer inzicht in de relatie tussen gastheer, microbiota en voeding biedt nieuwe mogelijkheden om producten te ontwikkelen die de darmgezondheid ondersteunen", aldus Leo den Hartog van Nutreco.

  • artikel
    Kennis online : Wageningen UR-onderzoek voor LNV 9 april: 16
    2012

    Applicaties voor veilig voer en voedsel

    Voedsel en diervoeder worden steeds beter te onderzoeken op samenstelling en verontreinigingen. Dankzij computerapplicaties van Alterra en RIKILT, beide onderdeel van Wageningen UR, op basis van beeldmateriaal.

  • rapport
    Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
    2018
  • rapport
    Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
    2018

    Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden : Nederland als koploper in kringlooplandbouw

    De land- en tuinbouw en visserij in Nederland weten zich steeds te vernieuwen. Ons land is op dit gebied toonaangevend in de wereld. Ik ben getroffen door de vele talenten en ideeën en door die bijzondere kracht om te vernieuwen. Daar is ook internationaal veel bewondering voor.

  • rapport
    Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding
    2017
1 2 3