Extensivering De Veenhoop

Projectstatus
Lopend
Regio
Friesland
Thema
Extensivering, Natura 2000
Projectregeling
EIP - Samenwerking Veenweide & Natura2000
De komende vier jaar begeleidt DLV Advies verschillende groepen melkveehouders bij de uitvoering van de toegekende subsidies binnen de Extensiveringsregeling Natura 2000. De Projectleiders zorgen voor de coördinatie en voortgang van de samenwerkingsverbanden, terwijl de adviseurs Mest & Mineralen de melkveehouders ondersteunen bij het opstellen en uitvoeren van individuele plannen en de mestboekhouding om de stikstofuitstoot te verlagen. De adviseurs Financieel Management stellen bedrijfsplannen op en bieden inzicht in de financiële haalbaarheid en impact van de maatregelen. Alle betrokken adviseurs spelen een belangrijke rol bij monitoring en rapportages, zodat de voortgang goed wordt bewaakt en geëvalueerd. Kennissessies en bijeenkomsten worden georganiseerd om kennisdeling binnen en tussen de groepen te bevorderen.
Aanleiding van het project
De stikstofopgave in Nederland, en met name in en rond Natura 2000-gebieden, is groot. Veel agrariërs willen verduurzamen, maar de marktomstandigheden maken het moeilijk om zelfstandig de overstap naar extensieve landbouw te maken. Er is behoefte aan extra ondersteuning vanuit de overheid, zoals deze subsidieregeling. Dit samenwerkingsverband is ontstaan uit een sterke lokale betrokkenheid. Na een reeks bijeenkomsten bleek er voldoende interesse en motivatie om samen een project op te zetten. Door krachten te bundelen kunnen de deelnemende boeren sneller en efficiënter stappen zetten richting extensivering.
Alle bedrijven bevinden zich in de directe omgeving van Nationaal Park De Alde Feanen en delen een sterke betrokkenheid bij de regio en de natuur. Door samen te werken verwachten ze elkaar te versterken en bij te dragen aan de doelstellingen van het project.
Aan dit project doen mee:
- Een biologisch melkveebedrijf met 130 melkkoeien op 156 hectare grond. Dit bedrijf werkt al intensief samen met natuurorganisaties en beheert natuurgronden die alleen per boot bereikbaar zijn. De focus ligt op natuurinclusieve landbouw en het verminderen van stikstofuitstoot.
- Een biologisch melkveebedrijf met 210 melkkoeien op 154 hectare. Het bedrijf werkt volledig zonder chemische toevoegingen in bemesting en krachtvoer en heeft al ervaring met natuurinclusieve landbouw.
- Een extensief melkveebedrijf met 80 melkkoeien op 60 hectare. Het bedrijf werkt gangbaar, maar zet zich actief in voor extensivering en natuurbeheer. Ze maken al gebruik van natuurgrond en willen hun stikstofuitstoot verder reduceren.
- Een gangbaar melkveebedrijf dat zich richt op kringlooplandbouw door minder dieren per hectare te houden. Dit bedrijf heeft ook een neventak in de vorm van een camping en ziet mogelijkheden om landbouw en natuurbeheer verder te integreren.
Huidige situatie
De vier melkveehouderijen beheren samen 442,5 hectare en bevinden zich binnen 2.500 meter van de Natura 2000-gebieden De Alde Feanen en Van Oordt’s Mersken. De huidige stikstofexcretie varieert per bedrijf, waarbij sommige bedrijven al grotendeels biologisch opereren en andere in transitie zijn naar een extensievere bedrijfsvoering.
- Twee van de vier deelnemers werken volledig biologisch en maken al geen gebruik van stikstofhoudende kunstmest.
- De overige bedrijven zijn al actief bezig met vormen van natuurinclusieve landbouw en willen hun stikstofuitstoot verder verminderen.
- De bedrijven willen de mestproductie verminderen, het aantal melkkoeien per hectare verlagen en alternatieve bemestingsmethoden onderzoeken.
Door deze maatregelen kunnen de bedrijven bijdragen aan de robuustheid van de nabijgelegen Natura 2000-gebieden en de stikstofdepositie op kwetsbare natuur verminderen.
