Kennistransfer plantgezondheid (KoM20001)
Projectstatus
Afgerond
Regio
Nederland
Thema
Plantgezondheid, tuinbouw, fruitteelt, glastuinbouw, akkerbouw, biodiversiteit
Projectregeling
Kennis op maat
Transitie
Deze transitie gaat niet vanzelf. Samenwerking en uitwisseling tussen sectoren, tussen onderzoekers en agrarisch ondernemers en hun teeltadviseurs draagt bij aan deze transitie. In dit Kennis op Maat project is bestaande kennis op het gebied van biostimulanten, biodiversiteit en geïntegreerde gewasbescherming vertaald naar praktijkrijpe kennisproducten, zoals adviezen, best practices, brochures, trainingsmaterialen en empirische onderbouwingen.
Nu al wordt door bedrijfsleven en kennisinstellingen flink geïnvesteerd in kennis en innovatie. Grote winst valt er nog te behalen in ontsluiting van kennis(producten) voor de ondernemers in de diverse sectoren, en het creëren van een betere aansluiting bij hun bedrijfsvoering. Om dit te realiseren is een integrale aanpak nodig waarin verschillende perspectieven, inzichten en kennisproducten verenigd worden in de praktische context van de ondernemer. Kennisverwaarding ten behoeve van doorontwikkeling van weerbare teeltsystemen kan verder versneld worden.
Met dit Kennis op Maat werkplan Plantgezondheid wordt aan deze behoefte tegemoet gekomen. Het initiatief sluit aan op individuele onderzoeksprojecten op het gebied van plantgezondheid. Waar de afzonderlijke projecten bouwstenen aanleveren, worden deze via dit programma met elkaar geïntegreerd en vertaald naar praktijkrijpe kennisproducten, zoals adviezen, best practices, brochures, trainingsmaterialen en empirische onderbouwingen. Via samenwerking met en tussen sectoren wordt verbinding, uitwisseling en ontsluiting naar verschillende doelgroepen gefaciliteerd, waar gewenst ook buiten de reeds betrokken partijen. Daarmee versterkt het initiatief de verwaarding van kennis en een multidisciplinaire, multi-actor aanpak.
Aanpak
De aanpak in dit KoM project loopt via innovatiecirkels, zie figuur
Een innovatiecirkel wordt vormgegeven volgens een zestal stappen:
- Oprichting: benoeming en beschrijving thema; welke sectoren participeren?
- Kennislandschap & -netwerk in kaart brengen -> beschikbare kennis, initiatieven, experts
- Formulering doelen -> o.b.v. inventarisatie vragen/wensen betrokken sectoren
- Activiteitenplan opstellen-> Gebruikmakend van telers, netwerk en field lab(s)
- Uitvoering: ontwikkeling kennisproducten / -diensten
- Uitrol naar ondernemers via sectororganisaties
Wat is er concreet opgeleverd?
In 2020 zijn drie innovatiecirkels opgestart: (1) biostimulanten en biocontrol; (2) integrale gewasbescherming en (3) biodiversiteit. Per cirkel zijn diverse activiteiten geïnitieerd. Het accent lag op formulering van kennisvragen en inventarisatie van beschikbare kennis; er is een start gemaakt met de ontwikkeling van concrete kennisproducten. In 2020 hebben we te maken gekregen met langdurige covid-19 maatregelen waardoor een aantal activiteiten gericht op kennis naar de teler brengen niet in de oorspronkelijk bedachte aanpak kon worden uitgevoerd. In 2021 hebben we digitale, fysieke en hybride kennisbijeenkomsten georganiseerd. Er zijn diverse kennisproducten gemaakt. Binnen de cirkels waren webinars, factsheets, presentaties, tools, databases, vakbladartikelen, kennisevents, thematische expertmeetings, en workshops en producten. Deze zijn gebundeld in een dossier op Groen Kennisnet.
- Bijeenkomsten: Naast het Kennisdelingsevent Plantgezondheid 23 september 2020 voor akkerbouw- fruit- vollegrondsgroenten met 70 deelnemers zijn er in 2020 voor de cirkel geintegreerde gewasbescherming 5 webinars, 3 expertmeetings, zeven regionale bijeenkomsten (fysiek/digitaal), vakbladartikel kevers en diverse infosheets/kennis overzichten opgeleverd, voor cirkel biodiversiteit: expertmeeting, rapport “biodiversiteit in de fruitteelt”, workshop en voor de cirkel biostimulanten een rapportage opgeleverd en twee pilots gestart.
- In 2021 was er een intersectorale meeting over best practices kennisoverdracht integrale gewasbescherming, meerdere intersectorale expertmeetings biodiversiteit, meerdere factsheets/kennisoverzichten bij cirkels, studiebijeenkomsten, webinars, filmpjes, de GezondGewasTool en een afgeronde database voor biostimulanten.