Project
Online tool ter ondersteuning van HACCP-analyse van nieuwe voedingsmiddelen en gebruik van ingrediënten uit reststromen (KoM24050)

Samenvatting
Projectstatus
In voorbereiding
Regio
Nederland
Thema
Voedselveiligheid
Projectregeling
Kennis op maat
Met dit project zullen Wageningen Food & Biobased Research en Wageningen Food Safety Research het bedrijfsleven, in het bijzonder van MKB’ers, gaan ondersteunen in hun hulpvraag in de uitvoering van een HACCP-analyse. Wanneer er nieuwe ingrediënten worden gebruikt, nieuwe procescondities zijn en/of er sprake is van gebruik van een reststroom, kan een screeningstool die mogelijke gevaren identificeert ondersteunen in de borging van de veiligheid. Aan de hand van de online Food Safety by Design tool (ontwikkeld in PPS LWV21144) kunnen bedrijven hun product en procescondities toetsen op mogelijk aanwezigheid van microbiologische en chemische gevaren. Deze tool kan gebruikt worden voor een kwalitatieve analyse van mogelijke gevaren op basis van gebruikte ingrediënten (zowel reguliere ingrediënten als ingrediënten afkomstig uit een aantal plantaardige reststromen) en procescondities.
Op basis van de hulpvraag van de partners, zal met behulp van workshops en de ontwikkeling van een tutorial, de partners geleerd worden hoe om te gaan met deze tool en hoe deze in de toekomst gebruikt kan worden voor hun eigen bedrijfscase als er verandering in processen plaatsvinden, nieuwe ingrediënten worden gebruikt en/of reststromen/bijproducten worden verwerkt in het proces. Daarnaast ondersteunt het project in kennisoverdracht richting het onderwijs (zowel HBO als WO) en bereikt daarmee de toekomstige professionals van de voedingsmiddelenindustrie. Ook zal de tool verder worden uitgerold, door het beschikbaar te stellen voor bedrijven buiten het consortium van de PPS LWV21114 en de bedrijven aangesloten bij dit KoM project.
