Project

Suikerreductie in bakkerij- en zoetwarenindustrie (KoM23037)

Samenvatting
  • Projectstatus
    Lopend
  • Regio
    Nederland
  • Thema
    Voeding
  • Projectregeling
    KOM_M4_Voedsel
Meer informatie
Het reduceren van een substantiële hoeveelheid suiker is vaak ingewikkeld en tijdrovend voor voedingsmiddelenfabrikanten. Suiker heeft immers vaak meer functies dan slechts smaak. Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) heeft na jarenlang onderzoek suikerreductiekennis gebaseerd op fundamentele principes van de eigenschappen van suiker én haar vervangers in een product.

De inzet van deze kennis (al dan niet in de vorm van een digitale tool) leidt bij suikerreductie van bijvoorbeeld cake en koek tot aanzienlijke tijdbesparing in ontwikkelings- en implementatietrajecten en betere productkwaliteit. WFBR stel het gebruik van de kennis ter beschikking aan de sector en het onderwijs. Het kan door voedingsmiddelfabrikanten geëxtrapoleerd worden naar andere producten. Een belangrijke manier om deze kennis te borgen richting praktische applicaties is door er voor te zorgen dat deze kennis via het onderwijs in de toekomst meegenomen wordt. De doelgroepen in het project zijn daarom de MKB achterban van VBZ (Nederlandse branchevereniging voor ondernemingen in koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten) en het MBO en HBO onderwijs (via CIV Groen Praktijkcluster Food, Food Innovation Academy, Bakery Sweets Center).

D.m.v. praktijkpilots door de deelnemers uit de doelgroepen zelf zullen ze kennis nemen van de door WFBR ontwikkelde suikerreductiekennis en daadwerkelijk toepassen in hun recepturen. Door deze kennisoverdracht wordt het ontwikkelen van producten met minder suiker in het MKB eenvoudiger en ook gestimuleerd. En de nieuwe generatie productontwikkelaars en medewerkers van de bakkerij-van-de-toekomst worden zich bewust van de uitdagingen en mogelijkheden die suikerherformulering te bieden heeft.