Project

Wijs in Vers: kennisborging voor de AGF keurmeester (KoM24006)

Voedsel op houten snijplank -  TeeFarm op Pixabay
Bron foto: TeeFarm, Pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Projectstatus
    Afgerond
  • Regio
    Nederland
  • Thema
    Naoogstbeheer, versproducten
  • Projectregeling
    KOM_M4_Voedsel
Meer informatie
Keurmeesters en kwaliteitscontroleurs zijn cruciaal in de groenten- en fruitketen. Ze dragen bij aan betrouwbare levering van lekker, gezond en veilig groenten en fruit, maar ook aan verduurzaming van het voedselsysteem, door het verminderen van voedselverspilling. Dit gebeurt bijvoorbeeld door problemen in partijen te detecteren en advies te geven aan collega's, klanten en leveranciers, over optimalisatie van condities of alternatieve afzetmogelijkheden. Echter, technische ontwikkelingen, aanpassingen in regelgeving en aangescherpte producteisen volgen elkaar snel op. En de sector heeft moeite om kundige keurmeesters aan te trekken en te behouden, door o.a. vergrijzing, maar ook imago. Een goede opleiding en erkenning voor het ‘ambacht’ is belangrijk. Een belangrijke behoefte is om de toegang te hebben tot actuele, snel vindbare, toepasbare kennis over producten.

Dit vervolg op het project ‘Kennis voor Keurmeester van de Toekomst’ (KoM-21014), richt zich op het bij elkaar brengen en delen van bestaande en nieuwe kennis over ziekten en gebreken van producten in de keten in een praktische toegankelijk overzicht/database. Communicatiemiddelen worden ontwikkeld en ingezet om gebruik van de kennis in de database bij keurmeesters te stimuleren. Het toepassen van deze kennis biedt bedrijven in de groenten- en fruitketen handelingsperspectieven hoe om te gaan met herkende gebreken en hiermee duurzame impact te realiseren. 

Het ontwikkelen van video/animatie zal ontwikkeld worden met contacten vanuit Handel Groeit om de look & feel zo veel mogelijk aan te laten sluiten bij de beleving van de doelgroep.