2022
GKN_VOEDING
Andropogon virginicus
Asclepias syriaca
Baccharis halimifolia
Cabomba caroliniana
Cardiospermum grandiflorum
Cenchrus setaceus
Elodea nuttallii
Gunnera tinctoria
Gymnocoronis spilanthoides
hakea sericea
Heracleum mantegazzianum
Hydrocotyle vulgaris
Ludwigia
Microstegium vimineum
Myriophyllum heterophyllum
Ondatra zibethicus
Pueraria montana
Reticulitermes
Lysichiton americanus
nl
Artikel
KOM20006
KOM20046
KOM21015
KOM20011
KOM20001
Praktijkgericht Onderzoek HAO
Natuurtijdschriften
  • website
    Nederlands Bakkerij Centrum
    2021
  • video
    Randstad Nederland
    2017
  • artikel
    Nederland Voedselland
    2016

    Portret: Alice den Boer van Bakkerij Pater

    Wie zijn de mensen achter het voedsel in de supermarkt? Alice den Boer is productontwikkelaar bij Bakkerij Pater, haar visie is om lekkere broodjes te maken. De afweging daarbij is hoe dat op grote schaal goed en gezond kan.

  • artikel
    Nederland Voedselland
    2017

    Achter de schermen bij… de bakkerij van Hoogvliet

    Supermarktketen Hoogvliet deed in 1968 haar intrede in Nederland. Inmiddels zijn er 67 filialen, verspreid over het midden van het land. Hoogvliet mag zich – als enige supermarkt in Nederland – Warme Bakker noemen, ze heeft dan ook haar eigen bakkerij. Bakkerijmanager Louis van Gelder laat ons zien hoe het brood gemaakt wordt in de industriële bakkerij.

  • presentatie
    Wageningen UR
    2015

    Technologie tegen voedselschaarste

    Powerpointpresentatie over technologie en voedsel.

  • rapport
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2013

    Technologie voor het maken van een volgende generatie vleesvervangers: de shear cell technologie

    De mondiale vraag naar vlees en vleesproducten zal ten opzichte van nu in 2050 verdubbeld zijn. Eén van de mogelijkheden om op een duurzame manier aan deze toenemende vraag te voldoen is de ontwikkeling van vleesvervangers, die beter dan de huidige vleesvervangers aansluiten bij de wensen van de consumenten met betrekking tot gelijkenis op vlees. Deze gelijkenis is van cruciaal belang omdat het, om een deel van de vleeseters te laten kiezen voor vleesvervangers, noodzakelijk is producten te ontwikkelen die zowel in bereiding, mondgevoel en complete beleving niet onder doen voor vlees. Met de gangbare technieken kunnen vleesvervangers gemaakt worden die de vezelachtigheid/ beet van kippenvlees benaderen. Recent zijn op labschaal een tweetal technologieën ontwikkeld die in potentie meer vezelachtige structuren genereren en derhalve aan de basis kunnen liggen van een nieuwe generatie vleesvervangers. Deze technologieën zijn elektrostatisch spinnen en een technologie die we hier aanduiden als de shear cell technologie. In dit rapport wordt alleen aandacht besteed aan deze laatste technologie.

  • webpagina

    Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award 2021 | Voedingscentrum

    De winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award (FIBA) 2021 is Better Bites van Guusje van der Fleuten. Het gaat om een gezondere snack op basis van groente en peulvruchten. “Dit product is innovatief snack.

  • webpagina

    Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award 2022 | Voedingscentrum

    Winnaar Food Innovation Bachelor's Award 2022 De winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award (FIBA) 2022 was Frosty Farm van Ingeborg Pijnenburg, Sophie van Cooten, Cato Fröhlich en Keren Tamasial.

  • dossier
    2021

    Technologie in de voedings­industrie - Groen Kennisnet

    De voedingsmiddelenindustrie is divers en bestaat uit allerlei voedselproducenten. De ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie gaan snel. Duurzaamheid is ook in deze industrie steeds belangrijker, en dit heeft invloed op hoe het product gemaakt wordt en waar ingrediënten vandaan komen. In dit dossier vind je per branche informatie over hoe verschillende eindproducten gemaakt worden.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 26 april: 10 - 14
    2019

    'Nieuwe technologie laat de arbeidsproductiviteit verder stijgen' : Ceel Elemans

    ‘Meer inzet van robotisering en data-technologie maakt de voedingsindustrie veiliger, aantrekkelijker en concurrerender’, aldus het ING-rapport ‘Foodtech: Technologie in de voedingsindustrie’. Sector Banker Food & Agri Ceel Elemans licht een aantal bevindingen toe.

  • nieuws
    2017

    Exportgroei agrosector, ook van kennis en technologie - Groen Kennisnet

    De Nederlandse agrofoodsector heeft wereldwijd een toonaangevende positie. Ons land is niet alleen een belangrijke leverancier van producten als bloemen, vlees of zuivel, maar ook van innovatieve technologie en kennis.

  • rapport
    Stichting Toekomstbeeld der Tecnhniek
    2013

    Aspirine op je brood : voeding en geneesmiddelen in de toekomst

    Komen er in de toekomst groenten die smaken als snoep? Kun je in 2030 nog frisdrank met calorieën kopen? Slikken alle ouderen dan een polypil? Niemand kan de toekomst voorspellen. Erover nadenken kan wel. Moet wel. Want veranderingen van morgen beginnen bij keuzes van vandaag. Nieuwe technologie maakt steeds meer mogelijk. Van het maken van steeds complexere moleculen, tot het meten van minuscule veranderingen in het lichaam of het gericht afleveren van stoffen in bepaalde organen. Technologie kan helpen bij het verbeteren van onze gezondheid, maar het kan ook bijdragen aan een ongezonder leven. Dit boek geeft een overzicht van huidige trends en onzekerheden op het gebied van voeding, geneesmiddelen en ziektepreventie en vertaalt deze naar verschillende beelden voor de toekomst.

  • artikel
    Nederland Voedselland
    2020

    Alles over brood

    Nederlanders zijn broodeters. Dat merk je zelfs in onze taal, met uitdrukkingen als 'broodnodig' of 'er geen brood in zien'. Over de rol van brood in ons voedingspatroon wordt dan ook heel veel gesproken.

  • artikel
    Voedingscentrum Encyclopedie
    2020

    Brood : Encyclopedie van A-Z

    Brood is een bron van koolhydraten en jodium. Volkoren- en bruinbrood verminderen het risico op bepaalde ziekten. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam.

  • artikel
    Eos tracé
    2018

    Van graanhalm tot boterham : Tracé van Brood

    Brood is niet weg te denken van de ontbijt- en lunchtafel. Wat zijn in het kort de stappen die graan zoals tarwe aflegt voordat het als pistolet of boterham op je bord belandt?

  • video
    NOS op 3
    2016

    Broodje bier

    Er zijn in Nederland steeds meer kleine bierbrouwerijen en dat betekent dat er ook steeds meer afval. Een paar studenten bedachten daar een creatieve oplossing voor: er wordt brood van gemaakt.

  • video
    Het Klokhuis
    2015

    Doen ze dat zo : Hoe wordt brood gemaakt?

    We eten het bijna dagelijks. Witbrood, bruin brood, volkoren brood, meergranen, bolletjes, puntjes, en je kunt zelf nog wel wat soorten bedenken. Maar hoe maken bakkers nou ons dagelijks brood?

  • studentverslag
    2013

    De kracht van speltbrood : van spelt tot brood

    De Coöperatieve Telersvereniging Kollenbergers Spelt heeft in samenwerking met Stichting Streekeigen Producten Nederland een project voorstel gedaan genaamd ‘Eet jezelf fitter met speltbrood’. Dit voorstel is besproken en naar aanleiding van het oriënterende gesprek met de opdrachtgevers zijn de probleemstelling en onderzoeksvragen geformuleerd. De probleemstelling luidt als volgt: ‘het ontbreken van wetenschappelijke kennis omtrent de eigenschappen van speltbrood, de gezondheidsclaims die op basis hiervan gemaakt kunnen worden en hoe de eigenschappen van speltbrood gebruikt kunnen worden om het product op de markt te zetten.’

  • artikel
    Nederland Voedselland
    2017

    Op bezoek bij banketbakkerij Van den Berg

    Hoe worden knapperige crackers, brosse beschuiten en kakelverse krakelingen toch gebakken? Bij Van den Berg Craft Bakery draaien de ovens al sinds 1922 op volle toeren. Peter van den Berg is de vierde generatie die het bakkersbedrijf onder zijn vleugels heeft. Wat ooit begon als bakkerij met winkel voor het dorp in Moerkapelle is uitgegroeid tot een belangrijke leverancier voor de grote supermarktketens. IJbe, student Levensmiddeltechnologie ging op bezoek en verwonderde zich over de efficiënte combinatie tussen hand- en machinewerk.

  • rapport
    Maastricht University
    2018

    Zorgen over gezondheid, granen en ons dagelijks brood

    Hoe zit dat nu met onze granen als het om oude of nieuwe soorten gaat en of gluten en tarwe tot overgewicht en ziekte kunnen leiden? Kunnen wij het kaf van het koren scheiden als het gaat over “wat is nou juist?” Ofwel, wat is aantoonbaar correct en wat is gebaseerd op geloof en veronderstellingen?

1 2 3 ... 15