Foodsector
  • overig
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2013

    Shear Cell technologie: Unieke technologie voor productie van nieuwe generatie vleesvervangers

    Poster over de Shear Cell technologie, een technologie die meer vezelachtige structuren genereert dan de gangbare technieken waarmee vleesvervangers kunnen worden gemaakt die de vezelachtigheid/beet van kippenvlees benaderen.

  • rapport
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2013

    Technologie voor het maken van een volgende generatie vleesvervangers: de shear cell technologie

    De mondiale vraag naar vlees en vleesproducten zal ten opzichte van nu in 2050 verdubbeld zijn. Eén van de mogelijkheden om op een duurzame manier aan deze toenemende vraag te voldoen is de ontwikkeling van vleesvervangers, die beter dan de huidige vleesvervangers aansluiten bij de wensen van de consumenten met betrekking tot gelijkenis op vlees. Deze gelijkenis is van cruciaal belang omdat het, om een deel van de vleeseters te laten kiezen voor vleesvervangers, noodzakelijk is producten te ontwikkelen die zowel in bereiding, mondgevoel en complete beleving niet onder doen voor vlees. Met de gangbare technieken kunnen vleesvervangers gemaakt worden die de vezelachtigheid/ beet van kippenvlees benaderen. Recent zijn op labschaal een tweetal technologieën ontwikkeld die in potentie meer vezelachtige structuren genereren en derhalve aan de basis kunnen liggen van een nieuwe generatie vleesvervangers. Deze technologieën zijn elektrostatisch spinnen en een technologie die we hier aanduiden als de shear cell technologie. In dit rapport wordt alleen aandacht besteed aan deze laatste technologie

  • rapport
    Rapport / Wageningen UR Food &Biobased Research 1396.
    2013

    Technologie voor het maken van een volgende generatie vleesvervangers: de shear cell technologie

    De mondiale vraag naar vlees en vleesproducten zal ten opzichte van nu in 2050 verdubbeld zijn. Eén van de mogelijkheden om op een duurzame manier aan deze toenemende vraag te voldoen is de ontwikkeling van vleesvervangers, die beter dan de huidige vleesvervangers aansluiten bij de wensen van de consumenten met betrekking tot gelijkenis op vlees. Deze gelijkenis is van cruciaal belang omdat het, om een deel van de vleeseters te laten kiezen voor vleesvervangers, noodzakelijk is producten te ontwikkelen die zowel in bereiding, mondgevoel en complete beleving niet onder doen voor vlees. Met de gangbare technieken kunnen vleesvervangers gemaakt worden die de vezelachtigheid/ beet van kippenvlees benaderen. Recent zijn op labschaal een tweetal technologieën ontwikkeld die in potentie meer vezelachtige structuren genereren en derhalve aan de basis kunnen liggen van een nieuwe generatie vleesvervangers. Deze technologieën zijn elektrostatisch spinnen en een technologie die we hier aanduiden als de shear cell technologie. In dit rapport wordt alleen aandacht besteed aan deze laatste technologie.

  • overig
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2013

    Shear cell technologie : unieke technologie voor productie van nieuwe generatie vleesvervangers

    Poster over de Shear Cell technologie, een technologie die meer vezelachtige structuren genereert dan de gangbare technieken waarmee vleesvervangers kunnen worden gemaakt die de vezelachtigheid/beet van kippenvlees benaderen.

  • rapport
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2010

    Technologie en grondstoffen voor vleesvervangers en hoogwaardige eiwitten

    In deze studie is een inventarisatie gemaakt van mogelijke grondstoffen en technologieën voor de productie van duurzame eiwitproducten voor humane voeding; eiwitproducten die ter vervanging van minder duurzame vleesproducten geconsumeerd kunnen worden. De studie is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV, programma duurzame voedselsystemen.

  • rapport
    Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research 1179.
    2010

    Technologie en grondstoffen voor vleesvervangers en hoogwaardige eiwitten

    In deze studie is een inventarisatie gemaakt van mogelijke grondstoffen en technologieën voor de productie van duurzame eiwitproducten voor humane voeding; eiwitproducten die ter vervanging van minder duurzame vleesproducten geconsumeerd kunnen worden. De studie is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV, programma duurzame voedselsystemen.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 30 3: 30 - 33
    2023

    Nice to Meat maakt van vlees een sterk merk

    Nice to Meat levert al 128 jaar vlees aan de horeca. In de jaren 90 nam Mikel Pouw het bedrijf over. Met succes. Vooral dankzij zijn conclusie dat er in Nederland weinig vlees van topkwaliteit verkocht werd. Hij sprong in dit gat, en importeert sinds 1997 de meest bijzondere soorten vlees van over de hele wereld.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad (2019) 11
    2019
  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 26 november: 46 - 48
    2019

    'Meat for diversifying markets' : Internationaal congres voor vleesonderzoek en technologie

    Afgelopen zomer vond de 65e editie plaats van het International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST). In Potsdam Duitsland verzamelden zich 494 deelnemers, die op 367 posters en in 420 abstracts met de overige congresbezoekers hun kennis deelden. De behoefte om kennis en voortgang in onderzoek met elkaar te delen, is bijzonder groot.

  • artikel
    Voedingsmiddelentechnologie : actueel tijdschrift voor de voedingsmiddelenindustrie in de Benelux 35 20: 28 - 33
    2002

    Vlees langer houdbaar en van betere kwaliteit met hogedruk [Thema Technologie]

    Hogedruktechnologie is een mild alternatief voor thermische conservering

  • rapport
    Aarhus University
    2012
  • artikel
    Resource : weekblad voor Wageningen UR 14 18: 20 - 22
    2020

    Zo maak je vleesvervangers gezonder

    Wie vlees wil minderen is al lang niet meer aangewezen op sponzige tofublokken en tempeh. Van rookworst tot filet-American, alles heeft tegenwoordig wel een vega-variant. Dat klinkt gezond, maar vleesvervangers bevatten vaak veel zout, suiker en vet. Kan dat beter? En hoe dan?

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 27 2: 10 - 14
    2020

    Elies Lemkes : 'Nieuwe technieken helpen industrie verduurzamen'

    Voedselverwerkingsbedrijven hebben een sleutelpositie als het gaat om verduurzaming van de keten, meent Elies Lemkes. Een nauwe samenwerking met toeleveranciers en afnemers is daarvoor noodzakelijk, net als de implementatie van innovatieve technologieën.

  • nieuws
    2020

    Nieuwe technologieën voor vleesvervangers - Groen Kennisnet

    Drie Wageningse onderzoekers gaan vleesvervangers produceren met de zogenaamde 'shear cell' technologie. Met deze technologie kunnen vleesvervangers geproduceerd worden die het mondgevoel en de textuur van echt vlees lijken te hebben.

  • artikel
    Voedingscentrum Encyclopedie
    2020

    Vleesvervangers : Encyclopedie van A-Z

    Vleesvervangers leveren een aantal voedingsstoffen die veel in vlees zitten. Vleesvervangers passen in een eetpatroon met minder of geen vlees. In een goede vegetarische keuze zit eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. Daarnaast vindt het Voedingscentrum dat een goede vegetarische keuze een meer duurzame keuze moet zijn dan vlees. Voorbeelden zijn eieren, peulvruchten, soja en noten. In ontwikkeling is het gebruik van wieren, algen, insecten en kweekvlees.

  • overig
    Marketing and Consumer Behaviour (MCB)
    2021

    To be (meat) or not to be (meat) : Is cultured meat actually meat?

    Odd as it may sound, there is a considerable debate on whether cultured meat should be called meat or not. Supporters of this position state that the tissue is created from animal muscle cells, just like ordinary meat. Because cultured meat is made of animal cells it can be labelled as meat without any reservation. Opponents on the other hand claim that slaughter of an animal is central to producing meat and hence cultured meat should be labelled as a meat substitute.

  • artikel
    WUR_staff repository
    2010

    Technologie voor vleesalternatief

    In Nederland is binnenkort een nieuwe generatie vleesvervangers te verkrijgen. Dankzij de nieuwe technologie die het Wageningse Food and Biobased Research (FBR) samen met het innovatiebedrijf TOP ontwikkelde. Het nieuwe kunstvlees zal niet direct in ieders pan liggen, verwacht projectleider Jeroen Knol van FBR. Maar er valt niet aan te ontkomen.

  • artikel
    Kennis online : Wageningen UR-onderzoek voor LNV 7 september: 8
    2010

    Technologie voor vleesalternatief

    In Nederland is binnenkort een nieuwe generatie vleesvervangers te verkrijgen. Dankzij de nieuwe technologie die het Wageningse Food and Biobased Research (FBR) samen met het innovatiebedrijf TOP ontwikkelde. Het nieuwe kunstvlees zal niet direct in ieders pan liggen, verwacht projectleider Jeroen Knol van FBR. Maar er valt niet aan te ontkomen.

  • artikel
    Food Quality and Preference 108 (2023)
    2023

    No meat, lab meat, or half meat? Dutch and Finnish consumers’ attitudes toward meat substitutes, cultured meat, and hybrid meat products

    As a result of the ongoing climate crisis, there is a growing need to decrease meat consumption worldwide. This study sought to investigate Dutch and Finnish consumers’ attitudes toward plant-based meat substitutes, cultured meat, and hybrid meat products. It also aimed to determine how those attitudes relate to the consumers’ meat attachment, food neophobia, and food sustainability knowledge. An online survey was conducted among omnivore and flexitarian participants from the Netherlands (n = 126, 72% female, 62% flexitarian) and Finland (n = 250, 71% female, 52% flexitarian). The results showed that the omnivore participants tended to be more meat attached, score higher in terms of food neophobia, and exhibit less knowledge of food sustainability when compared with the participants with flexitarian diets. Furthermore, the results revealed that meat substitutes and hybrid meat products scored significantly higher regarding the participants’ overall attitude score than cultured meat, although the participants’ willingness to buy both hybrid meat products and cultured meat was significantly lower than their willingness to buy meat substitutes. The willingness to buy the three types of alternatives to meat was influenced by the country, diet, age, gender, familiarity, food sustainability knowledge, food neophobia, and meat attachment. Based on these results, it can be concluded that flexitarians represent an important target population for the promotion of meat alternatives and that hybrid meat products could be a viable option for reducing meat consumption if it is properly promoted.

  • artikel
    Nieuwe oogst : leden-, nieuws- en vakblad van LTO Noord, ZLTO en LLTB. Editie midden 2: 24
    2020

    Vion lanceert begin 2020 zes vleesvervangers

    Vion speelt in 2020 nadrukkelijk in op consumententrends. Zo worden de eerste zes plantaardige vleesvervangers begin 2020 gelanceerd en ketenconcepten worden verder uitgebouwd. Topman Ronald Lotgerink verwacht dat de transitie van aanbod- naar vraaggestuurd produceren nog een jaar of drie in beslag neemt.

1 2 3 ... 327