Foodsector
Platydemus manokwar
KOM20027
KOM21015
  • practoraat
    2023

    Practoraat Food, Innovation & Concepts - Groen Kennisnet

    In 2015 benaderde het bestuur van Mondriaan Pierre Wind met de vraag hoe hij stond tegenover de mogelijkheid van een Practoraat. Na zich verdiept te hebben in informatie over Practoraten raakte Wind “reuze enthousiast”. Van meet af aan was duidelijk, dat de excellente student centraal zou staan in het Practoraat.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 28 5: 35 - 37
    2021

    Digitalisering bij fabrikant Autodrop : 'Wij voegen identiteit toe aan snoep'

    Twaalf miljoen kilo snoep rolt er jaarlijks van de band bij fabrikant Concorp, bekend van Autodrop. De derde generatie van dit familiebedrijf maakt zich op voor de volgende fase van groei, en richt zich op innovatie van de producten én processen.

  • website
    WUR

    Proeftuin Agroecologie en Technologie

    De proeftuin Agroecologie en Technologie faciliteert multidisciplinair onderzoek naar regeneratieve plantaardige productiesystemen die veerkracht vertonen. Op zo’n 80 hectare polderklei werken we aan het stimuleren van biodiversiteit met als doel het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum te beperken en de uitspoeling van nutriënten substantieel te verminderen. De continuïteit van de voedselproductie en de economie zijn hierbij leidend. We maken gebruik van natuurinclusieve/ecologische principes, robotisering, sensortechnologie en autonome voertuigen. Deze systemen kunnen voordelen bieden voor o.a. bodemweerbaarheid, klimaatmitigatie en –adaptatie.

  • overig
    Wageningen University & Research
    2020
  • rapport
    Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research 1179.
    2010

    Technologie en grondstoffen voor vleesvervangers en hoogwaardige eiwitten

    In deze studie is een inventarisatie gemaakt van mogelijke grondstoffen en technologieën voor de productie van duurzame eiwitproducten voor humane voeding; eiwitproducten die ter vervanging van minder duurzame vleesproducten geconsumeerd kunnen worden. De studie is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV, programma duurzame voedselsystemen.

  • rapport
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2010

    Technologie en grondstoffen voor vleesvervangers en hoogwaardige eiwitten

    In deze studie is een inventarisatie gemaakt van mogelijke grondstoffen en technologieën voor de productie van duurzame eiwitproducten voor humane voeding; eiwitproducten die ter vervanging van minder duurzame vleesproducten geconsumeerd kunnen worden. De studie is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV, programma duurzame voedselsystemen.

  • studentverslag
    publisher not identified
    2020
  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 26 april: 10 - 14
    2019

    'Nieuwe technologie laat de arbeidsproductiviteit verder stijgen' : Ceel Elemans

    ‘Meer inzet van robotisering en data-technologie maakt de voedingsindustrie veiliger, aantrekkelijker en concurrerender’, aldus het ING-rapport ‘Foodtech: Technologie in de voedingsindustrie’. Sector Banker Food & Agri Ceel Elemans licht een aantal bevindingen toe.

  • overig
    WUR_staff repository
    2022

    Nieuwe technologie maakt snellere en efficiëntere eiwitproductie mogelijk: de Robolector

    Er is een grote vraag naar alternatieve eiwitten als gevolg van de eiwittransitie. De Robolector, een nieuw type fermentor, stelt bedrijven en instituten in staat de eiwitselectie efficiënter en sneller te laten verlopen. In de samenwerking met Foodvalley NL en met subsidie vanuit de Regio Deal Foodvalley, is dit apparaat aangekocht door Shared Research Facilities, onderdeel van Wageningen University & Research (WUR). Het apparaat staat bij GINKGO Bioworks (voorheen Dutch DNA) in Utrecht. Deze bijzondere technologie kan worden ingezet voor het ontwikkelen van eiwitten uit schimmels en is beschikbaar voor gedeeld gebruik door andere bedrijven en instellingen.

  • overig
    WUR_staff repository
    2022

    Nieuwe technologie maakt snellere en efficiëntere eiwitproductie mogelijk: de Robolector

    Er is een grote vraag naar alternatieve eiwitten als gevolg van de eiwittransitie. De Robolector, een nieuw type fermentor, stelt bedrijven en instituten in staat de eiwitselectie efficiënter en sneller te laten verlopen. In de samenwerking met Foodvalley NL en met subsidie vanuit de Regio Deal Foodvalley, is dit apparaat aangekocht door Shared Research Facilities, onderdeel van Wageningen University & Research (WUR). Het apparaat staat bij GINKGO Bioworks (voorheen Dutch DNA) in Utrecht. Deze bijzondere technologie kan worden ingezet voor het ontwikkelen van eiwitten uit schimmels en is beschikbaar voor gedeeld gebruik door andere bedrijven en instellingen.

  • rapport
    Centraal Bureau voor de Statistiek
    2017

    Richting een toekomstbestendige agribusiness : kwantitatieve voorbeelden op het gebied van landbouwkennis, -innovatie, -technologie en -duurzaamheid

    CBS presenteert, in samenwerking met Wageningen Economic Research en in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, een overzicht van statistieken die inzicht geven in innovatie- en internationaliseringsaspecten van de Nederlandse agribusiness. Uitgaven aan innovatie en R&D door de agribusiness kunnen worden gekwantificeerd evenals de dienstenhandel met het buitenland en de Nederlandse dochterondernemingen die gevestigd zijn buiten de Europese Unie. Vanuit een goederenperspectief kan in kaart worden gebracht voor hoeveel waarde we technologische goederen, zoals landbouwmachines en kunstmest, naar het buitenland exporteren. Nederland exporteert daarnaast ook landbouwkennis middels informatie-uitwisseling aan universiteiten, met name via Wageningen University. Duurzaamheid kan worden gemeten aan de hand van het aantal gecertificeerde biologische landbouwbedrijven, het gebruik van duurzame agrogrondstoffen uit het buitenland, de consumptie van duurzaam voedsel en de invloed van de landbouwsector op het milieu (lucht- en watervervuiling, etc.).

  • rapport
    STT-publicatie nr. 79.
    2013

    Aspirine op je brood : voeding en geneesmiddelen in de toekomst

    Komen er in de toekomst groenten die smaken als snoep? Kun je in 2030 nog frisdrank met calorieën kopen? Slikken alle ouderen dan een polypil? Niemand kan de toekomst voorspellen. Erover nadenken kan wel. Moet wel. Want veranderingen van morgen beginnen bij keuzes van vandaag. Nieuwe technologie maakt steeds meer mogelijk. Van het maken van steeds complexere moleculen, tot het meten van minuscule veranderingen in het lichaam of het gericht afleveren van stoffen in bepaalde organen. Technologie kan helpen bij het verbeteren van onze gezondheid, maar het kan ook bijdragen aan een ongezonder leven. Dit boek geeft een overzicht van huidige trends en onzekerheden op het gebied van voeding, geneesmiddelen en ziektepreventie en vertaalt deze naar verschillende beelden voor de toekomst.

  • artikel
    Eos tracé
    2018

    Van biet tot obesitas : Tracé van Suiker

    Van biet of riet tot suiker - in de vorm van een klontje, of toegevoegd aan koek, cola en ketchup.

  • video
    Het Klokhuis
    2016

    Hoe worden stroopwafels gemaakt?

    Op de markt kun je soms zien hoe een stroopwafel wordt gemaakt, maar de koek en stroop zijn dan altijd al klaar. Hoe worden stroopwafels in een fabriek gemaakt?

  • artikel
    Nederland Voedselland
    2019

    Hoe droppen de Cadillacs in het doosje?

    Hoe krijgt een snoepfabrikant het eigenlijk voor elkaar om in elk doosje snoep evenveel exemplaren van dezelfde smaak te stoppen? En baal jij ook als er van uitgerekend jouw lievelingssmaak minder exemplaren in zitten? Wij wel. We belden daarom eens met Janna van Dorst, de brandmanager van Autodrop, om te vragen hoe zo’n snoepmix nou tot stand komt.

  • artikel
    Stad + groen : vakblad over openbaar groen en het vergroenen van de buitenruimte 10 4: 24 - 27
    2022

    Van daktuin naar daklandschap : Waddinxveen bouwt nieuwe binnenstad op dak parkeergarage

    Inspirerende voorbeelden - De daktuin is allang geen novum meer in de architectuur. In het Zuid-Hollandse Waddinxveen is in 2007 al begonnen met de vergrotende trap van de daktuin, het daklandschap. De gemeente lanceerde het plan om een heel nieuw stadscentrum te bouwen op het dak van een parkeergarage, compleet met bomen en tuinen. Landschapsarchitect Richard Koek van het Amsterdamse bureau Rijnboutt tekende voor het landschapsontwerp. In 2012 werd het project opgeleverd. Koek blikt met Stad+Groen terug.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 25 november: 26 - 27
    2018

    Technologisch geluksmomentjes creëren : voor ieder snoepje een geautomatiseerd kookproces

    Matthijs snoep zorgt al bijna 100 jaar voor kleine geluksmomentjes bij kinderen en volwassenen over de hele wereld. De afzetmarkt groeit. Deze groei vraagt om het vergroten van de productiecapaciteit mét behoud van optimale kwaliteit en consistentie.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 30 7: 34 - 35
    2023

    Voedselveilig produceren met de 3D-printer : vooruitstrevende techniek voor unieke robots

    Een gripper die ontworpen is om een krakeling te verplaatsen, is niet noodzakelijkerwijs geschikt voor een gevulde koek. Bij PWR moeten daarom voor elke pick & place machine weer andere grippers ontworpen worden. 3D-printtechnologie biedt uitkomst.

  • artikel
    H twee O : tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling 45 22: 34 - 37
    2012

    Gruisontwatering biedt nieuw perspectief op verbeteren slibverwerking

    Omdat slibontwatering signifi cant beter kan, werken de Rijksuniversiteit Groningen, Waterschap Noorderzijlvest en ingenieursbureau Water & Energy Solutions sinds 2009 aan optimalisatie van mechanische slibontwatering. Wanneer bij mechanische ontwatering hogere percentages droge stof aan slibkoek geproduceerd worden, is aanzienlijk minder energie nodig voor waterverdamping bij nadroging of verbranding. Het doel van het onderzoek is daarom om het percentage droge stof boven de 40 procent te brengen met mechanische ontwatering. Dit doel is in 2011 bereikt door de inzet van vaste deeltjes (gruis) als filtratiehulpmiddel. De vaste hulpstof zorgt hier voor een betere porositeit van de koek, waardoor meer water de koek kan verlaten. Het lagere watergehalte van de resulterende gruis-slibkoek zorgt voor een reductie van het energiegebruik in de slibketen.

  • overig
    Kennisakker
    2011

    Niet meer op gevoel beregenen

    Dit artikel geeft informatie over de gevoeligheid van de belangrijkste akkerbouwgewassen voor watertekorten, over (nieuwe) technieken voor het bepalen van het beregeningstijdstip, over kwaliteit van beregeningswater en wetgeving rond beregening van pootgoed en onttrekking van grondwater.

1 2 3 ... 71