Foodsector
Dossier
hakea sericea
Heracleum mantegazzianum
  • artikel
    Voedingscentrum Encyclopedie
    2020

    Kruiden en specerijen : Encyclopedie van A-Z

    Kruiden en specerijen geven gerechten meer smaak. Ze zijn geschikt om zout mee te vervangen. Het is namelijk niet goed om te veel zout binnen te krijgen. In sommige kruiden en specerijen kunnen aromastoffen zitten die in grote hoeveelheden mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Normaal gebruik van kruiden en specerijen kan geen kwaad.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 27 2: 10 - 14
    2020

    Elies Lemkes : 'Nieuwe technieken helpen industrie verduurzamen'

    Voedselverwerkingsbedrijven hebben een sleutelpositie als het gaat om verduurzaming van de keten, meent Elies Lemkes. Een nauwe samenwerking met toeleveranciers en afnemers is daarvoor noodzakelijk, net als de implementatie van innovatieve technologieën.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 23 03: 10 - 14
    2016

    Levensmiddelen van minder geraffineerde ingrediënten

    Om onze dagelijkse voedingsmiddelen te maken, worden granen, soja en aardappelen gescheiden in zo zuiver mogelijke fracties. Inefficiënt en niet erg duurzaam, vindt prof. dr. Atze Jan van der Goot. “Want er zijn wel honderden ingrediënten in deze grondstoffen aanwezig waarvan nu geen gebruik wordt gemaakt, terwijl hun complexere structuur heel bruikbaar is.” Dat kan anders.

  • rapport
    RIKILT
    1989

    Bewaarproef doorstraalde kruiden

    Omdat per 1 juli 1987 het behandelen van kruiden met ethyleenoxyde verboden werd, worden kruiden voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie voortaan doorstraald ter reductie van het kiemgetal. De vraagstelling van dit onderzoek is in hoeverre doorstraling en begassing een verschillend effect hebben op de sensorische en microbiologische eigenschappen van kruiden.

  • rapport
    RIKILT
    1989

    Bewaarproef doorstraalde kruiden

    Omdat per 1 juli 1987 het behandelen van kruiden met ethyleenoxyde verboden werd, worden kruiden voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie voortaan doorstraald ter reductie van het kiemgetal. De vraagstelling van dit onderzoek is in hoeverre doorstraling en begassing een verschillend effect hebben op de sensorische en microbiologische eigenschappen van kruiden.

  • presentatie
    Wageningen University & Research
    2018
  • dossier
    Groen Kennisnet
    2018

    Dossier technologie in de voedingsindustrie

    De voedingsmiddelenindustrie is divers en bestaat uit allerlei voedselproducenten. De ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie gaan snel. Duurzaamheid is ook in deze industrie steeds belangrijker, en dit heeft invloed op hoe het product gemaakt wordt en waar ingrediënten vandaan komen. In dit dossier vind je per branche informatie over hoe verschillende eindproducten gemaakt worden.

  • rapport
    Agrotechnology and Food Sciences Group
    2009

    Energiezuinige productie van plantaardige ingrediënten middels elektrostatisch scheiden

    Dit rapport beschrijft het onderzoek naar de haalbaarheid van het scheiden van droge poeders op basis van de elektrostatische oplaadbaarheid. Te denken valt aan het fractioneren van melen die niet met behulp van malen en windziften kunnen worden opgewerkt. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van kennis van aanverwante technologieën, zoals het opladen van agro-poeders voor coatingdoeleinden en meetapparatuur voor het karakteriseren van verfpoeders

  • rapport
    Agrotechnology & Food Sciences Group
    2009

    Energiezuinige productie van plantaardige ingrediënten middels elektrostatisch scheiden

    Dit rapport beschrijft het onderzoek naar de haalbaarheid van het scheiden van droge poeders op basis van de elektrostatische oplaadbaarheid. Te denken valt aan het fractioneren van melen die niet met behulp van malen en windziften kunnen worden opgewerkt. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van kennis van aanverwante technologieën, zoals het opladen van agro-poeders voor coatingdoeleinden en meetapparatuur voor het karakteriseren van verfpoeders

  • presentatie
    Wageningen UR
    2015

    Technologie tegen voedselschaarste

    Powerpointpresentatie over technologie en voedsel.

  • presentatie
    WUR_staff repository
    2015
  • overig
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2013

    Shear Cell technologie: Unieke technologie voor productie van nieuwe generatie vleesvervangers

    Poster over de Shear Cell technologie, een technologie die meer vezelachtige structuren genereert dan de gangbare technieken waarmee vleesvervangers kunnen worden gemaakt die de vezelachtigheid/beet van kippenvlees benaderen.

  • dossier
    2021

    Technologie in de voedings­industrie - Groen Kennisnet

    De voedingsmiddelenindustrie is divers en bestaat uit allerlei voedselproducenten. De ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie gaan snel. Duurzaamheid is ook in deze industrie steeds belangrijker, en dit heeft invloed op hoe het product gemaakt wordt en waar ingrediënten vandaan komen. In dit dossier vind je per branche informatie over hoe verschillende eindproducten gemaakt worden.

  • overig
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2013

    Shear cell technologie : unieke technologie voor productie van nieuwe generatie vleesvervangers

    Poster over de Shear Cell technologie, een technologie die meer vezelachtige structuren genereert dan de gangbare technieken waarmee vleesvervangers kunnen worden gemaakt die de vezelachtigheid/beet van kippenvlees benaderen.

  • overig
    Wageningen University & Research
    2018
  • rapport
    KEMA
    2007

    Ingrediënten voor een energieneutrale belichte glastuinbouw in 2020: Position Paper Licht

    De glastuinbouw heeft de ambitie geformuleerd in 2020 energieneutraal te telen in nieuw te bouwen kassen. Die ambitie geldt ook voor de belichte glastuinbouw. Een kas (of glastuinbouwbedrijf) is energie-neutraal als er op jaarbasis nette geen fossiele primaire energie wordt verbruikt. Dat wil zeggen dat de kas (minimaal) evenveel benutbare energie exporteert als deze aan primaire (fossiel) energie importeert.

  • rapport
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2013

    Technologie voor het maken van een volgende generatie vleesvervangers: de shear cell technologie

    De mondiale vraag naar vlees en vleesproducten zal ten opzichte van nu in 2050 verdubbeld zijn. Eén van de mogelijkheden om op een duurzame manier aan deze toenemende vraag te voldoen is de ontwikkeling van vleesvervangers, die beter dan de huidige vleesvervangers aansluiten bij de wensen van de consumenten met betrekking tot gelijkenis op vlees. Deze gelijkenis is van cruciaal belang omdat het, om een deel van de vleeseters te laten kiezen voor vleesvervangers, noodzakelijk is producten te ontwikkelen die zowel in bereiding, mondgevoel en complete beleving niet onder doen voor vlees. Met de gangbare technieken kunnen vleesvervangers gemaakt worden die de vezelachtigheid/ beet van kippenvlees benaderen. Recent zijn op labschaal een tweetal technologieën ontwikkeld die in potentie meer vezelachtige structuren genereren en derhalve aan de basis kunnen liggen van een nieuwe generatie vleesvervangers. Deze technologieën zijn elektrostatisch spinnen en een technologie die we hier aanduiden als de shear cell technologie. In dit rapport wordt alleen aandacht besteed aan deze laatste technologie.

  • rapport
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2013

    Technologie voor het maken van een volgende generatie vleesvervangers: de shear cell technologie

    De mondiale vraag naar vlees en vleesproducten zal ten opzichte van nu in 2050 verdubbeld zijn. Eén van de mogelijkheden om op een duurzame manier aan deze toenemende vraag te voldoen is de ontwikkeling van vleesvervangers, die beter dan de huidige vleesvervangers aansluiten bij de wensen van de consumenten met betrekking tot gelijkenis op vlees. Deze gelijkenis is van cruciaal belang omdat het, om een deel van de vleeseters te laten kiezen voor vleesvervangers, noodzakelijk is producten te ontwikkelen die zowel in bereiding, mondgevoel en complete beleving niet onder doen voor vlees. Met de gangbare technieken kunnen vleesvervangers gemaakt worden die de vezelachtigheid/ beet van kippenvlees benaderen. Recent zijn op labschaal een tweetal technologieën ontwikkeld die in potentie meer vezelachtige structuren genereren en derhalve aan de basis kunnen liggen van een nieuwe generatie vleesvervangers. Deze technologieën zijn elektrostatisch spinnen en een technologie die we hier aanduiden als de shear cell technologie. In dit rapport wordt alleen aandacht besteed aan deze laatste technologie

  • artikel
    Nieuwe oogst : leden-, nieuws- en vakblad van LTO Noord, ZLTO en LLTB. Editie midden 42: 37
    2020

    PlantLab teelt groente en kruiden in kantoor

    Corona heeft de verkorting van voedselketens een impuls gegeven, stelt Michiel Peters, algemeen directeur van PlantLab. De pionier in verticale landbouw heeft in juli 20 miljoen euro opgehaald bij een durfinvesteerder om tien verticale boerderijen te bouwen. In Amsterdam is de eerste, Plant Paradise, in een leegstaand kantoor begonnen.

  • artikel
    Nieuwe oogst : leden-, nieuws- en vakblad van LTO Noord, ZLTO en LLTB. Editie midden 27: 28
    2020

    Infarm kweekt kruiden bij Albert Heijn

    Om lokaal en duurzaam voedsel te produceren, kweekt het Duitse Infarm sinds half mei kruiden in kasten bij Albert Heijn XL in Nijmegen. Dat consumenten kruiden zien groeien, vindt hoogleraar Leo Marcelis een sterk punt. Maar qua duurzaamheid voegt het volgens hem weinig toe. Kweker John Bijl denkt dat de kostprijs veel hoger ligt dan de verkoopprijs.

1 2 3 ... 157