Portret: Alice den Boer van Bakkerij Pater
Wie zijn de mensen achter het voedsel in de supermarkt? Alice den Boer is productontwikkelaar bij Bakkerij Pater, haar visie is om lekkere broodjes te maken. De afweging daarbij is hoe dat op grote schaal goed en gezond kan.
Achter de schermen bij… de bakkerij van Hoogvliet
Supermarktketen Hoogvliet deed in 1968 haar intrede in Nederland. Inmiddels zijn er 67 filialen, verspreid over het midden van het land. Hoogvliet mag zich – als enige supermarkt in Nederland – Warme Bakker noemen, ze heeft dan ook haar eigen bakkerij. Bakkerijmanager Louis van Gelder laat ons zien hoe het brood gemaakt wordt in de industriële bakkerij.
Technologie tegen voedselschaarste
Powerpointpresentatie over technologie en voedsel.
Wetenschap en technologie.
Afscheidsrede.
Minder middelengebruik, meer opbrengsten : nieuwe technieken voor vloeistofverdeling slaan aan, zegt Agricult
Jarenlang hing er dat donkere wolkje van minder middelengebruik boven de sector. Van overheidswege dreigden milieueisen te worden opgelegd die als onwerkbaar werden ervaren. Volgens directeur Adriaan van de Ven van Agricult, marktleider in laagvolume-vloeistofverdeeltechnieken, is dat wolkje aan het verdwijnen. De sector is wakker en pakt de handschoen steeds beter op, meldt hij.
Technologie voor het maken van een volgende generatie vleesvervangers: de shear cell technologie
De mondiale vraag naar vlees en vleesproducten zal ten opzichte van nu in 2050 verdubbeld zijn. Eén van de mogelijkheden om op een duurzame manier aan deze toenemende vraag te voldoen is de ontwikkeling van vleesvervangers, die beter dan de huidige vleesvervangers aansluiten bij de wensen van de consumenten met betrekking tot gelijkenis op vlees. Deze gelijkenis is van cruciaal belang omdat het, om een deel van de vleeseters te laten kiezen voor vleesvervangers, noodzakelijk is producten te ontwikkelen die zowel in bereiding, mondgevoel en complete beleving niet onder doen voor vlees. Met de gangbare technieken kunnen vleesvervangers gemaakt worden die de vezelachtigheid/ beet van kippenvlees benaderen. Recent zijn op labschaal een tweetal technologieën ontwikkeld die in potentie meer vezelachtige structuren genereren en derhalve aan de basis kunnen liggen van een nieuwe generatie vleesvervangers. Deze technologieën zijn elektrostatisch spinnen en een technologie die we hier aanduiden als de shear cell technologie. In dit rapport wordt alleen aandacht besteed aan deze laatste technologie.
Technologie voor het maken van een volgende generatie vleesvervangers: de shear cell technologie
De mondiale vraag naar vlees en vleesproducten zal ten opzichte van nu in 2050 verdubbeld zijn. Eén van de mogelijkheden om op een duurzame manier aan deze toenemende vraag te voldoen is de ontwikkeling van vleesvervangers, die beter dan de huidige vleesvervangers aansluiten bij de wensen van de consumenten met betrekking tot gelijkenis op vlees. Deze gelijkenis is van cruciaal belang omdat het, om een deel van de vleeseters te laten kiezen voor vleesvervangers, noodzakelijk is producten te ontwikkelen die zowel in bereiding, mondgevoel en complete beleving niet onder doen voor vlees. Met de gangbare technieken kunnen vleesvervangers gemaakt worden die de vezelachtigheid/ beet van kippenvlees benaderen. Recent zijn op labschaal een tweetal technologieën ontwikkeld die in potentie meer vezelachtige structuren genereren en derhalve aan de basis kunnen liggen van een nieuwe generatie vleesvervangers. Deze technologieën zijn elektrostatisch spinnen en een technologie die we hier aanduiden als de shear cell technologie. In dit rapport wordt alleen aandacht besteed aan deze laatste technologie
Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award 2021 | Voedingscentrum
De winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award (FIBA) 2021 is Better Bites van Guusje van der Fleuten. Het gaat om een gezondere snack op basis van groente en peulvruchten. “Dit product is innovatief snack.
Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award 2022 | Voedingscentrum
Winnaar Food Innovation Bachelor's Award 2022 De winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award (FIBA) 2022 was Frosty Farm van Ingeborg Pijnenburg, Sophie van Cooten, Cato Fröhlich en Keren Tamasial.