Uitgelicht: gemeenteraads­verkiezingen
Onderwerp
Gemeenteraads­verkiezingen
Interessant voor
Alle beroepsgroepen
Zes nieuwsberichten
Vogelgriep: behoefte aan duidelijke protocollen en heldere communicatie
Onlangs vond het debat in de Tweede Kamer over vogelgriep plaats. Daarin was niet alleen aandacht voor de risico’s en oplossingsrichting voor pluimveehouders maar ook voor de rol van dierenhulpverleners in het veld en hoe lokale overheden met vogelgriep worstelen.
Samenwerking moet omzet uit korte voedselketens opstuwen
Korte voedselketens zijn in opmars. Taskforce Korte Keten wil die ontwikkeling verder versnellen met de lancering van een steunpunt. Via die route kunnen boeren en tuinders, retail, horeca, catering én andere partijen in de voedselketen kennis delen. Inzet: de marktomzet de komende jaren verdubbelen tot 4,4 miljard euro in 2024.
Biodiversiteit op de golfbaan
Biodiversiteit en ecologisch beheer staan steeds meer in de belangstelling. Deels heeft dit te maken met het feit dat het gewasbeschermingsmiddelengebruik steeds meer aan banden wordt gelegd, maar er is ook de nadrukkelijke wens vanuit onder andere de golfsport om te kunnen sporten in een milieuvriendelijke en veilige, natuurlijke omgeving.
Iepen vragen sortimentskennis en alertheid
Tegenwoordig is er een enorm scala aan iepsoorten en -cultivars. Sortimentskennis is daarom belangrijk, want wie is wie in iepenland? Alertheid bij de iep blijft nodig, want iepziekte, afstoting van onderstam en klimaatbestendigheid vragen aandacht.
Praktische strategietool voor lokale ‘groene’ burgerinitiatieven
Burgerinitiatieven spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van de samenleving. Er is vaak veel enthousiasme en motivatie om activiteiten te organiseren, maar in veel gevallen ontbreekt een vooraf uitgedachte strategie. Een duidelijke strategie helpt om als organisatie effectiever te zijn in het bereiken van de doelen, maar ook bij het opstellen van een subsidieaanvraag.
Nieuwe versie Leidraad beheersing eikenprocessierups
Dit is de vijfde versie van de Leidraad beheersing eikenprocessierups. De eerste leidraad verscheen zestien jaar geleden als brochure van Wageningen University & Research.
Vijf columns
Kan de aanpak van exoten beter?
Waarschijnlijk heeft iedereen inmiddels wel iets gelezen of gehoord over invasieve exoten. Japanse duizendknoop staat met stip op ééen in de media, vanwege de schade die het kan aanrichten aan bouwwerken, infrastructuur en overwoekering van particuliere tuinen. Tussen alle berichten over duizendknoop zou je bijna vergeten dat er nog een grote groep van exotische planten, dieren en insecten is die ook voor problemen zorgen. Het levert een hoop hoofdbrekens op voor professionele terreinbeheerders, maar ook voor particulieren.
Jaag niet op zwerfkatten, maar kies voor een diervriendelijke oplossing
Zwerfkatten zijn volgens velen een plaag in de natuur. Daarom kiest provincie Friesland er elk jaar voor om honderden katten dood te schieten. Zonder te weten of die katten nou écht verwilderd waren of gewoon een eigenaar hadden. Want hoe zie je het verschil tussen een zwerfkat in het weiland of Minoes uit het dorp die fijn in de polder speelt? Dat verschil zien zelfs de experts niet op een afstand. Met als gevolg dat de dierenambulance meldingen krijgt over vermiste katten en eigenaren hun kat tevergeefs eindeloos blijven zoeken.
Gemeenten zijn belangrijke spelers voor vergroening van de stad
Wereldwijde uitdagingen moeten vanzelfsprekend ook op lokale schaal worden aangegaan. Als het gaat om leefbaarheid en sociale samenhang in steden en dorpen en aanpassingen aan het veranderende klimaat dan zijn gemeenten belangrijke spelers. Natuurlijk kunnen gemeenten het niet alleen. Op alle niveaus, nationaal, internationaal, bedrijven en burgers, zijn acties nodig om te komen tot een meer duurzame wereld en een klimaatramp af te wenden. Ik geloof niet in een wereldwijd ‘burgemeestersakkoord’ alleen, maar het zou wel ontzettend helpen. En uw stem kan in uw gemeente het verschil maken.
Hulp dieren bij rampen = blinde vlek bij gemeenteraadsverkiezingen
Met de watersnoodramp in Limburg maar ook nu tijdens de oorlog in Oekraïne, zie je dat mensen hun dieren willen meenemen op het moment dat ze vluchten of evacueren. Toch blijkt uit een analyse van verkiezingsprogramma’s van gemeentelijke politieke partijen dat er nauwelijks aandacht is voor hulp aan dieren bij een ramp. Wat ons betreft betekent hulp aan dieren ook hulp aan mensen. Daarom de oproep aan politieke partijen, gemeenteraden en veiligheidsregio’s om het onderwerp ‘dieren en rampen’ op de agenda te zetten.
Hebben we ook een wettelijke exoten-toets nodig?
Zeven jaar geleden kwam de Europese Unie (EU) met wetgeving over invasieve exoten, maar dit leidde in Nederland nog niet tot een bevoegdheid van gemeenten om aannemers en projectontwikkelaars te verplichten om bij het bouwrijp maken eerst duizendknoop of andere exoten te verwijderen.
DierVizier
In het begin van de week voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben we in een webinar onze nieuwe partnersite DierVizier gelanceerd. Hieronder lees je meer over dit platform en kun je het webinar terug zien
Diervizier: Informatie, inspiratie en dialoog over gemeentelijke dierenkwesties
DierVizier is primair een samenwerkingsverband van grote en kleine gemeenten, en een aantal strategische partners. Om op een actieve manier kennis voor beleidsvorming en uitvoering rondom gemeentelijke dierenaangelegenheden te delen, is DierVizier nu ook gestart met een kennisplatform en digitale ontmoetingsruimte.