‘*’
Hoe worden hondenbrokken gemaakt?:De schijf van vijf in een brokje
Hallo Timo hier van het Klokhuis kantoor! En wat is jouw vraag? Hoe worden hondenbrokken gemaakt? Waarom wil je dat weten? We weten hoe ons eten wordt gemaakt, maar hoe worden hondenbrokken nou eigenlijk gemaakt? Nou volgens mij zijn het gewoon kruidnoten hoor! Nee misschien heb je wel gelijk. Is dit een goede vraag? Ja! Dan stuur ik Bart naar de hondenbrokkenfabriek! Dat is een goede vraag, want wat we eten is natuurlijk belangrijk. Als wij als mens fit en gezond willen blijven, kennen wij de schijf van 5. Met daarin een zuivelproduct, de groente en fruit, brood en pasta, water en natuurlijk vette vis met natuurlijk gezonde oliën omega 3 en 6. Maar gezond eten is niet alleen goed voor ons, ook voor de 2 miljoen honden in Nederland en die hebben ook de schijf van 5 nodig. Dat zit gelukkig allemaal in dit brokje. De schijf van 5 voor de hond bestaat uit eiwitten in de vorm van gedroogd vlees, vitamines en mineralen maar dan in poedervorm, koolhydraten en dan niet uit brood en pasta maar uit maisgerst of tarwekorrels, water, en honden gebruiken geen boter maar visolie. Maar hoe krijg je de schijf van 5 nou in zo'n brokje? In deze hondenvoerfabriek worden per jaar meer dan 25 miljoen kilo hondenbrokken gemaakt. De voorraden worden de hele dag aangevoerd door vrachtwagens. Ze komen vanuit heel Europa met grondstoffen als vleesmeel zoals dit, maar ook met mais of zalmolie. Alle ingrediënten moeten eerst even klein worden gemaakt zodat ze in het brokje kunnen. Dat gebeurt in dit apparaat: een hamermolen. Deze hamertjes rammen als het ware alle ingredienten door zo'n zeef heen. Zo ziet het mengsel er dan uit als het in de volgende machine terecht komt. Dit is nog rauw. Als een hond het zo zou eten dan zou hij ziek kunnen worden. Wij mensen koken onze groenten ook voordat we het opeten. Het koken gebeurt in dit apparaat, het is eigenlijk een soort snelkookpan. Het heet een extruder. Het is hierin zo'n 135 graden. Het mengsel wordt helemaal verhit en vervolgens met een schroef naar het einde van de extruder geduwd. Daar zitten deze piepkleine gaatjes. Daar wordt het mengsel doorheen gedrukt en vervolgens met mesjes die daar zitten heel snel afgesneden waardoor er geen slierten ontstaan maar brokjes. En die hebben we nodig. De brokjes worden hier weer afgekoeld en kijk, dan ziet het er zo uit. Het is een beetje een natte, zachte, warme brij. Dit moet weer worden droog gemaakt en dat gebeurt in de volgende machine. Dat drogen gebeurt hier. Dit is eigenlijk een enorme föhn. Het is belangrijk dat die brokjes zo droog mogelijk worden geblazen want dat maakt ze krokanter en langer houdbaar. En dan de laatste stap. De brokken krijgen hier een coating, een soort beschermlaag. Daar worden ze wat donkerder van en vetter. Dan zijn de brokken helemaal klaar en kunnen ze verpakt worden en gaan ze vanaf hier de hele wereld over. Nou Sam, nu weet je ook hoe je brokjes gemaakt worden. Lekker hé. Kijk eens, rechtstreeks vanuit de fabriek een verse maaltijd. Mooi hé, ik krijg er een brok van in mijn keel. Op? Dan is het item afgelopen.
Keuringsdienst van Waarde in de klas:Chips
Vak: economie. Chips heb je in alle soorten en smaken. Er is ook chips op de markt die volgens de verpakking handgebakken is. Klopt dat, en is het terecht dat die chips een stuk duurder is dan gewone chips?
Hoe wordt appelstroop gemaakt?:Ingedikt appelsap met suiker
Vandaag in Doen ze dat zo? gaan we kijken hoe appelstroop gemaakt wordt. We hebben het toch over appelstroop? Oh, om Rinse Appelstroop te maken heb je appels nodig en suiker. Zo goed? Tijdens de oogstmaanden, augustus tot november, wordt het fruit verwerkt. En het is maar goed dat ze geen gevoel hebben want ze worden gelijk tot mootjes gehakt. Dan wordt wat er van over is drie uur lang gekookt. Deze pulp stroomt van bovenaf in deze persdoeken. Dan wordt het systeem als een harmonica in elkaar wordt gedrukt en het sap eruit wordt geperst. Dat pulp blijft achter en het sap stroomt verder. Door water te later verdampen wordt dat sap ingedikt zoals dat heet. Dat gebeurt in deze buizen, in totaal vijf keer. Hoe meer water je verdampt, hoe dikker dat sap wordt. Kijk nu hebben we een tank vol ingedikt sap van appels. Maar om dit potje stroop te maken hebben we ook het ingedikte sap van suikerbieten nodig. Laten ze dat net vorige week gedaan hebben! zit hierin. Uiteindelijk komt dat allemaal in deze machine bij elkaar. Mengen maar. Dan is de stroop bijna klaar maar om zeker te weten dat alle bacteriën eruit zijn wordt het nog een keer verhit en dan… wordt hier het laatste beetje vocht eruit gehaald zodat de stroop ook echt stroperig wordt. De juiste dikte. De juiste smaak. Ik zeg in de blikjes ermee. Kijk dan wat een achtbaan aan blikjes! Maar de stroop is nog erg warm, zo’n 65 graden. Dus rolt ie nog een kwartier door deze achtbaankoelkast. Koud! Nu is het afgekoeld tot zo’n 20 graden en klaar voor de supermarkt. Zo, dan is het nu tijd voor een heerlijk broodje appelsuikerbietenstroop. Goh, lekker.
Sturen op smaak en voedingswaarde
Grondloze teelt roept al snel het beeld op van een waterige tomaat of paprika met minder smaak en voedingswaarde dan eenzelfde tomaat of paprika die in de volle grond is geteeld, bij voorkeur in Italië of Spanje. Maar klopt dat beeld wel? Vork-redacteur Michiel Löwik benaderde twee deskundigen om de waarheid te achterhalen over smaak en voedingswaarde van producten die hun wortels niet in de aarde hebben gehad.
Een veilig en duurzaam pand begint bij beton : Slim vanaf het begin
De afgelopen jaren realiseerde Willy Naessens Nederland meerdere koelhuizen in de voedingsindustrie, waaronder het nieuwe pand voor Wilko Fruit in Breda, fase 2 en 3 van de logistieke DC’s voor the Greenery in Barendrecht en het nieuwe pand van Kivits-Goes Handling en VGK Cool Logistic in Ridderkerk. Allemaal met het eigen prefab betonconcept.
Nieuwe verpakkingslijn voor aspergeteler Teboza: vers en veilig naar de klant
Nederlanders zijn dol op asperges. Met name de vraag naar geschilde exemplaren blijft stijgen, merkt de Limburgse aspergeteler Teboza. Dankzij een nieuwe verpakkingslijn kunnen grotere volumes van het witte goud hun weg vinden van kwekerij naar bord.
Zitten er minder vitamines in voorgesneden groente? : Weer Wat Wijzer
De koeling van de supermarkt staat er vol mee: pakjes en zakjes voorgesneden groenten en fruit. Wel zo makkelijk. Maar gaat dat niet ten koste van de vitamines?
Oliegewassen : Dossier
Plantenolie , duurzaam en veelzijdig ; Minder bekende oliehoudende gewassen
Digitale transformatie met foodspecifieke software
Sinds november 2019 is Schouw Informatisering onderdeel van het wereldwijde Aptean netwerk in food en IT. Schouw kan nu enorm veel kennis en ervaring bundelen en technische beperkingen uit de weg ruimen, stellen Joris Kolff en Roel Kox van Schouw.
Fruit : Encyclopedie van A-Z
Fruit staat in de Schijf van Vijf. Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.
Groente : Encyclopedie A-Z
Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op chronische ziekten.
Suiker : Encyclopedie van A-Z
Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Suiker uit suikerriet en suikerbiet wordt ook wel kristalsuiker genoemd. Suiker behoort tot de koolhydraten.
Waarom aardappelen misschien naar sinaasappel gaan smaken
Als je thuis je aardappelen een paar weken laat liggen, ontkiemen ze. Daar is niks geks aan. Tot je erover gaat nadenken: aardappelen worden gerooid in het najaar. Dus als je in mei een zak aardappelen koopt, dan zijn die al acht maanden oud. Als ze bij jou in de keuken na een paar weken ontkiemen – waarom deden ze dat al die maanden in de opslag dan niet? Het antwoord is: door behandeling met een speciaal gas. Maar binnenkort mag dat niet meer. En dat zou kunnen betekenen dat aardappel naar sinaasappel of munt gaat smaken...
Ontwikkelingseconoom Thijs Boer : ‘Weet je wat, ik ga die fabriek zelf wel opzetten’
Vijf jaar geleden begon Thijs Boer aan een groot avontuur: het opzetten van een chipsfabriek in Rwanda. ‘Als de jonge stedeling toch snackt, kan die beter chips kopen die is gemaakt van Rwandese aardappels.’ De fabriek draait nu quitte, terwijl honderden kleine boeren een goede prijs voor hun aardappels krijgen.
Als het in een pot zit...
Is er van alles aan toegevoegd als het in een glazen pot zit? Of in een blik? Wat doet inmaken eigenlijk met het eten? Een serie over groente en fruit in potjes en blikjes.
Suiker Unie haalt eiwit uit afvalstroom : Van waardeloos blad naar kostbaar poeder
Na de suikerbietenoogst blijft het loof meestal op het land liggen. Daar komt waarschijnlijk verandering in. In een proeffabriek verwerkt de suikerindustrie het bietenblad tot het eiwit rubisco. Dat kan dierlijk eiwit in voedingsmiddelen vervangen.
Solidaire landbouw : Kattendorfer Hof werkt voor 600 leden
Honderzeventig paar ogen kijken geboeid naar beneden. Voor al die ogen staat één boer: Mathias von Mirbach. Hij schommelt wat op één been naar de muur van mensen tegenover hem, zoekt dan stevigheid op twee benen. En maakt meteen contact in zorgvuldig gekozen Engelse woorden met een licht Duits accent. “Onze boerderij levert direct aan consumenten. Ons systeem is al meer dan 30 jaar gebaseerd op vertrouwen.” Mathias von Mirbach is mede-oprichter van de gemeenschapsboerderij Kattendorfer Hof en vertelt op de Conferentie over Community Supported Agriculture in Deventer aan zijn collega’s uit Nederland en Vlaanderen over solidaire landbouw, het samenwerken met leden en met mede-ondernemers.