Kruiden en specerijen : Encyclopedie van A-Z
Kruiden en specerijen geven gerechten meer smaak. Ze zijn geschikt om zout mee te vervangen. Het is namelijk niet goed om te veel zout binnen te krijgen. In sommige kruiden en specerijen kunnen aromastoffen zitten die in grote hoeveelheden mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Normaal gebruik van kruiden en specerijen kan geen kwaad.
Elies Lemkes : 'Nieuwe technieken helpen industrie verduurzamen'
Voedselverwerkingsbedrijven hebben een sleutelpositie als het gaat om verduurzaming van de keten, meent Elies Lemkes. Een nauwe samenwerking met toeleveranciers en afnemers is daarvoor noodzakelijk, net als de implementatie van innovatieve technologieën.
Levensmiddelen van minder geraffineerde ingrediënten
Om onze dagelijkse voedingsmiddelen te maken, worden granen, soja en aardappelen gescheiden in zo zuiver mogelijke fracties. Inefficiënt en niet erg duurzaam, vindt prof. dr. Atze Jan van der Goot. “Want er zijn wel honderden ingrediënten in deze grondstoffen aanwezig waarvan nu geen gebruik wordt gemaakt, terwijl hun complexere structuur heel bruikbaar is.” Dat kan anders.
Multidisciplinary Food Innovation : consumers, product and communication
Presentation about multidisciplinary collaboration for food innovation.
Bewaarproef doorstraalde kruiden
Omdat per 1 juli 1987 het behandelen van kruiden met ethyleenoxyde verboden werd, worden kruiden voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie voortaan doorstraald ter reductie van het kiemgetal. De vraagstelling van dit onderzoek is in hoeverre doorstraling en begassing een verschillend effect hebben op de sensorische en microbiologische eigenschappen van kruiden.
Bewaarproef doorstraalde kruiden
Omdat per 1 juli 1987 het behandelen van kruiden met ethyleenoxyde verboden werd, worden kruiden voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie voortaan doorstraald ter reductie van het kiemgetal. De vraagstelling van dit onderzoek is in hoeverre doorstraling en begassing een verschillend effect hebben op de sensorische en microbiologische eigenschappen van kruiden.
Dossier technologie in de voedingsindustrie
De voedingsmiddelenindustrie is divers en bestaat uit allerlei voedselproducenten. De ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie gaan snel. Duurzaamheid is ook in deze industrie steeds belangrijker, en dit heeft invloed op hoe het product gemaakt wordt en waar ingrediënten vandaan komen. In dit dossier vind je per branche informatie over hoe verschillende eindproducten gemaakt worden.
Technologie tegen voedselschaarste
Powerpointpresentatie over technologie en voedsel.
Energiezuinige productie van plantaardige ingrediënten middels elektrostatisch scheiden
Dit rapport beschrijft het onderzoek naar de haalbaarheid van het scheiden van droge poeders op basis van de elektrostatische oplaadbaarheid. Te denken valt aan het fractioneren van melen die niet met behulp van malen en windziften kunnen worden opgewerkt. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van kennis van aanverwante technologieën, zoals het opladen van agro-poeders voor coatingdoeleinden en meetapparatuur voor het karakteriseren van verfpoeders
Energiezuinige productie van plantaardige ingrediënten middels elektrostatisch scheiden
Dit rapport beschrijft het onderzoek naar de haalbaarheid van het scheiden van droge poeders op basis van de elektrostatische oplaadbaarheid. Te denken valt aan het fractioneren van melen die niet met behulp van malen en windziften kunnen worden opgewerkt. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van kennis van aanverwante technologieën, zoals het opladen van agro-poeders voor coatingdoeleinden en meetapparatuur voor het karakteriseren van verfpoeders
Shear Cell technologie: Unieke technologie voor productie van nieuwe generatie vleesvervangers
Poster over de Shear Cell technologie, een technologie die meer vezelachtige structuren genereert dan de gangbare technieken waarmee vleesvervangers kunnen worden gemaakt die de vezelachtigheid/beet van kippenvlees benaderen.
Technologie in de voedingsindustrie - Groen Kennisnet
De voedingsmiddelenindustrie is divers en bestaat uit allerlei voedselproducenten. De ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie gaan snel. Duurzaamheid is ook in deze industrie steeds belangrijker, en dit heeft invloed op hoe het product gemaakt wordt en waar ingrediënten vandaan komen. In dit dossier vind je per branche informatie over hoe verschillende eindproducten gemaakt worden.
Shear cell technologie : unieke technologie voor productie van nieuwe generatie vleesvervangers
Poster over de Shear Cell technologie, een technologie die meer vezelachtige structuren genereert dan de gangbare technieken waarmee vleesvervangers kunnen worden gemaakt die de vezelachtigheid/beet van kippenvlees benaderen.
Tool to Support Citizen Participation and Multidisciplinarity in Food Innovation : Circular Food Design
Innovations are urgently required to transform toward a more circular food system in which the food production and processing is more sustainable and the dietary patterns of consumers are more healthy and sustainable. It is needed to be more innovative in a multidisciplinary and consumer oriented way. Therefore, this paper introduces circular food design model and presents some applications. This paper presents background information regarding relevant models of product development and combines approaches and insights from different disciplines, such as consumer and food science, all present in the food system. In addition, the linkage with design thinking is addressed. Moreover, research questions are presented focused on the identification, development and optimization phase with regard to agricultural production, food storage, processing, retail and consumption. This circular food design model can support a way of thinking that will lead to multidisciplinary and citizen participating in food product development. The added value of circular food design model is; first, the model stimulates a citizen participation approach in a creative way; second, the model supports communication and collaboration among all involved disciplines. The newly developed circular food design model visualizes an iterative approach meant to be a flexible and creative tool to structure the new food development in the different phases to support value creation in the food system in order to support its transition.
Technologie voor het maken van een volgende generatie vleesvervangers: de shear cell technologie
De mondiale vraag naar vlees en vleesproducten zal ten opzichte van nu in 2050 verdubbeld zijn. Eén van de mogelijkheden om op een duurzame manier aan deze toenemende vraag te voldoen is de ontwikkeling van vleesvervangers, die beter dan de huidige vleesvervangers aansluiten bij de wensen van de consumenten met betrekking tot gelijkenis op vlees. Deze gelijkenis is van cruciaal belang omdat het, om een deel van de vleeseters te laten kiezen voor vleesvervangers, noodzakelijk is producten te ontwikkelen die zowel in bereiding, mondgevoel en complete beleving niet onder doen voor vlees. Met de gangbare technieken kunnen vleesvervangers gemaakt worden die de vezelachtigheid/ beet van kippenvlees benaderen. Recent zijn op labschaal een tweetal technologieën ontwikkeld die in potentie meer vezelachtige structuren genereren en derhalve aan de basis kunnen liggen van een nieuwe generatie vleesvervangers. Deze technologieën zijn elektrostatisch spinnen en een technologie die we hier aanduiden als de shear cell technologie. In dit rapport wordt alleen aandacht besteed aan deze laatste technologie.
Technologie voor het maken van een volgende generatie vleesvervangers: de shear cell technologie
De mondiale vraag naar vlees en vleesproducten zal ten opzichte van nu in 2050 verdubbeld zijn. Eén van de mogelijkheden om op een duurzame manier aan deze toenemende vraag te voldoen is de ontwikkeling van vleesvervangers, die beter dan de huidige vleesvervangers aansluiten bij de wensen van de consumenten met betrekking tot gelijkenis op vlees. Deze gelijkenis is van cruciaal belang omdat het, om een deel van de vleeseters te laten kiezen voor vleesvervangers, noodzakelijk is producten te ontwikkelen die zowel in bereiding, mondgevoel en complete beleving niet onder doen voor vlees. Met de gangbare technieken kunnen vleesvervangers gemaakt worden die de vezelachtigheid/ beet van kippenvlees benaderen. Recent zijn op labschaal een tweetal technologieën ontwikkeld die in potentie meer vezelachtige structuren genereren en derhalve aan de basis kunnen liggen van een nieuwe generatie vleesvervangers. Deze technologieën zijn elektrostatisch spinnen en een technologie die we hier aanduiden als de shear cell technologie. In dit rapport wordt alleen aandacht besteed aan deze laatste technologie
Ingrediënten voor een energieneutrale belichte glastuinbouw in 2020: Position Paper Licht
De glastuinbouw heeft de ambitie geformuleerd in 2020 energieneutraal te telen in nieuw te bouwen kassen. Die ambitie geldt ook voor de belichte glastuinbouw. Een kas (of glastuinbouwbedrijf) is energie-neutraal als er op jaarbasis nette geen fossiele primaire energie wordt verbruikt. Dat wil zeggen dat de kas (minimaal) evenveel benutbare energie exporteert als deze aan primaire (fossiel) energie importeert.
PlantLab teelt groente en kruiden in kantoor
Corona heeft de verkorting van voedselketens een impuls gegeven, stelt Michiel Peters, algemeen directeur van PlantLab. De pionier in verticale landbouw heeft in juli 20 miljoen euro opgehaald bij een durfinvesteerder om tien verticale boerderijen te bouwen. In Amsterdam is de eerste, Plant Paradise, in een leegstaand kantoor begonnen.